Uyku apnesi kaza riskini arttırıyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doç. Dr. Domaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 9 günlük bayram  tatili dolayısıyla araçlarıyla uzun yola çıkacak vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Araç kullanmanın bilişsel, algısal, motor ve karar verme yeteneği yanı  sıra göz-el koordinasyonu gerektiren kompleks bir süreç olduğunu dile getiren  Domaç, sürücünün güvenli şekilde araç kullanabilmesi için sürekli değişen yol  koşullarına, diğer araçlara ve trafik işaretlerine dikkat ederek uygun hızda ve  şeridinde gitmesi gerektiğini söyledi.

Domaç, bunu sağlayabilmesi için sürücünün uyanık olması ya da  uykululuk halinin olmaması gerektiğini belirterek, “Uykululuk hali kaza riskini  belirgin artırmakta olup özellikle otoyollardaki trafik kazalarının yüzde  15-20’sinin meydana gelmesinde etkendir.” dedi.

Uyku kalitesini bozan tüm uyku hastalıklarının gün içinde aşırı  uykululuk meydana gelmesine neden olduğuna işaret eden Domaç, şu bilgileri verdi:

“Ülkemizde önde gelen ölüm nedenleri arasında olan trafik kazalarının  en önemli nedenlerinden birisi başta uyku apne sendromu olmak üzere uyku  bozukluklarıdır. Uyku apne sendromunda gece boyunca uyku sırasında yineleyen üst  solunum yolundaki en az 10 saniye süren solunum duraklamaları uykudan sık  uyanmalara, uykunun bölünmesine, uyku kalitesinin düşmesine ve gün içi aşırı  uykululuğa neden olmaktadır. Uyku apne sendromu ile sık birliktelik gösteren  obezite, kalp ve damar hastalıkları, beyin ve damar hastalıkları, diyabet gibi  metabolik hastalıklar da gün içinde uykululuk ve yorgunluğu artırmaktadır.

Uyku apne sendromu olan kişilerde bilişsel fonksiyonlarda ve  konsantrasyonda azalmayla sürüş kabiliyetinde bozulma ortaya çıkabilmektedir.  Uyku apnesi olan hastaların trafik kazası yapma oranı normal kişilere göre 2-7  kat daha yüksektir. Yapılan çalışmalarda ticari araç sürücülerinde uyku apne  sendromu daha fazla oranda saptanmış olup ticari araç sürücüleri küçük araç  sürücülerine göre daha büyük kazalara neden olmaktadırlar. Uyku apnesinin  ciddiyeti ile trafik kazası meydana gelmesi arasında da ilişki bulunmaktadır.  Uyku apnesinin şiddeti arttıkça kaza riskinin arttığı bazı çalışmalarda  gösterilmiştir. Uyku apne sendromunun etkin şekilde tedavisi ile kaza yapma riski  belirgin olarak azalmaktadır.”

 “Uykusuzluk da trafik kazaları için önemli risk faktörü”

Doç. Dr. Saime Füsun Domaç, uykusuzluğun da trafik kazaları için  önemli bir risk faktörü olduğunu aktararak, insan beyninin uyku için en hazır  olduğu saatler olan 02.00-06.00 arasında yapılan yolculuklarda uyuklama ve kaza  yapma riskinin arttığını vurguladı.

Uyku düzeni bozuk ya da yorgun olan sürücülerde, uzun süre mola  vermeden araç kullananlarda, sıcak ve sessiz ortamda, tek başına ve sık yolculuk  yapanlarda, uzun yol sürücülerinde uyku ile ilişkili kaza yapma oranlarının  yüksek olduğunu belirten Domaç, şunları kaydetti:

“Birkaç saniye süren uyku atakları esnasında sürücü diğer araçları ve  trafik işaretlerini fark edemez, şeridinden çıkabilir, önündeki veya karşıdan  gelen veya duran araca çarpabilir. Sürücülerin yaklaşık yüzde 25-50’si en az bir  kere direksiyon başında uyuduklarını bildirmiştir.

Araç kullanırken boyunda veya sırtta ağrı, esneme, gözleri odaklamakta  ve açık tutmakta güçlük çekme, başını tutmakta zorluk, trafik işaretlerinin fark  edilmemesi, son birkaç kilometrenin hatırlanmaması, aracın şeridinden çıkması  veya ani durup kalkışların olması uykululuğun belirtileridir. Tatlı, bol  karbonhidratlı veya yağlı yiyecekler yeme, alkol alma gibi yolculuk sırasında  yenilip içilenler de uyku bozukluğu olmasa bile fizyolojik olarak uykuya eğilimi  artırmaktadır. Bu nedenle yolculuk sırasında ve öncesinde ağır yemeklerden  kaçınmak ve alkol almamak uyku ataklarının engellenmesi açısından önemlidir.

Sürücülerin yola çıkmadan önce yeterli sürede ve kaliteli bir gece  uykusunu uyuması, uzun yola yalnız çıkılmaması, yolculuk sırasında yorgunluk veya  uykululuk belirtileri ortaya çıkarsa aracın sırayla kullanılması, kısa süreli  uyanıklık için kafeinli içeceklerin içilmesi, aralıklarla araç penceresinin  açılması, radyo dinlenmesi, iki saatte bir düzenli mola verilmesi, gerekirse  trafikten uzak ve güvenli bir ortamda 30-45 dakika uyunması trafik kazası gelişme  riskini azaltacaktır.”
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uyku apnesi kaza riskini arttırıyor!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin