1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yeni Önlemlerle Fahiş Fiyat Artışlarına Son Verilecek

Yeni Önlemlerle Fahiş Fiyat Artışlarına Son Verilecek

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AA Gayrimenkul ve otomobil sektörlerindeki aşırı fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından yeni bir önlem hayata geçiriliyor. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül itibarıyla devreye alınarak emlak ticaretinde uygulanmaya başlanacak. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu sistemin işleyişi hakkında önemli bilgiler verdi.

SAHTE İLAN DÖNEMİ BİTİYOR

Tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi ve sahte ilanlarla karşılaşan vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının engellenmesi amacıyla başlatılacak olan “doğrulanmış ilan” düzenlemesi, konut ilanlarının ardından otomotiv ilanları için de geçerli olacak. Bakan Bolat, otomotiv sektöründe uygulanacak olan bu düzenleme hakkında detaylı bilgi verdi.

İLAN VERMEK İSTEYEN VATANDAŞLAR EİDS’E YÖNLENDİRİLECEK

Bakan Bolat, ilan vermek isteyen vatandaşların EİDS sistemine yönlendirileceğini belirterek, “Sistem entegrasyonları sayesinde ilana konu taşıtın ilan veren kişiye veya bu kişinin birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ya da eşine ait olduğunun doğrulaması yapıldıktan sonra ilanın verilmesi mümkün olacak.” dedi.

GALERİCİLERDEN YETKİ BELGESİ TALEP EDİLECEK

Bolat, taşıtın galerici aracılığıyla ilana verilmesi durumunda, galericinin yetki belgesine sahip olması gerektiğini vurguladı. “Yetki belgesine sahip galerici, ilana konu taşıt sahibi tarafından EİDS üzerinden ilan yayınlanmadan önce yetkilendirilecek.” dedi. Bu uygulama ile sadece ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesine sahip işletmelerin yetkilendirilmesi sağlanacak ve yetki belgesi bulunmayan galeriler tarafından ilan girişi yapılamayacak.

YETKİ BELGESİ OLMAYANLARA CEZA UYGULANACAK

Otomotiv sektöründe yetki belgesi olmaksızın faaliyette bulunduğu tespit edilen işletmelere Bakanlık tarafından bugüne kadar yaklaşık 23 milyon lira idari para cezası uygulandığını aktaran Bolat, bu düzenlemeyle gerçeğe aykırı veya yanıltıcı ilanların önüne geçerek spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi hedeflendiğini belirtti.

Yeni Önlemlerle Fahiş Fiyat Artışlarına Son Verilecek

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE YAPILAN DÜZENLEMELER

Bakan Bolat, otomotiv piyasasında bugüne kadar yapılan düzenlemeler ve denetimlere de değindi. Bunlar arasında:

  • 6 Ay 6 Bin Kilometre Düzenlemesi: Motorlu kara taşıtları piyasasındaki arz ve talep dengesizlikleri sonucunda ikinci el otomobil satışlarında yaşanan fiyat artışlarını önlemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında bugüne kadar yaklaşık 52 milyon lira para cezası uygulandı.
  • İkinci El Araçların Tavsiye Edilen Fiyat Üzerinde Satılmaması: İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına kısıtlama getirildi. Bu düzenlemeye aykırı hareket edenlere bugüne kadar yaklaşık 90 milyon lira ceza uygulandı.
  • Stokçuluk Uygulamaları: İlk tescil motorlu kara taşıtı ticaretiyle ilgilenen yetkili bayilerin, tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtlarına ulaşmasını zorlaştırıcı faaliyetlerde bulunması yasaklandı. Bu düzenlemeye aykırı faaliyette bulunan bayilere stokçuluk kapsamında bugüne kadar yaklaşık 294 milyon lira idari para cezası uygulandı.

OTOMOTİV PİYASASINDA NORMALLEŞME BEKLENİYOR

Bakan Bolat, otomotiv piyasasında yapılan düzenlemeler, yürütülen yoğun denetim faaliyetleri ve uygulanan yaptırımlar neticesinde araç fiyatlarındaki köpüğün ortadan kaldırılacağını ve vatandaşların sıfır ve ikinci el araca ulaşımının kolaylaştırılacağını ifade etti. Önümüzdeki süreçte otomotiv piyasasındaki normalleşmenin devam edeceği öngörülmektedir. Bakanlık olarak piyasanın adil, rekabetçi ve istikrarlı bir şekilde işlemesini sağlamak için denetimlerin hız kesmeden devam edeceği ve gerektiğinde ilave tedbirlerin ivedilikle hayata geçirileceği belirtildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Yeni Önlemlerle Fahiş Fiyat Artışlarına Son Verilecek

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yeni Önlemlerle Fahiş Fiyat Artışlarına Son Verilecek
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin