PEMBENAR ÖZEL
1-Sakin olun
Stres yapmaya başlarsanız panik atak süresini uzatacak ve hatta daha da kötüleştireceksiniz. Atak geçirdiği sırada sakince konuşmaya çalışın ve herhangi bir kargaşa yaratmaktan kaçının.
2-Duygularını küçümsemeyin
Panik atağın tehlikeli olmaması, semptomlarını daha az gerçek yapmaz. İnsanlar karın ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı veya kalp çarpıntısı gibi çeşitli hoş olmayan şeyler hissedebilirler. Panik atak gerçekten korkunç bir deneyim ve “Sahte!” ya da “O kadar da önemli değil!” gibi ifadelerle karşınızdaki kişiye yardımcı olamazsınız. Bunun yerine onu anladığınızı gösteren cümleler kurun: “Çok korktuğunu biliyorum ama bak buradayım”, “Bunu birlikte geçireceğiz” gibi…
3-Ona neye ihtiyacı olduğunu sorun
Her insanın farklı bir desteğe ihtiyacı olabilir. Bu yüzden ona şu anda ne yapmanızı istediğini nazikçe sorun. Bu arada acele edip soru bombardımanına da tutmayın. İsteği size önemsiz görünse bile saygı gösterin. Belki sizden sadece sessiz kalmanızı bile rica edebilir.
4-Bunun yakında sona ereceğini söyleyin
Panik atak nadiren yarım saatten fazla sürer. İlk 2 ila 10 dakika içinde zirveye ulaşan panik atak çok korku dolu bir süreç olduğundan sanki hiç bitmeyecekmiş gibi hissettirir. Bundan muzdarip olanlar, çoğu kez bu gerçeği unutur. Siz de dikkatini bu noktaya çekerek daha hızlı rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
5-Bunun tehlikeli olmadığını hatırlatın
Bazı insanlar panik ataklarını, kalp krizi veya başka bir nedenden ötürü hemen ölüm belirtisi gibi görürler. Bu kişinin tüm tıbbi kontrollerden geçtiğini ve hayatını tehdit eden bir şey bulunmadığını biliyorsanız ona bunu hatırlatmalısınız.
6-Birlikte nefes alın
Yapabileceğiniz başka bir şey de nefesini düzenlemesine yardımcı olmaktır. Panik atak geçiren bir kişinin düzensiz ve çok hızlı nefes alması muhtemeldir. Bir kişinin doğru nefes almasına yardımcı olmak zor olabilir ancak bu, tüm korkunç semptomları ortadan kaldırmaya yardımcı olabileceğiniz hayati bir yoldur. Bunu kendiniz yapmaya başlayabilir ve partnerinizden nefesini kendinizle senkronize etmesini isteyebilirsiniz.
İşte kullanabileceğiniz kısa bir nefes tekniği: Burnunuzdan yavaş ve derin nefes alın ve 1’den 5’e kadar sayın. Ağzınızdan yavaş ve derin nefes alın ve 1’den 5’e kadar sayın. Eşiniz daha iyi hissedene kadar bu işlemi birkaç dakika tekrarlayın.
7-Savaşmamasını ama geçmesine izin vermesini isteyin
Panik atak geçiren insanlar kalabalık yerlerden ayrılmak veya dikkat dağıtıcı şeyler aramak isteseler de bu uzun vadede faydalı bir yöntem değildir. Çünkü alışveriş merkezleri veya toplu taşıma gibi kalabalık yerlerden kaçınılmaya başlandığında işler daha da kötüleşir. Bath Üniversitesi Klinik Psikoloji ve Uygulamalı Bilimler Profesörü Paul Salkovskis, panik atak geçirme korkumuzun bizi kontrol altına almamasının çok önemli olduğunu söylüyor. Bu yüzden panik atak geçiren bir kişiye, panikle savaşmamasını ve paniğin geçmesine izin vermesini telkin edin.
8-Dikkatini dağıtmaya çalışın
Bir kişinin bu deneyime hazır olmadığını ve panik atakla savaşmaya çalıştığını görürseniz iyi bilinen bir tekniği kullanabilirsiniz. Atak geçirdiği sırada ondan görebileceği 5, dokunabileceği 4, duyabileceği 3, koklayabileceği 2 şeyi ve tadabileceği 1 şeyi söylemesini isteyin. Bütün bunlar o anda bulunduğunuz yerde mevcut olmalı.