1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Engelleri aşan teknolojiler!

Engelleri aşan teknolojiler!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Teknolojik gelişmeler, günlük yaşamın neredeyse her alanında devrim niteliğinde yeniliklere yol açarken, engelli bireyler de kendileri için geliştirilen ürünler sayesinde daha rahat bir yaşam sürüyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal  Hizmetler Bakanlığı’nın verileri dikkate alındığında 2017 sonu itibariyle  Türkiye’de 4 milyon 877 bin engelli yaşarken, 2 milyon 85 bin erkeğin ve 2 milyon  792 bin kadının en az bir engeli bulunuyor.

Ulusal ve uluslararası birçok teknoloji şirketi de engellilerin  hayatını kolaylaştırmak ve onların toplumsal yaşama katılmalarına katkı sağlamak  için çeşitli ürünler geliştiriyor.

Vestel’den görme engelli dostu ürünler

Türkiye’nin önemli teknoloji şirketlerinden Vestel, engelliler için  proje geliştiriyor ve bunu ürünlerine yansıtıyor.

Şirket, “Erişilebilirlik Projesi” kapsamında, görme engelli kişilerin  kullandığı “Braille Alfabesi” olarak bilinen kabartma yazıyı beyaz eşyaların  kontrol panellerine uyguladı. Vestel, bu cihazlara karekod da ekleyip, tablet  veya telefonlara indirilebilen sesli kılavuzu engellilerin kullanımına sundu.

Firmanın söz konusu projesi kapsamında geliştirdiği bir başka ürün de  “WeWALK” adı verilen dijital baston. Görme engelliler için üretilen baston engel  algılama, telefonla entegrasyon ve açık platform olmak üzere üç özellik sunuyor.  Kullanıcılarının göğüs ve baş hizasında önüne çıkabilecek tabela, direk, ağaç  dalı gibi engelleri algılayarak kullanıcıyı uyarıyor.

Bluetooth kullanılarak cep telefonunu kontrol etme imkanı da sunan  “WeWALK”, görme engelli kullanıcının telefonuna dokunmadan, baston sayesinde  navigasyon, arama ve mesajlara cevap verme gibi hizmetleri alabilmesini sağlıyor.

Turkcell’den özel çocuklara özel eğitim teknolojisi

Türkiye’nin bir diğer büyük teknoloji şirketi Turkcell de engelliler  için ürün geliştiren kuruluşlar arasında yer alıyor.

Firmanın “İşaret Dilim” uygulaması, işitme engelliler ile işaret dili  bilmeyenler arasında iletişim kurulmasına olanak tanıyor. Tablet bilgisayar ve  telefonlara ücretsiz indirilebilen uygulama, yazılan ve söylenenleri anlık olarak  işaret diline çeviriyor.

İşitme engelliler için kişisel gelişim eğitimlerini da barındıran  uygulama, ebeveynler için “İşitme Engelli Çocuk Yetiştirme Eğitimleri” ve işaret  dili öğrenmek isteyenlere yönelik eğitimleri de kapsıyor.

Turkcell’in  psikologlar ve eğitmenlerle geliştirdiği, uluslararası  sertifikaya sahip eğitici Oyun uygulaması “İçimdeki Hazine” de otizm spektrum  bozukluğu, down sendromu ve öğrenme zorlukları yaşayan çocuklara, harfler,  sayılar, renkler, hayvanlar ve eşyalara dair temel bilgilerin öğretilmesine imkan  sağlıyor.

HUAWEI görme engellilere duyguları aktarıyor

Küresel teknoloji şirketi HUAWEI de engellilerin hayatını  kolaylaştıran ürünler geliştirirken yapay zekanın gücünden yararlanıyor.

Firmanın “Facing Emotions” uygulaması görme engellilerin, konuştukları  kişilerin yüzlerindeki duyguları algılamalarını sağlıyor.

Yedi evrensel insani duyguyu yedi sese çevirmek için telefon  kamerasını ve yapay zekayı kullanan uygulamayla, görme engelli kişilerin iletişim  kurarken daha zengin bir deneyim yaşamaları amaçlanıyor.

Arka kamera aracılığıyla kullanılan uygulama, yüz ifadeleri ve  duyguları analiz ettikten sonra bunları sese dönüştürmek için yapay zeka  desteğiyle oluşturulan programlama dilini kullanıyor.

Uygulama, görme engelli insanın konuştuğu kişinin yüzünü tarıyor ve  göz, burun, kaş, ağız gibi yüz unsurlarının birbirlerine göre pozisyonlarını  tanımlıyor.

Gerçek zamanlı ve çevrimdışı çalışabilen uygulama, tanımlanan duyguyu  telefonda duyulan tanımlı bir sese dönüştürerek görme engelli kişinin taktığı  kulaklığa iletiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Engelleri aşan teknolojiler!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin