1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Yapay Zeka ve Dolandırıcılık: Deepfake Tehditi

Yapay Zeka ve Dolandırıcılık: Deepfake Tehditi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapay Zeka ve Dolandırıcılık: Yeni Bir Tehdit

Yapay Zeka ve Dolandırıcılık: Yeni Bir Tehdit

Teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlemesi, yaşamımızda birçok yenilik getirirken, yapay zeka (YZ) dolandırıcılık yöntemlerinde de yeni bir dönemi başlatmıştır. Özellikle yapay zeka destekli video oluşturma sistemleri, gerçekçi sahte videolar (deepfake) üretme imkanı sunarak dolandırıcıların işini kolaylaştırmaktadır. Son zamanlarda, ünlü iş insanları ve siyasetçilerin görüntülerinin kullanıldığı dolandırıcılık olayları artış göstermiştir. Bu sahte videolar, hedef kişilerin sesleri ve mimikleri taklit edilerek son derece gerçekçi bir görüntü oluşturulmakta ve dolandırıcılar bu yöntemle yüz binlerce dolarlık vurgunlar yapmaktadır.

Yapay Zeka ve Dolandırıcılık: Deepfake Tehditi

BİLGİLERİNİZ ÇALINABİLİR

Yapay Zeka ve Dolandırıcılık: Deepfake Tehditi

Sahte videolar, kişilerin banka bilgileri ve yatırımlarını çalmak için kullanılan etkili bir araç haline gelmiştir. Manipüle edilen ses ve görüntülerin yer aldığı “deepfake” yöntemi, suçluların kurbanlarını tuzağa düşürmesine olanak tanır. Ünlü isimlerin hızlı getiri vadeden radikal yatırım fırsatları sunduğu bu sahte videolar aracılığıyla, insanların var olmayan şirketlere yatırım yapmaları teşvik edilmektedir. Videolar aracılığıyla hedef alınan kişilerden, bu sahte yatırımlardan yararlanmak için belirli hesaplara para göndermeleri istenmektedir; dolandırıcılar, karşılığında gönderdikleri paranın daha fazlasını kazanacaklarını vaat etmektedir.

Bu tür sahte içerikler, çok düşük bütçelerle oluşturulabilmekte ve dakikalar içinde hazırlanıp Facebook, YouTube gibi popüler platformlarda reklam olarak yayınlanabilmektedir. Ünlü kişilerin aksanları taklit edilerek, sahte grafikler ve haber sitesi logoları kullanılarak insanların yanıltılması sağlanmaktadır.

EN ÇOK ELON MUSK TERCİH EDİLİYOR

Yapılan araştırmalar, Elon Musk’ın tespit edilen 2 binden fazla “deepfake” videosuyla dolandırıcılık yöntemlerinde en çok tercih edilen kişi olduğunu göstermektedir. Uzmanlar, “deepfake” videolarının gün geçtikçe gelişip daha inandırıcı hale geldiğini belirtmektedir. New York Times’a konuşan siber güvenlik şirketi CTM Insights’ın kurucusu Lou Steinberg, organize suç örgütlerinin bu teknolojiyi kendi çıkarları için kötüye kullanabileceğini ve bu nedenle dolandırıcılık yöntemlerini kullananların sayısının artacağını öngörmektedir.

New York Times’ın haberine göre, 82 yaşındaki emekli Steve Beauchamp, “deepfake” dolandırıcılığının kurbanlarından biridir. Beauchamp, 2023 yılında “deepfake” bir Elon Musk reklamına aldanarak yatırımlarının büyük bir kısmını kaybettiğini ifade etmektedir. Musk’ın yüksek geri dönüşlü bir yatırım fırsatından bahsettiği videoyu izledikten sonra dolandırıcılara yaklaşık 690 bin dolar gönderdiğini söyleyen Beauchamp, izlediği görüntüdeki kişinin gerçekten Musk olduğunu düşündüğünü belirtmektedir. Ayrıca, zamanında polisi durumu bildirmediği için pişman olduğunu dile getirmiştir. Bu yöntemle dolandırılanlar arasında çok uluslu şirketlerin çalışanları da bulunmaktadır.

FACEBOOK VE YOUTUBE HAREKETE GEÇTİ

New York Times, yüzü kullanılan Avustralyalı maden işletmecisi milyarder Andrew Forrest’ın da Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi Meta’yı şikayet ettiğini bildirmiştir. Forrest, Facebook’taki sahte reklamların “masum kullanıcıları kötü yatırımlara” yönlendirdiğini ifade etmiş ve şirketin bu konuda bir şey yapmasını talep etmiştir. Meta’nın yanıtı, “şirketin platformunda dolandırıcılığı tespit etmek için otomatik sistemler geliştirdiği” şeklinde olmuştur. Öte yandan, “Deepfake” içeriklerin yaygın olduğu bir diğer platform olan YouTube, 15,7 milyondan fazla kanalı ve 8,2 milyondan fazla videoyu kurallarını ihlal ettiği için kaldırdığını açıklamıştır. Şirket, içerik üreticilerinin gerçekçi içerik oluşturmak için yapay zeka kullandıklarında bunu açıklamalarını zorunlu hale getirmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yapay Zeka ve Dolandırıcılık: Deepfake Tehditi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin