PEMBENAR ÖZEL
1-Hurma
Cennet hurması olarak bilinen meyve, bazı kişilerde kabızlığa yol açabilir.Özellikle ekşi tattaki hurmalar bağırsak salgılarını ve kasılmalarını azaltarak hareketliliği yavaşlatan çok miktarda tanen içerir.
2-Gluten
Gluten; buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir proteindir. Bazı insanlar gluten içeren yiyecekler yediklerinde kabızlık yaşayabilirler çünkü glutene karşı toleranssızdır. Bu, gluten intoleransı veya çölyak hastalığı olarak bilinen bir durumdur. Çölyak hastalığı olan biri, glutenli yiyecekler tükettiğinde bağışıklık sistemi bağırsaklarına saldırarak ciddi şekilde zarar verir. Çölyak dışında gluten duyarlılığı (NCGS) ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) olanlar da buğday ürünlerine karşı reaksiyon verebilirler.
Glutenin kabızlığa neden olduğundan şüpheleniyorsanız diyetinizden hemen çıkarın ve çölyak hastalığını ekarte etmek için doktorunuza danışın.
3-İşlenmiş tahıllar
Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve beyaz makarna gibi işlenmiş tahıllar lif bakımından daha fakirdir ve kabızlığa yol açabilir. Bunun nedeni, tahılın kepek ve tohum parçalarının işlenme sırasında çıkarılmasıdır. Özellikle kepek içerdiği yoğun lif sayesinde kolay dışkılamaya yardımcı olur. Eğer kabızlık yaşıyorsanız işlenmiş tahıl tüketimini yavaş yavaş azaltmalı ve onun yerine tam tahıllı besinler koymalısınız. Ancak zaten gün içerisinde lif bakımından zengin besleniyorsanız ekstra bir lif tüketimi sizi daha da kötüleştirebilir. Bu durumda da lif alımınızı gün gün azaltmayı deneyerek sorununuzu çözmeyi deneyin.
4-Süt ve süt ürünleri
Süt ürünleri bazı kişilerde kabızlığa neden olabilir. Bu etki en çok inek sütünde bulunan proteinlere duyarlı olanlarda görülür. Eğer laktoz intolersansınız varsa süt ve süt ürünleri tükettikten sonra kabızlık yerine ishal yaşayabilirsiniz.
5-Alkol
Alkol sıklıkla kabızlığın olası bir nedeni olarak belirtilir çünkü büyük miktarlarda alkol almak, idrarla sıvı kaybına yol açarak dehidrasyona neden olabilir. Eğer kaybedilen su yerine konulmazsa bu da kabızlığa yol açar.
6-Kırmızı et
Kümes hayvanları ve balık gibi diğer et türlerinden farklı olarak kırmızı et genellikle daha yüksek miktarda yağ içerir. Fazla yağlı yiyeceklerin de vücuttaki sindirimi daha uzun sürdüğü için kabızlık olasılığı artar. Kabızlık yaşayanlar kırmızı etin yerine fasulye, mercimek ve bezelye gibi protein ve lif açısından zengin alternatifler koyarak fayda sağlayabilirler.
7-Fast food yiyecekler
Fast food yiyecekler dışkının su içeriğini azaltabilen, kurutup vücuttan itmeyi zorlaştıran yüksek miktarda tuz içerirler. Vücut da kan dolaşımdaki bu fazla tuzu telafi etmek için bağırsaklardaki suyu emer. Bu, vücudunuzun tuz konsantrasyonunu normale döndürmek için izlediği bir yoludur ancak maalesef kabızlığa yol açabilir.