1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Ay’ın nasıl oluştuğuna dair yeni bir araştırma ortaya çıktı!

Ay’ın nasıl oluştuğuna dair yeni bir araştırma ortaya çıktı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ay’ın nasıl oluştuğuna dair en önemli açıklamalardan birinin, erken evredeki Dünya ile Theia adlı gezegenin 4,5 milyar yıl önce çarpışmasıyla oluştuğunu anlatıyor. Bu açıklamaya Büyük Sıçrama ya da Theia Etkisi de deniliyor. Peki, yeni araştırmanın sonucunda neler ortaya çıktı?

Nature Geoscience’ta yayınlanan yeni çalışmaya göre çarpışma hakkında bilinmeyen en önemli etken ortaya çıkarıldı.

Theia isimli Mars boyutlarında olan gezegen, Dünya’nın çapının yarısı kadar büyüklükteydi ve 4,5 milyar yıl önce oluşan Dünya’ya çarptı.

Bu çarpışma sonucunda, magmayı oluşturmak için yeterli ısı ortaya çıktı. Dünya’nın yörüngesinde enkazlar oluşmasına sebep oldu ve bu enkazlar sonucunda Ay oluştu.

Bu teori, Ay’ın ve Dünya’nın birbirleri etrafındaki dönme yönünü ve hızını açıklıyor. Ay kendi etrafında dönerken Dünya’ya hep aynı yüzünü gösteriyor.

Daha detaylı anlatmak gerekirse; Ay, Dünya etrafında her bir dönüş sırasında kendi etrafında da bir tur dönüyor. Ay’ın, kendi ekseni etrafında dönüş süresi ile Dünya’nın etrafındaki dönüş süresi neredeyse aynıdır. Bu nedenle Ay’ın sürekli aynı yüzünü görüyoruz.

Bilgisayar modellemeleri Ay’ın oluşumuyla ilgili neler olduğuna dair çıkarımlar yaptı ve gözlemlere göre Ay’ın Theia kaynaklı oluşum nedeni %80 oranında doğru çıktı. 

Bu sonuçların ardından, Ay’ın Dünya’ya benzemesinin nedeni olarak da, Theia’nın Dünya’ya çarpışması sonucunda, Dünya’dan bazı maddelerin kopup Ay’ı oluşturması olarak belirtiliyor.

Başka bir teoriye göre, Theia ile Dünya’nın aynı yapıya sahip olması gerektiğini söylüyor. Fakat bu bilim insanları tarafından pek kabul görmüyor, çünkü; Güneş Sistemi içinde bulunan tüm gezegenlerin farklı yapıya sahip olduğunu biliyoruz.

Araştırmacılar, Apollo astronotları tarafından Dünya’ya getirilen Ay kalıntılarını inceledi. Sonucunda ise izotop dağılımları arasında fark olduğu, fakat çok yüksek bir fark olmamakla birlikte ortaya çıkan profillerin tamamının aynı sonucu vermediğini açıkladılar.

Bunun sonucunda da Theia ile Dünya’nın aynı olmadığı sonucuna vardılar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ay’ın nasıl oluştuğuna dair yeni bir araştırma ortaya çıktı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin