1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Uzmanından uyarı: Bu hastalık koronavirüsle karıştırılabilir!

Uzmanından uyarı: Bu hastalık koronavirüsle karıştırılabilir!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüberküloz ve Kovid-19 aslında birbirinden çok farklı hastalıklar. Kısmi de olsa bazı belirtiler ortak. Mesela öksürük, halsizlik, kırgınlık, ateş gibi belirtileri örnek gösterebiliriz.

Dolayısıyla bazen tüberküloz hastaları ile koronavirüs hastaları benzer semptomlar nedeniyle karıştırılabilir. Hatta eğer tüberkülozun erken dönemiyse akciğer görüntüleri de karışabilir.

Ancak genel hat itibariyle daha detaylı bakıldığında çok ciddi farklar görülebilir. Şöyle düşünülebilir, uzaktan bakıldığında bütün çekik gözlüler birbirine benzetilir. Ancak içlerine girince hepsi birbirinden farklıdır.

Hastanın hem tüberküloz hem koronavirüsü birden olması, iki farklı ilacı aynı anda kullanması ciddi bir şanssızlık olur. Hastalığı tedavi etmek konusunda da olumsuzluklar yaşanabilir.

Karaciğerin üzerinde bozulmalar, enzim bozulmaları, ilaçların yüküne bağlı çeşitli bozulmalar olabilir. İnşallah böyle bir durum söz konusu olmaz ama böyle bir senaryo, zorlanılacak durumlardan biridir.

Tüberküloz enfeksiyonu daha çok milli geliri, sosyo-ekonomik düzeni düşük olan toplumlarda daha fazla görülür. Sosyo-ekonomik düzey, yaşam şartları ne kadar rahatlarsa, ne kadar fazla alan kullanılabilirse, hem coğrafi alan olarak hem de atmosferik olarak ne kadar temiz ortamlarda yaşarlarsa o kadar az vaka görülür.

Çalışma şartları zor olan kişilerde de bu tip enfeksiyonları görüyoruz. Havalandırması iyi olmayan, çok uzun saatler çalışıp çok fazla insanın bir arada bulunduğu çalışma ortamlarında ciddi tüberküloz salgını görüyoruz. Bunlara merdiven altı üretim yapan yerleri örnek gösterebiliriz. Bu açıdan dikkatli olmak ve bu grupları özellikle korumak gerekiyor.

Tüberküloz da aynı koronavirüs gibi solunum yoluyla bulaşan enfeksiyonlardan birisi. Benzer bulaş yollarına sahipler. Tüberküloz, koronavirüse göre biraz daha ağır bulaşır. Bu nedenle eğer tüberküloz vakası varsa koronavirüsün de aynı ortamda bulaşma ihtimali var demektir. Benzer yolları kullanırlar. Dolayısıyla Kovid-19 için aldığımız önlemler ne ise tüberküloz için de aldığımız önlemler aynıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uzmanından uyarı: Bu hastalık koronavirüsle karıştırılabilir!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin