Sağlıklı kalmak adına kullandığınız ürünler sizi sağlığınızdan etmesin. Zira kontrolsüz tüketim farklı sorunlara neden olabiliyor! Bitkisel ürünlerin doğru kullanılmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, şu bilgileri verdi: “Hipertansif bireylerde beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri en önemli başlangıç tedavisidir. İşte bu beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerini yaparken kan basıncını kontrol altına almak için bazen besinsel takviyeler kullanabiliriz.
Sarımsak, limon ve kereviz tohumu tansiyonu düşürür mü?
Mesela çok yaygın bilinen sarımsak ve limon dışında, daha az bilinen kereviz tohumları gibi antihipertansif (tansiyon düşüren) ürünlerin kullanımı da giderek artıyor. Ülkemizde yapılan çalışmalara göre kullandığımız ilaçlarla antihipertansif etkiyi tam olarak sağlayabildiğimiz hasta sayısı sadece yüzde 20.”
Tansiyonu düşürmek için kullanılıyor ama…
Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı ve ülkemizde yapılmış çalışmalara da değinen Prof.Dr. Kantarcı, “Hastaların yüzde 70’i fitoterapötik (bitkisel ilaç) ürün kullanıyor. Hekimler antihipertansif ilaç verse de vermese de, hastalarımız kan basıncı kontrolü için bu ürünlere yöneliyor. Ancak bu ürünleri bilinçli kullanmak gerekiyor” dedi.
Kaçırılmayacak indirim fırsatlarından yararlanmak için tıklayın
Sarımsak kanama riskini artırıyor
Bu ürünlerin çoğunun, kullanılan diğer tansiyon düşürücülerle ve bazı gıdalarla etkileşimi bulunduğunu hatırlatan Prof.Dr. Gülçin Kantarcı, sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin cerrahi öncesi sarımsak tüketmek, cerrahilerden önce ve sonraki dönemde kanama riskini artırabilir.
Bununla birlikte sarımsak, sarımsak tabletleri hatta sarımsak tozu bile, birçok kan sulandırıcı ile birlikte kullanıldığında kanama riskini artırabilir. Bunun gibi doğru kullanılmadığında pek çok bitkisel takviye ile gelişebilecek yan etkiler görüyoruz. Etkisi olan bir ürünün yan etkisinin olması da kaçınılmaz.”
Prof.Dr. Kantarcı sözlerini şöyle noktaladı: “Burada önemli olan kullanacağımız ajanı ve beraberinde kullandığımız ilaçlarla etkileşip etkileşmediğini doğru bilmek. Tesadüfen internetten alınan ürünlerle veya herhangi eczaneye gidip ‘Bana şunları verin’ diyerek o ürünleri kullanmak doğru değil. ‘Bitkiseldir’ deyip zararı olmayacağını düşünüp kontrolsüz bitkisel ürün kullanmayalım. Fayda beklerken ciddi yan etkiler görülebileceği unutulmamalı.”