1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Vergi ve Sosyal Güvenlikte Önemli Değişiklikler

Vergi ve Sosyal Güvenlikte Önemli Değişiklikler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, vergilendirme ve sosyal güvenlik alanında önemli değişiklikler içeren kanun teklifinin görüşmelerine devam edilmektedir. Bu kapsamda, emekli aylıklarının en düşük seviyesinin 12 bin 500 liraya yükseltilmesini öngören Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin bazı maddeleri üzerinde uzlaşı sağlanmıştır. Önceki gün gerçekleştirilen oturumda teklifin önemli 9 maddesi daha kabul edilmiştir.

Devreden KDV ve İade Hakkı

Kabul edilen maddeler doğrultusunda, birleşme, devir ve bölünme işlemlerinde devreden Katma Değer Vergisi (KDV) ve iade hakkının, 5 takvim yılı kriterine veya zaman aşımına tabi olmaksızın, vergi incelemesi yoluyla yeni şirkete devrine izin verilecektir.

KDV İndirimi

Mükelleflerin KDV beyannamelerinde yer alan indirilecek KDV tutarlarının, 5 takvim yılı boyunca indirim yoluyla giderilememesi durumunda, bu süre sonunda kayıtlardan çıkarılarak yapılacak vergi incelemesi ile gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınmasına olanak tanınacaktır.

KDV İadelerindeki Esas Usul

Mükelleflerin KDV iadelerinin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi ve haksız KDV iadelerine sebebiyet verilmemesi amacıyla KDV iadelerindeki esas usul “vergi incelemesi” olarak belirlenmiştir. Kanun hükümleri çerçevesinde, iade hakkı doğuran işlemlerden kaynaklanan iade talepleri, vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilecektir. İndirilemeyecek katma değer vergisi, sonraki döneme devreden katma değer vergisi hesabından çıkarılarak özel bir hesaba alınacaktır. Özel hesaba alınan sonraki döneme devreden katma değer vergisinin, 3 yıl içinde mükellefler tarafından yapılacak talep üzerine, Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenen zaman aşımı süreleri ile bağlı olmaksızın, talep tarihinden itibaren bir yıl içerisinde yapılacak vergi incelemesi sonucunda, incelemenin tamamlandığı yıla ilişkin gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınacaktır.

Vergi ve Sosyal Güvenlikte Önemli Değişiklikler

Hazine ve Maliye Bakanlığı Yetkili

Bu çerçevede talepte bulunulmayan katma değer vergisi gider yazılamayacaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığı, ilgili maddenin uygulanmasında vergi incelemesi dışında farklı usuller tespit etmeye ve maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olacaktır. Bu hüküm, 1 Ocak 2030 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Yabancıların Deprem Yardımlarına KDV İstisnası

Düzenleme ile, yabancı devlet kurum ve kuruluşları tarafından deprem nedeniyle yapılacak yardımlara KDV istisnası sağlanacaktır. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, genel bütçeli kamu idareleri ile yabancı devlet kurum ve kuruluşları arasında imzalanan protokoller kapsamında genel bütçeli kamu idarelerine bağışlanmak üzere, konut, iş yeri, okul, öğrenci yurdu, hastane, ibadethane, kültürel ve sanatsal merkezler gibi taşınmazların inşasına yönelik yabancı devlet kurum ve kuruluşlarına 1 Ocak 2024’ten itibaren yapılacak teslim ve hizmetler ile bu yerlerde genel bütçeli kamu idareleri ile yabancı devlet kurum ve kuruluşları arasında imzalanan protokol çerçevesinde genel bütçeli kamu idarelerine bağışlanacak konutların yabancı devlet kurum ve kuruluşlarına teslimi, 31 Aralık 2025 tarihine kadar katma değer vergisinden muaf olacaktır.

Vergi ve Sosyal Güvenlikte Önemli Değişiklikler

Vergi İndirimi

Bu kapsamda gerçekleştirilen teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilebilecektir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, kanun hükmü gereğince istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecektir.

Serbest Bölgelerde Vergi İstisnası Kaldırılacak

Serbest bölgelerde üretim faaliyetinde bulunan mükellefler, yalnızca bu bölgelerde ürettikleri ürünlerin yurt dışına satışından elde ettikleri kazançlar, gelir veya kurumlar vergisinden muaf olacaktır. Bu düzenleme, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanacaktır.

ÖTV Uygulaması Farklılıkları Giderilecek

Kanunla, ulusal güvenlik kuruluşlarının ithal edeceği bazı malların yurt içi teslimi ve ithalatında oluşan ÖTV uygulaması farklılıkları ortadan kaldırılacaktır.

Maktu Vergi Tutarı Kararı

Bazı tütün mamullerinden alınan asgari maktu vergi tutarının “yüzde 20’sine kadar” olan sınırlama kaldırılacak; birim ambalajda bulunan mamul için alınacak asgari maktu vergi tutarı kadar maktu vergi alınabilecektir.

Türk Kızılay Derneği’nde Çalışanların Aylıkları

Türk Kızılay Derneği ve bu derneğe bağlı işletmelerde çalışanların, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı almaları halinde bu aylıklarının kesilmesi söz konusu olmayacaktır.

Vergi ve Sosyal Güvenlikte Önemli Değişiklikler

Filistin Devlet Başkanı’ndan Bahsedildi

Teklifin maddeleri üzerindeki görüşmeler sırasında söz alan Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin Meclis’e davet edilmesi ve alkışlanmasını talep etti. AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ise, “Meclis Başkanımız Numan Kurtulmuş, 12 Temmuz’da resmi yazıyla Sayın Abbas’a, TBMM’ye gelip konuşma yapması için davet göndermiş. Bir cevap bekleniyor. Biz de kendisini burada dinlemekten, alkışlamaktan memnuniyet duyarız.” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Vergi ve Sosyal Güvenlikte Önemli Değişiklikler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin