1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Vergi Paketi Meclis’e Sunuldu

Vergi Paketi Meclis’e Sunuldu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler, vergi paketini Meclis Başkanlığı’na sundu. Güler, vergi paketinde SSK ve Bağ-Kur’a bağlı en düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya çıkarılacağını ve bunun maliyetinin yaklaşık 33 milyar 200 milyon lira olduğunu açıkladı. Ayrıca kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yüzde 2’den yüzde 2,25’e çıkarılması da öngörüldü. Vergi paketinde ayrıca ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananların aynı iş yerinde Sosyal Güvenlik destek primine tabi çalışmaya devam etmeleri halinde işverenlere sağlanan 5 puanlık Sosyal Güvenlik destek priminin Hazine tarafından ödenmesine son verilmesi de yer aldı.

Uzmanlar En Düşük Emekli Aylığının Etkilerini Değerlendirdi

Uzmanlar En Düşük Emekli Aylığının Etkilerini Değerlendirdi

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, vergi paketindeki düzenlemeleri ve en düşük emekli ücretine olan etkilerini değerlendirdi. Karakaş’a göre, en az çalışmış olanlar, yapılan düzenlemeden en çok fayda sağlayacak.

  • “Kök maaşı 6 bin ve altında olanlar iki kat ücret alacak”: Karakaş’a göre, kök maaşı 6 bin 250 lira ve altında olanlar, 12 bin 500 liraya çıkarıldığı için sosyal yardım şeklinde ikinci maaşı almış gibi olacaklar.
  • “10 bin lira maaş alanlara 27 liralık katkı”: Karakaş’a göre, TÜFE ile güncelleme sonrası maaşı 10 bin lira olan bir kişiye sadece 27 lira ilave yapılacak.
  • “Bazı emeklilere 10 lira bazılarına 2 bin 500 lira katkı”: Karakaş’a göre, yapılacak iyileştirmelerin miktarı kişiden kişiye değişecek, standart olarak herkese 2 bin 500 lira ödeme yapılmayacak.
  • “Dul ve yetimlere maaşta payları oranında artış yapılacak”: Karakaş, dul ve yetim aylıklarındaki güncellemelerle ilgili detayları da paylaştı. Ölen kişinin maaşında ne kadar paya sahip iseler, dul ve yetimler o oranda artış alacaklar.

Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Oranı Artırılacak

Karakaş’a göre, vergi paketindeki çalışma hayatına dair iyileştirmeler, en düşük emekli ücretini değiştirecek düzeyde. Maliyetin karşılanması için kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yüzde 2’den yüzde 2,25’e çıkarılması planlanıyor. Bu artışın, en düşük emekli ücretinin maliyetini karşılayacağı belirtiliyor.

“EYT’linin işe alınması için verilen 5 puanlık destek emeklilerin finansmanında kullanılacak”: EYT’ye ilişkin verilen 5 puanlık destek, işverenlere verilmek yerine emeklilerin finansmanında kullanılacak. Hükümetin bu desteği, emeklilerin maaşlarını güçlendirmek için yönlendireceği ifade ediliyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Vergi Paketi Meclis’e Sunuldu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin