Erken evre akciğer kanserinde yüz güldüren yöntem! İyileşme süresini kısaltıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyada en sık görülen kanserlerden biri olan ve sinsi seyreden akciğer kanseri göğüs ağrısı, nefes darlığı, kanlı balgam çıkarma, öksürük gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Akciğer kanserinde hastaların çoğu zaman doktora başvurmakta geç kaldığını ifade eden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan önemli bilgiler paylaştı. Demirhan, “Akciğer kanserinde hastalar çoğu zaman doktora başvurmakta geç kalıyor, bu nedenle cerrahi tedaviden uzaklaşılıyor ve medikal tedaviyi (kemoterapi, radyoterapi, immünoterapiyi) devreye sokuyoruz” dedi.

40 YAŞ ÜSTÜ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ UYARI

40 yaş üstü kişilerde rutin kontrollerin önemine dikkat çeken Dr. Özkan Demirhan, “Özellikle 40 yaşından sonra sigara içen, ailesinde akciğer kanseri riski taşıyan, kirli ve havasız çalışma ortamlarında bulunan kişilerin rutin akciğer kontrollerini yaptırması büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

BÜYÜK AVANTAJ SAĞLIYOR

“Son yıllarda uygulanan kapalı ameliyatlar ise ameliyat sonrası hastanın iyileşme süresini kısaltarak konforunu artırıyor” diyen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan, “Bunlar videotorakoskopik (VATS) ve robotik yardımlı (RATS) ameliyatlardır. Robotik ameliyatların pek çok avantajından söz edebiliriz. Cerrah açısından baktığımızda cerraha torakoskopik aletlerin sağlayamadığı serbestliği ve el bileğinden daha avantajlı hareket alanı sağlar. Ayrıca el titremesinin de önüne geçen bir yöntemdir.

Öte yandan görüntü 3 boyutlu olduğu için cerraha alan derinliği sağlar. Diğer bir minimal invazif yöntem olan video yardımlı ameliyat yani VATS tekniği de günümüzde erken evre akciğer kanserinde uygulanıyor. 2 veya tek küçük kesi ile cerrahın eli göğüs kafesine girmeden, özel aletler ve kamera yardımıyla ameliyat gerçekleştiriliyor. Son çıkan teknolojik aletler sayesinde VATS işlemi esnasında robotik cerrahide kullanılan aletleri kullanmaya başladık. Bu aletler ile hem robotik ameliyat maliyeti azaldı hem de VATS cerrahisinin daha konforlu yapılmasına katkı sağladığını gördük. Kapalı ameliyatlar akciğer kanserindeki küçük çaplı lezyonlarda tercih edilir ancak büyük çaplı ameliyatlar için önermiyoruz, bunun yerine açık ameliyatları yapıyoruz” bilgisini verdi.

TEDAVİDE BAŞARI ŞANSINI ARTIRIYOR

Kapalı ameliyatların hasta açısından avantajlarına da değinen Demirhan, “Bu ameliyatların en büyük avantajı deneyimli ellerde komplikasyonları minimuma indirmesidir. Öte yandan ameliyat sonrası hasta daha az ağrı hisseder, hastanede kalış süresi azalır ve normal yaşamına erken döner. Kozmetik açıdan açık ameliyatlara göre daha avantajlıdır, ileriki dönemlerde kesi izi dahi kaybolabilir. Onkolojik tedavi gerekse bile bu hastaların tedaviye yanıtı daha başarılı oluyor çünkü minimal invazif ameliyatlar bağışıklığın direnci çok düşürmez” yorumunu yaptı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Erken evre akciğer kanserinde yüz güldüren yöntem! İyileşme süresini kısaltıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin