‘Ermenistan samimi adımlar atmalı’

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Laçın artık fiilen Azerbaycan’ın kontrolünde ama buralardan çekilirken bile Ermenistan’ın yakıp yıkması iyi niyetli olmadığını gösteriyor” dedi.

Çavuşoğlu, diplomasi muhabirleri ile bir araya geldi. Türkiye’nin son dönemde aktif bir dış politika izlediğini dile getiren Çavuşoğlu, “Örneğin ‘Libya’da ne işiniz var?’ diyenler, özellikle son krizlerden sonra, Batı’da olsun, içeride olsun, ‘İyi ki orada Türkiye var. Türkiye orada istikrarın garantisi, sigortası’ demeye başladılar. Ülkenin doğusuyla da ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Son olarak Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ülkemizi ziyaret etti. Şimdi de parlamenter bir heyetimiz önümüzdeki günlerde Libya’yı ziyaret edecek”

‘İyi niyetli değil’

Rusya-Ukrayna savaşının ardından Türkiye’nin hassas bir dengeye dayalı diplomasi yürüttüğünü kaydeden Çavuşoğlu, Montrö Sözleşmesi’ni harfiyen uygulamanın ciddi bir iş olduğunu vurguladı. Savaşın ardından Avrupa’da yaşanan enerji sıkıntısına değinen Çavuşoğlu, “Avrupa’nın zayıflaması bizim yararımıza olmaz” dedi. Çavuşoğlu, “Ukrayna Savaşı, bölgede barışa giden yolun Türkiye’den geçtiğini herkese bir kez daha gösterdi. Bu husus Kafkaslar, Balkanlar, Orta Doğu, Afrika gibi birçok coğrafya için de geçerli. Örneğin Balkanlar’da kazan yine kaynamaya başladı. Hem Bosna Hersek hem Sırbistan-Kosova dosyalarında barış yolunda yoğun bir diplomasi yürütüyoruz” diye konuştu. Kafkasya’da barış istediklerini vurgularken, “Laçın artık fiilen Azerbaycan’ın kontrolünde ama buralardan çekilirken bile Ermenistan’ın bir taraftan yakıp yıkması, diğer taraftan her yere kara mayını yerleştirmesi, iyi niyetli olmadığını da gösteriyor. İki gün önce sınırda yaşanan çatışmalar bölgede durumun ne kadar kırılgan olduğunu gösteriyor” diyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Ermenistan ara ara provokasyonlara devam ediyor. Elbette Azerbaycan’ın buna karşılık vermemesi mümkün değil. Burada kalıcı barış ve istikrar istiyorsak Ermenistan, provokasyonlardan vazgeçmeli ve iş birliği ve barışa yönelik samimi adımlar atmalı. Hem bize yönelik hem Azerbaycan’a yönelik.”

Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gidebiliriz” açıklamasına karşılık “Gün ışığında bekliyoruz” sözlerine tepki göstererek, “Biz, o sözlere cevap vermeye bile gerek duymuyoruz. Nereye ne zaman gideceğimize biz karar veririz” dedi. Çavuşoğlu ayrıca “Rusya’nın ihraç ettiği ürünler yaptırıma dahil değil; ama daha önce de söylediğimiz gibi gemilerin limanlardan servis alması, ya da yanaşabilmesi, sigorta ve bankacılık gibi kısıtlamalar, ambargolar var. Rusya bu konuda şikayette bulununca, Blinken ve BM Genel Sekreteri Guterres’le telefonla temas ettim. Blinken’ın da, Genel Sekreterin de açıklamaları oldu” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
‘Ermenistan samimi adımlar atmalı’

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin