Kovid-19 geçirenlerde görülüyor: Boyunda şişlik ve çıtırtı hissine dikkat!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kovid – 19 hastalığına bağlı boyun ve göğüs kafesi içinde hava görülmesinin ayrıntılarını anlatan Doç. Dr. Özkan Demirhan, “SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu koronavirüs hastalığının nadir komplikasyonlarından biri olan boyunda, göğüs kafesi içinde ve akciğerin olduğu hemitoraks denilen kısımda hava görülmesi de Kovid’li hastalarda görülen nadir komplikasyonlardan biri.

Bu durumlar hastada spontan yani kendiliğinden oluşabilirken bazen de ciddi solunum desteğine ihtiyaç olan hastalarda oksijen desteği yetmediğinde yapılan girişimler ve tedaviler sırasında ortaya çıkıyor. Buradaki mekanizma tam olarak açıklanamasa da bazı teoriler var.

Bunlardan birisi barotravmaya bağlı akciğerlerimizin en uç kısmında bulunan alveoler rüptür olduğu düşünülüyor. Burada artmış alveoler basınç, bu sıkıntıya yol açabilir. Diğer bir teori de altta yatan bazı akciğer ile SARS-COV-2 virüsünün akciğer hasarına neden olabileceği ve alveollerin yırtılmasına daha duyarlı hale getirebileceği” açıklamasında bulundu.

ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Kovid-19’a bağlı boyun ve göğüs kafesine hava birikmesinin erkeklerde daha sık görüldüğünü ifade eden Demirhan, “Bu sorunlar çoğunlukla erkeklerde ortalama yaş 55-60 yaş aralığındaki erkeklerde görülüyor. Biz 50-70 arasındaki grupta da bu sorunlarla sık karşılaştık.

Diyabet, KOAH ve hipertansiyon Kovid -19 için riskli hastalıklardır. Bu sorunlar gelişen hastaların sigara kullanımı ve kronik akciğer rahatsızlığıyla ilişkisi tam olarak aydınlatılamadı. Ayrıca bu hastalarda radyolojik olarak geniş akciğer tutulumu gördük” diye konuştu.

BOYUNDA ŞİŞLİK VE ÇITIRTI HİSSİ…

Rahatsızlığın belirtilerinin göğüs kafesi içinden boyuna doğru ilerleye havayla oluştuğunu ifade eden Demirhan, “Hastanın kendisi bile hissedebiliyor. Özellikle şiddetli nefes darlığı durumunda boyunda bir şişlik olabilir, göğüs ağrısı olabilir, solunum sıkıntısı zaten olan Kovid hastasında akciğer sönmesi belirtilerinden, buna nefes darlığı da eklenince durum çok ciddileşiyor.

Ayrıca boyunda şişlik, cilde dokunulunca sanki cildimizin altında bir şeylerin oynadığı hissi ve çıtırtı tarzı bir his de oluşabiliyor. Bazen de ani solunum bozukluklarına yol açabiliyor. Pnömotoraks dediğimiz göğüs kafesinin içinde hava olması olayına yol açıyor ve kalbe bası yaparak hastanın genel durumu bozulabiliyor.

Takip önerdiğimiz hastalarda günlük akciğer filmi veya tomografi çekimi yapıyoruz. Ancak klinik olarak bozulma gördüğümüz hastalarda -ki bu çok nadir- göğüs tüpü takıyoruz veya boyundaki havayı almak için iğneyle aspire ediyoruz. Küçük bir kesiyle bu bölgedeki havanın dışarıya tahliye olmasını sağlayabiliyoruz.

Pnömotoraks için göğüs tüpünün yetersiz kaldığı durumlarda videotorakoskopi işlemi yapabiliyoruz. Böylece akciğerdeki kaçağa yol açan yırtığın durumunu değerlendirmek ve gerekirse tamir etme imkanımız oluyor” bilgisini paylaştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kovid-19 geçirenlerde görülüyor: Boyunda şişlik ve çıtırtı hissine dikkat!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin