SpaceX’in Starlink uyduları kritik eşiği geçiyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Space.com” internet sitesinde yer alan habere göre, Starlink internet uydu ağının parçası olacak 60 yeni iletişim uydusu, SpaceX üretimi Falcon 9 roketiyle ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay İstasyonu’ndan fırlatıldı.

Falcon-9 roketi, fırlatılıştan sonra Dünya’ya dönerek şirketin Atlantik Okyanusu’ndaki insansız yüzer iniş platformuna kondu. Bu, yeniden kullanılabilir özellikteki roketin 10’uncu fırlatışı oldu.

Şirketin kurucu ve sahibi Elon Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ilk kez SpaceX üretimi yeniden kullanılabilir bir roketin görev sayısının çift haneli rakamlara ulaştığını duyurdu. Bu, şirketin Starlink projesi kapsamında gerçekleştirdiği 27’nci fırlatış oldu.

SpaceX, Starlink uydularıyla dünya yörüngesinde 12 bin uyduluk ağ kurmayı planlıyor. Projenin 2027’de tamamlanması hedefleniyor.

Daha önce de Elon Musk’un SpaceX’i uzaya gönderdiği ve Starlink adı verilen uydularının Türkiye’den de gözlemlendiğini sizlere duyurmuştuk. Ufo zannedilen ve pek çok yerde sosyal medyanın gündemine oturan bu uydular, önemli bir görev için uzaya gönderiliyor.

Starlink Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu takımyıldızı olarak biliniyor. Burada yer istasyonlarıyla birlikte çalışması hedeflenen uyduların, binlerce olması ve yeni keşiflerin sağlanmasıyla birlikte pek çok amacı içinde barındırıyor.

Dünyanın pek çok yerine daha ucuz ve hızlı internet sağlamak amaçlı gönderilen bu uydular, hedeflendiği gibi giderse ilerleyen yıllar içinde 42 binin üzerine çıkarılması bekleniyor. Starlink projesiyle fiber-optik kablo bağlantısı olmaksızın uydular üzerinden ucuz ve hızlı internet erişimini sağlamayı amaçlıyor.

Beta denemelerine başlayan şirket, kullanıcılardan Starlink Kit kurulumu için 499 dolarlık bir ücret açıklamıştı. Aylık abonelik için ise 99 dolarlık bir ücret istenecek. Bizzat Elon Musk tarafından yapılan açıklamada Starlink’in tüm dünyada standart bir fiyat üzerinden hizmet vereceğini belirtiliyor.

ABD, Kanada ve İngiltere’de hizmet veren Starlink için ödenecek ücret ülkemizde de aynı seviyelerde olacak. Son dönemde 60 adet olacak şeklinde onlarca Starlink uydusunu gönderen SpaceX, bu misyonla beraber yörüngedeki her 4 uydudan 1’inin kontrolünü elinde bulundurur hale gelmiş oldu.

SpaceX’in Starlink uydu kitinin görünümü bu şekilde. Basit görünen ve az parçadan oluştuğu görülen kit yaklaşık üç ay önce beta testlere açılmış ve kullanıcıların kullanımına sunulmuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
SpaceX’in Starlink uyduları kritik eşiği geçiyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin