Ankara Kalesi’ndeki çatlaklar büyüyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milattan önce 5’inci yüzyıla dayanan, Romalılar döneminde onarım gören kalenin 2 kapısından Hisar Kapısı’nın yanındaki duvarlarda oluşan açıklıklar, bölge esnafını endişelendirdi. Kale bölgesi esnafından, Kale Gençlik Platformu Başkanı Erkan Kaptan, surlardaki çatlakların önceki yıllarda yapılan çalışmalardan kaynaklandığını söyleyerek, şunları dedi: “Burada yapılacak çalışmaların hızlandırılarak bir an önce yapılmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi, hangi kurum ya da kuruluş tarafından yapılacaksa bir an önce yapılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.”

‘Bakanlık projesi var’

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş de Ankara Kalesi’nin önemine dikkat çekerek, şu bilgiyi verdi:

“Kale içindeki evlerin restorasyonu devam ediyor. Bugün en önemli yıpranma ‘Hisar Kapısı’ diye adlandırılan giriş kapısının sağ burcunda meydana gelen açıklık. Bu açıklık geçmiş dönemde kalenin etrafında yapılan dükkan çalışmaları sırasında kaleye payanda görevi gören kayaların kırıcılarla kırılması sonucunda meydana geldi. Bu açıklık zaman içerisinde daha da derinleşti” dedi. Çatlakların onarılması ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yakın iş birliği içinde çalıştıklarını vurgulayan Ödemiş, “Bakanlığın buraya yönelik bir projesi var. Kale sit alanı olduğu için bu proje Ankara Koruma Bölge Kurulu’nca onaylandı. Şimdi o projeye uygun olarak yapılacak bir iş birliği ile bakanlığımızın uygun görmesi halinde kalemizi onarırız.” 

‘Ankara Büyükşehir yürütmeli’

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, kentsel sit alanı içinde yer alan Ankara Kalesi surları, birçok taşınmaz üzerinde bulunuyor ve bu taşınmazların büyük bölümü kadastral boşlukta yer alıyor. Surlara bitişik parsellerin mülkiyeti farklı kurumlara ve özel mülkiyete ait. Ankara Kalesi’nde Zindan Kapı Burcu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisli. Akkale Burcu ise bakanlığa bağlı Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’nce kullanılıyor. “Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı” içinde kalan kaledeki tüm uygulamaları Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yürütmesi gerektiği belirtildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ankara Kalesi’ndeki çatlaklar büyüyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin