1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yarısı Bizden Kampanyası ile Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem

Yarısı Bizden Kampanyası ile Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haber Merkezi

Haber Merkezi

“Yarısı Bizden”, İstanbul’da kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak ve güvenli yaşam alanları oluşturmak amacıyla hayata geçirilmiştir. 26 Nisan – 2 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen ilk başvuru döneminde e-devlet üzerinden toplamda 106 bin 225 bina ve 1 milyon 225 bin 63 bağımsız bölüm için başvuru alınmıştır. Geçtiğimiz hafta başlatılan yeni başvuru süreci ile birlikte, artık süre kısıtlaması olmaksızın talepler toplanmaya devam edecektir. Risk analizleri tamamlanmış olan 39 ilçede, dönüşüme uygun tüm riskli yapıların hak sahipleri destekten yararlanma imkanına sahip olacaktır. Kampanya kapsamında vatandaşların talepleri doğrultusunda çeşitli düzenlemeler de yapılmıştır.

Yarısı Bizden Kampanyası ile Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem

Murat Kurum: Bize Durmak Yok

Bakan Kurum, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda yeni döneme dair detaylara da yer verdi. Vatandaşların merak ettiği konulara yanıtlar sunan bilgiler içeren paylaşımında, sürecin ayrıntıları açıklanmıştır. Bakan Kurum, paylaşımında “Her bir vatandaşımızı sağlıksız konutlardan çıkarana kadar bize durmak yok. İstanbul’da Yarısı Bizden’de yeni dönemi başlattık. İşte merak ettiğiniz soruların yanıtları” ifadelerine yer vermiştir.

Yarısı Bizden Kampanyası ile Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem

15 Soruda Yarısı Bizden’de Yeni Dönem

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu destekten kimlerin nasıl faydalanabileceğini, başvuruların nereye ve nasıl yapılacağını, yeni kampanya dönemi ile birlikte vatandaşlara hangi kolaylıkların sağlandığını 15 soruda yanıtladı. İşte o sorular ve cevapları:

Yarısı Bizden Kampanyası ile Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem

  • 1-Yarısı Bizden Kampanyası’ndan faydalanmak için e-Devlet başvurusu şart mı? Yeni dönemde e-Devlet başvurusu zorunlu değildir.
  • 2-Kampanyadan kimler faydalanabilir? İstanbul’daki riskli yapı sahiplerinin tamamı kampanyadan yararlanabilir.
  • 3-Ev/işyerimin riskli olup olmadığını nasıl öğrenebilirim? Bakanlığa bağlı lisanslı kuruluşlardan karot örneği aldırarak yapının risk durumu tespit edilebilir.
  • 4-Riskli yapı olduğunu tespit ettirdikten sonra ev/işyerini dönüştürmek için ilk olarak nereye başvurmak gerekiyor? Riskli yapı, hak sahiplerinin ortak kararla belirleyecekleri bir yüklenici ile imzalayacakları sözleşme ile projelendirme ve yapı ruhsatı işlemleri tamamlanır. Ardından, kuracakları kat irtifakı işlemlerinin ardından Yarısı Bizden desteği için ilçe belediyelerine başvuru yapılır.
  • 5-Yarısı Bizden için proje ön şartları nelerdir? Yeni projedeki yapı (otopark ve sığınak hariç), eski yapının bir buçuk katı büyüklüğünü geçmemelidir. 1 Nisan 2023’ten sonra hazırlanmış ruhsat projeleri ile bu kampanyadan faydalanılabilir.
  • 6-Hak sahipleri sözleşmeyi ne zaman ve kiminle imzalayacak? İlçe belediyesince hak sahibi tespiti tamamlanmış riskli yapılar için Bakanlığın belirleyeceği randevu tarihinde Bakanlık ile hibe taahhütnamesi ve kredi sözleşmesi imzalanacaktır.
  • 7-Her konut/işyeri için ne kadar hibe ve kredi ödenecek? Hak sahibinin bir konutu için 700 bin TL hibe ve 700 bin TL kredi, diğer her bir konutu için 1 milyon 400 bin TL kredi verilecektir. Hak sahibinin bir dükkanı için 350 bin TL hibe ve 350 bin TL kredi, diğer her bir dükkanı için ise 700 bin TL kredi desteği sağlanacaktır.
  • 8-Bakanlık Yarısı Bizden ödemesini hak sahibine mi yoksa yükleniciye mi yapacak? Ödemeler hak sahipleri adına yükleniciye yapılacaktır.
  • 9. Ödeme ne zaman ve nasıl yapılacak? İlk ödeme işin başlaması ile birlikte yüzde 30 oranında gerçekleştirilecektir. Ardından inşaatın devam etme süreci incelenerek taşıyıcı sistemin bitiminde %30, yapı sıvaya kadar hazır duruma getirildiğinde %30 oranında ödeme yapılacaktır. Son aşamada ise yapı kullanım izin belgesi alındığında %10 oranında ödeme gerçekleştirilecektir.
  • 10-Kredi geri ödemeleri ne zaman ve hangi şartlarda gerçekleştirilecek? Kredi geri ödemeleri, yapı ruhsatının alınmasından 2 yıl sonra başlayacaktır. 10 yıla kadar vade uygulanacak olup, ödemenin başladığı yıl faiz uygulanmayacaktır. Sonraki yıllar Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranının yarısı kadar güncelleme yapılacaktır.
  • 11-Tahliye desteği ne kadar? Tahliye desteği tek seferde 100 bin TL olarak ödenecektir.
  • 12-Tahliye desteğinden kiracılar da faydalanabilir mi? Tahliye yani taşınma desteği daire/iş yerinde oturan kiracıysa kiracıya, değilse ev sahibine ödenecektir.
  • 13-Otopark ve sığınak yaptığımda hak kaybı olacak mı? Yeni üretilecek projede otopark ve sığınak alanları inşaat alanı metrekaresinin dışında tutulacak. Böylece yapı sahibi hak kaybına uğramayacaktır.
  • 14-Kredi için gelir şartı aranıyor mu? Hak sahiplerine kredi verilmesi sırasında gelir ve kredi puanı gibi kriterler dikkate alınmayacaktır.
  • 15-Hangi tarihler arasında başvuru yapılacak? Kampanyaya vatandaşlar süre kısıtlaması olmaksızın başvurabilecektir.

Yarısı Bizden’de Neler Değişti?

  • Artık e-Devlet başvurusuna gerek kalmayacak.
  • Yarısı Bizden desteğinden faydalanırken yeni yapılacak yapının eski yapının bir buçuk katı büyüklüğünü geçmemesi gerekmektedir. Önceki kampanya döneminde yeni projesine otopark ve sığınak ekleyenler ‘bir buçuk katı’ kuralına takılıp hak kaybına uğrayabiliyordu. Yeni düzenleme ile otopark ve sığınaklar proje metrekaresinin dışında tutulmuş ve bu sayede vatandaşların hak kaybının önüne geçilmiştir. Çok sayıda vatandaşın kampanyadan faydalanması beklenmektedir.
  • Yapımı hızlandırmak ve yüklenicilerin projeye ilgisini artırmak amacıyla ilk ödeme oranında bir artış yapılmıştır. Daha önce hak sahiplerinin yüklenicilerine %10 oranında yapılan ilk hakediş ödemesi, artık %30 olarak düzenlenmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yarısı Bizden Kampanyası ile Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin