1. Haberler
  2. Gündem
  3. Vergide Kayıt Dışılığı ile Mücadele: Kuyumculuk Sektörüne Yoğun Denetim

Vergide Kayıt Dışılığı ile Mücadele: Kuyumculuk Sektörüne Yoğun Denetim

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vergide Kayıt Dışılığı ile Mücadele Başlıyor

Vergide Kayıt Dışılığı ile Mücadele Başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yakın zamanda katıldığı bir canlı yayında, vergide kayıt dışılığı önlemek amacıyla kapsamlı önlemler alacaklarını duyurdu. Bakan Şimşek, “Az kazananlardan en az vergiyi almak için bir sistem oluşturacağız; ancak yüksek kazanç elde edenleri uyarıyorum: vergi kaçırma ve kayıt dışı faaliyetlerin cezalarını artıracağız, denetimleri sıkılaştıracağız.” şeklinde ifadelerde bulundu. Bu açıklamaların ardından, bakanlık ekipleri harekete geçerek somut adımlar atmaya başladı.

KUYUMCULUK SEKTÖRÜ YAKINDAN İZLENİYOR

Vergi Denetim Kurulu (VDK), Şimşek’in “Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira. Bu rakamlar oldukça düşük.” dediği kuyumculuk sektörünü öncelikli olarak takip etmeye aldı. VDK ve Risk Analiz Genel Müdürlüğü, kuyumculuk sektörüne yönelik detaylı bir risk analizi çalışması gerçekleştirdi ve bu çalışma sonucunda belirlenen mükelleflerin iş yerlerinde kapsamlı fiili sayım yapılması kararlaştırıldı.

Vergide Kayıt Dışılığı ile Mücadele: Kuyumculuk Sektörüne Yoğun Denetim

3 BİN KİŞİLİK DENETİM EKİBİ İLE 707 ADRESTE ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Buna göre, vergi müfettişleri ile Gelir İdaresi Başkanlığı personelinden oluşan yaklaşık 3 bin kişilik denetim ekibi, eş zamanlı olarak kuyum sektöründe faaliyet gösteren 552 mükellefin 9 büyükşehirdeki 707 adresinde fiili sayım çalışması başlattı. Bu saha denetimlerinde, mükelleflerin mevcut stoklarının detaylı bir şekilde sayımı gerçekleştirilecek.

TEK TEK İNCELENİYOR

Sayım işlemleri dışında, işletmelerde faturasız altın ve değerli taş alım-satımı yapılıp yapılmadığı, ödemelerin ve tahsilatların firmaya ait olmayan banka hesapları üzerinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği, faturalarda ürünlerin gerçek gram bilgilerine yer verilip verilmediği gibi unsurlar da denetlenecek. Ayrıca, iş yerlerinde başkalarına ait pos cihazlarının kullanımı da kontrol edilecek.

DENETİMSİZ HİÇBİR ALAN KALMAYACAK

Saha denetimlerinde riskli olduğu tespit edilen mükellefler, ayrıca vergi incelemesine tabi tutulacak. Bakanlık, kuyumculuk sektörünün ardından diğer sektörlere yönelik inceleme ve saha denetimlerini plan dâhilinde sürdürecek ve bu yıl denetimsiz hiçbir alan bırakmayacak.

“KUYUMCUNUN BEYAN ETTİĞİ AYLIK MATRAH 16 BİN TL”

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergide kayıt dışılıkla mücadele ile ilgili açıklamalarında şu ifadeleri kullandı: “Bu vergi paketinde neler yapıyoruz? Çok uluslu şirketlere yüzde 15 asgari kurumlar vergisi getiriyoruz. Yurt içinde de asgari kurumlar vergisi uyguluyoruz. Kuyumcunun beyan ettiği aylık matrah geçen sene 16 bin TL seviyesindeydi. Bir doktor 27 bin TL, bir avukat ise 17 bin TL gelir beyan ediyor; böyle bir durum kabul edilemez. Bu alanlarda yetki alıp, hasılat tespiti yapacağız, hasılata aykırı beyanlardan izahat isteyeceğiz, sonrasında harekete geçeceğiz. Kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz.”

KRİPTO Varlıklara DA VERGİ GELİYOR

Hükümet, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) için vergi istisnalarını kaldırmayı planlıyor. Ayrıca, yap-işlet-devret şirketlerine yüzde 30 vergi uygulaması düşünülüyor. Kripto varlıkların vergi kapsamına alınması da gündemde; bu, belki bir sonraki pakette yer alacak. Borsa kazançlarının vergilendirilmesi üzerine çalışmalar da başlatılacak.

“HASILAT TESPİTİNE GİDECEĞİZ”

Artık işletmelerde hasılat tespitine gidileceği belirtiliyor. Türkiye’de 1,1 milyonun üzerinde kurumlar vergisi mükellefi bulunuyor ve bunların yarısından fazlasının vergiden kaçınmaya çalıştığı ifade ediliyor. Geçtiğimiz günlerde bir yapay zeka şirketini ziyaret eden Bakan Şimşek, “Kurumlar vergisinin tüm defterlerini inceleyecek bir modül geliştirebilir misiniz?” diye sordu. Bu modülün geliştirilmesi için kapılarının şirketlere açık olduğunu vurguladı. Az kazananlardan en az vergi almak için bir sistem oluşturacaklarını belirten Şimşek, “Çok kazananları buradan uyarıyorum. Vergiden kaçınmanın cezalarını artıracağız, denetimleri sıkılaştıracağız. Giderek burada daha fazla yapay zekayı devreye alacağız. Vergi denetim elemanlarımız için tüm teknolojileri kullanacağız.”

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Vergide Kayıt Dışılığı ile Mücadele: Kuyumculuk Sektörüne Yoğun Denetim
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin