1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Biri yanınızda panik atak geçirdiğinde yapacağınız 8 şey

Biri yanınızda panik atak geçirdiğinde yapacağınız 8 şey

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

PEMBENAR ÖZEL

1-Sakin olun

Stres yapmaya başlarsanız panik atak süresini uzatacak ve hatta daha da kötüleştireceksiniz. Atak geçirdiği sırada sakince konuşmaya çalışın ve herhangi bir kargaşa yaratmaktan kaçının.

2-Duygularını küçümsemeyin

Panik atağın tehlikeli olmaması, semptomlarını daha az gerçek yapmaz. İnsanlar karın ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı veya kalp çarpıntısı gibi çeşitli hoş olmayan şeyler hissedebilirler. Panik atak gerçekten korkunç bir deneyim ve “Sahte!” ya da “O kadar da önemli değil!” gibi ifadelerle karşınızdaki kişiye yardımcı olamazsınız. Bunun yerine onu anladığınızı gösteren cümleler kurun: “Çok korktuğunu biliyorum ama bak buradayım”, “Bunu birlikte geçireceğiz” gibi…

3-Ona neye ihtiyacı olduğunu sorun

Her insanın farklı bir desteğe ihtiyacı olabilir. Bu yüzden ona şu anda ne yapmanızı istediğini nazikçe sorun. Bu arada acele edip soru bombardımanına da tutmayın. İsteği size önemsiz görünse bile saygı gösterin. Belki sizden sadece sessiz kalmanızı bile rica edebilir.

4-Bunun yakında sona ereceğini söyleyin

Panik atak nadiren yarım saatten fazla sürer. İlk 2 ila 10 dakika içinde zirveye ulaşan panik atak çok korku dolu bir süreç olduğundan sanki hiç bitmeyecekmiş gibi hissettirir. Bundan muzdarip olanlar, çoğu kez bu gerçeği unutur. Siz de dikkatini bu noktaya çekerek daha hızlı rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

5-Bunun tehlikeli olmadığını hatırlatın

Bazı insanlar panik ataklarını, kalp krizi veya başka bir nedenden ötürü hemen ölüm belirtisi gibi görürler. Bu kişinin tüm tıbbi kontrollerden geçtiğini ve hayatını tehdit eden bir şey bulunmadığını biliyorsanız ona bunu hatırlatmalısınız.

6-Birlikte nefes alın

Yapabileceğiniz başka bir şey de nefesini düzenlemesine yardımcı olmaktır. Panik atak geçiren bir kişinin düzensiz ve çok hızlı nefes alması muhtemeldir. Bir kişinin doğru nefes almasına yardımcı olmak zor olabilir ancak bu, tüm korkunç semptomları ortadan kaldırmaya yardımcı olabileceğiniz hayati bir yoldur. Bunu kendiniz yapmaya başlayabilir ve partnerinizden nefesini kendinizle senkronize etmesini isteyebilirsiniz.

İşte kullanabileceğiniz kısa bir nefes tekniği: Burnunuzdan yavaş ve derin nefes alın ve 1’den 5’e kadar sayın. Ağzınızdan yavaş ve derin nefes alın ve 1’den 5’e kadar sayın. Eşiniz daha iyi hissedene kadar bu işlemi birkaç dakika tekrarlayın.

7-Savaşmamasını ama geçmesine izin vermesini isteyin

Panik atak geçiren insanlar kalabalık yerlerden ayrılmak veya dikkat dağıtıcı şeyler aramak isteseler de bu uzun vadede faydalı bir yöntem değildir. Çünkü alışveriş merkezleri veya toplu taşıma gibi kalabalık yerlerden kaçınılmaya başlandığında işler daha da kötüleşir. Bath Üniversitesi Klinik Psikoloji ve Uygulamalı Bilimler Profesörü Paul Salkovskis, panik atak geçirme korkumuzun bizi kontrol altına almamasının çok önemli olduğunu söylüyor. Bu yüzden panik atak geçiren bir kişiye, panikle savaşmamasını ve paniğin geçmesine izin vermesini telkin edin.

8-Dikkatini dağıtmaya çalışın

Bir kişinin bu deneyime hazır olmadığını ve panik atakla savaşmaya çalıştığını görürseniz iyi bilinen bir tekniği kullanabilirsiniz. Atak geçirdiği sırada ondan görebileceği 5, dokunabileceği 4, duyabileceği 3, koklayabileceği 2 şeyi ve tadabileceği 1 şeyi söylemesini isteyin. Bütün bunlar o anda bulunduğunuz yerde mevcut olmalı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Biri yanınızda panik atak geçirdiğinde yapacağınız 8 şey
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin