1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Whatsapp’ın rakibinden flaş açıklama! “Hiçbir zaman güvenli değildi”

Whatsapp’ın rakibinden flaş açıklama! “Hiçbir zaman güvenli değildi”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Popüler anlık mesajlaşma uygulamalarından Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, WhatsApp uygulamasındaki yeni güvenlik açığının şaşırtıcı olmadığını belirterek, “WhatsApp hiçbir zaman güvenli değildi. Gizliliğe yönelik bir hizmet olabilmeleri için bazı pazarları kaybetmeyi ve ABD yönetimiyle ters düşmeyi riske almak zorundalar, ama buna hazır değiller.” dedi.

1-

Pavel Durov, Telegram üzerinden paylaştığı makalede, İsrailli yazılım firması NSO Grup’un geliştirdiği casus yazılımın, WhatsApp kullanan cep  telefonları ve diğer cihazlara bilgisayar korsanları tarafından uzaktan  yerleştirilebilmesine yönelik haberi değerlendirdi.

2-

WhatsApp’ın bir casus yazılım olarak kullanabiliyor olmasının dünya kamuoyunu çok şaşırttığını belirten Durov, “Ancak bu haber beni şaşırtmadı.  Hackerların tek bir görüntülü arama ile telefonunuzda tüm verilere erişimin  sağlayabileceği geçen yıl WhatsApp tarafından kabul edilmişti.” diye konuştu.

3-

Uygulamada düzeltilen her kritik zafiyetin ardından, WhatsApp’ta yeni bir zafiyetin ortaya çıktığını anlatan Durov, “Güvenlikle ilgili tüm sorunları,  gözetleme için çok uygun ve “arka kapılara” (sisteme izinsiz erişim kapısı) çok  benziyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

4-

WhatsApp’ın açık kaynak bir uygulama olmadığına işaret eden Durov, “Bu  nedenle güvenlik uzmanları kodlarında arka kapı olup olmadığını kontrol  edemezler. WhatsApp kodlarını paylaşmadığı gibi tam tersini yapıyor: WhatsApp  dosyalarını kasten karmaşıklaştırarak, bu dosyaları derinlemesine incelemesine  olanak vermiyor.” dedi.

5-

Durov, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) WhatsApp ve sahibi Facebook  şirketine, uygulamaya arka kapı yüklenmesi konusunda talimat verilmiş  olabileceğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

6-

“ABD’de güvenli bir iletişim uygulaması yürütmek kolay değil. Telegram  takımı, ABD’de 2016’da geçirdikleri 1 hafta içerisinde FBI tarafından 3 sızma  girişimine maruz kalmıştı. ABD merkezli bir şirketin 10 yıl içerisinde neye maruz  kalabileceğini hayal edin. WhatsApp hiçbir zaman güvenli değildi. Gizliliğe  yönelik bir hizmet olabilmeleri için bazı pazarları kaybetmeyi ve ABD yönetimiyle  ters düşmeyi riske almak zorundalar, ama buna hazır değiller.”

7-

Neler yaşandı?

Geçtiğimiz günlerde gelişmiş bir casus yazılımın, mesajlaşma uygulaması WhatsApp üzerinden hedeflenen cep telefonlarına bulaştığı bildirilmişti.

8-

WhatsApp’ın sözcüsü de kötücül yazılımın, uygulamanın arama fonksiyonu  üzerinden sadece cevapsız çağrılar yoluyla telefonlara sızabildiğini ifade etmişti.

9-

Bunun üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan,  Türkiye’de, WhatsApp uygulamasındaki güvenlik açığından mağdur olması muhtemel  kullanıcılar ve güvenlik açığına karşı alınan tedbirler hakkında bilgi verilmesi  için WhatsApp yetkililerine gerekli  uyarılar yapıldığını belirtmişti.

10-

Yurt dışı kaynaklı uygulamalardaki güvenlik zafiyeti dolayısıyla yerli  ve milli uygulamaların kullanılmasına önem verilmesini isteyen Sayan, iletişim  teknolojilerinin güvenli ve bilinçli kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Whatsapp’ın rakibinden flaş açıklama! “Hiçbir zaman güvenli değildi”
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin