1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. NASA’nın uydu yarışmasına Türk üniversiteleri damga vurdu!

NASA’nın uydu yarışmasına Türk üniversiteleri damga vurdu!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerikan Astronomi Topluluğu (AAS) ve Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) iş birliğiyle düzenlenen dünyanın en prestijli model uydu yarışması CanSat’ta, Türk üniversiteleri başarılarıyla ön plana çıktı.

Teksas’ta düzenlenen ve California, Arizona State ve Manchester gibi  dünyanın çeşitli üniversitelerinin katıldığı Yarışmada 40 takım arasından  İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Apis takımı birinci olarak şampiyonluğa  ulaşırken, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263 Uzay takımı ikinci  oldu.

Dünyanın en prestijli model uydu yarışması olarak gösterilen ve 14  yıldır aralıksız olarak düzenlenen CanSat’ta ayrıca, Çankaya Üniversitesi 5,  İstanbul Gedik Üniversitesi 7, Orta Doğu Teknik Üniversitesi 13, Başkent  Üniversitesi 14, İstanbul Şehir Üniversitesi 15, Gebze Teknik Üniversitesi 17 ve  İstanbul Medeniyet Üniversitesi 18. oldu.

“Birinci olmanın vakti gelmişti”

İTÜ APİS Ar-Ge takım lideri Aykut Üçtepe, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, Türk üniversitelerinin uluslararası yarışmalara büyük önem verdiğini  ve bu yarışmalarda ülkeyi en iyi şekilde temsil ederek diğer ülkelere göre geri  planla olunmadığını gösterdiğini söyledi.

Geçen sene düzenlenen yarışmada da Türk üniversitelerinin önemli  başarılar gösterdiğini ve elde ettikleri şampiyonlukla bu başarıyı daha ileri  taşıdıklarını belirten Üçtepe, şunları kaydetti:

“Bu yarışmaya dördüncü kez katılıyoruz. Bundan önceki yıllarda 2016’da  9, 2017’de 4, geçen sene üçüncü olmuştuk. Artık birinci olmanın vakti geldi diye  düşünüyorduk. Önceki yıllara göre ayakları daha yere sağlam basan bir ekiple yola  çıktık. Bütün testlerimizi yaptık ve önlemlerimizi aldık. Bu süreçte bazı  sıkıntılar da yaşadık. Yarışmaya gelmeden yirmi önce uydumuz kayboldu ve uyduyu  baştan yapmak durumunda kaldık. Son gece devremizin bir yolu yanmasına rağmen her  şeyi hızlıca halledip birinci olduk.

Proje kapsamında yazdığımız bütün programlardan, tasarım aşamalarına  kadar her şey takımdaki arkadaşlarımızın eseri. Daha büyük ve ülkemize katma  değer sağlayacak projelerde yer almayı düşünüyoruz. Elimizden geleni yaptık ve  yapmaya devam edeceğiz.”

Türk üniversiteleri dünyanın ileri gelen üniversitelerini geride bıraktı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263 Uzay takımı kaptanı  Muzaffer Duysal da, bir yıl boyunca çok yoğun çalıştıklarını belirterek, bu  sayede yarışmada ikinci olarak dünyanın en iyi üniversitelerini geride  bıraktıklarını ifade etti.

Yarışmaya 33 kişilik bir ekiple hazırlandıklarını ve geçen sene de  dünya ikincisi olduklarını dile getiren Duysal, şöyle konuştu:

“Bu sene dünya şampiyonu olmayı hedefliyorduk. İstanbul Teknik  Üniversitesi 0,077 puan farkıyla birinci oldu. Çok az puan farkıyla bir Türk  takımına kaybettik, bu nedenle ülkemiz adına mutluyuz. Çok fazla Türk  üniversitesi var bu yarışma iyi bir yarışma değil gibi bir algı oluşsa da aslında  tam tersi. Türk üniversiteleri çok iyi başarı gösteriyor ve dünyanın çok iyi  üniversitelerini eliyor.

Bu sene 84 üniversite başvurdu ve ilk aşamada bir eleme  gerçekleştirilerek 40 üniversite ABD’ye davet edildi. Bu süreçte dünyanın önde  gelen birçok üniversitesi elendi. Türk üniversitelerinin bu noktada çok önemli  bir başarısı var ve bu başarı giderek artıyor. Bu durumdan çok mutluyuz ve gurur  duyuyoruz. Ayrıca, üniversitemize, rektörümüze, dekanımıza, danışman hocalarımıza  desteği için çok teşekkür ediyoruz. Oldukça maliyetli olan bu yarışmada bize  sponsorluklarıyla destek oldukları için TUSAŞ, TAI ve Erdemir’e çok teşekkür  ediyoruz.”
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
NASA’nın uydu yarışmasına Türk üniversiteleri damga vurdu!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin