1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Uluslararası Yatırımların Türkiye Ekonomisine Katkısı

Uluslararası Yatırımların Türkiye Ekonomisine Katkısı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AA Uluslararası yatırım, Türkiye ekonomisi açısından son derece büyük bir öneme sahip. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’ye yönelik dış kaynak akışına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, sağlanacak 2,5 milyar dolarlık kaynağa dair detayları kamuoyuyla paylaştı. Ekonomi programıyla uyumlu projelere finansman sağlamak amacıyla ilgili bakanlıklar ve kuruluşlarla koordineli çalışmalara yoğun bir şekilde devam ettiklerini vurgulayan Şimşek, uluslararası finansman kuruluşlarından Türkiye’deki kurumlara proje finansmanı kapsamında kaynak sağlamaya devam ettiklerini ifade etti.

Uluslararası Yatırımların Türkiye Ekonomisine Katkısı

Şimşek, Orta Vadeli Program’a (OVP) duyulan güvenin artarak devam ettiğini belirterek, “Uluslararası finansal kuruluşlarla gerçekleştirdiğimiz iş birlikleri somut adımlar atmamıza olanak tanıyor. Kalkınma odaklı projelere uygun koşullu finansman sağlanıyor; bu finansman uzun vadeli ve piyasa koşullarının altında faiz oranlarıyla destekleniyor. Programa olan güven ise her geçen gün artıyor,” şeklinde konuştu.

“Bu Yıl 2,9 Milyar Dolar Finansman Sağladık”

Projelerin desteklenmesi adına bu yıl yaklaşık 2,9 milyar dolarlık uzun vadeli ve piyasa koşullarının altında faiz oranlarıyla finansman sağlandığını belirten Şimşek, “Bu finansman, öncelikle deprem sonrası ortaya çıkan altyapı ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılmaktadır.” ifadesini kullandı.

Sürdürülebilirlik Ön Planda

Şimşek, sürdürülebilirliği ön planda tutarak, ihracatçıların yeşil dönüşümünü destekleyen, reel sektörün güçlenmesine katkı sağlayan projelerin finansmanını sağladıklarını anlattı. Bu projelerin, uzun vadede iklim değişikliği ile mücadele ve yeşil ekonomiye geçiş ile uyumlu olmasına özel bir önem verdiklerini vurguladı.

İmza Aşamasındaki Projeler

Gelecek dönemde onaylanacak ve imza aşamasındaki projelere de değinen Şimşek, şu sözleri ekledi: “Bu kapsamda, Dünya Bankası tarafından onaylanan yaklaşık 1,9 milyar dolarlık dört projenin imzalanmak üzere olduğunu belirtmek isterim. Bu kaynaklar, taşkın ve kuraklıkla ilgili tedbirlerin alınması, kamu binalarının enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik yatırımların yapılması, deprem bölgesinde küçük sanayi sitelerinin yeniden inşası ve ayrıca kadınların ve gençlerin yeşil sektörlerde yaratılan işlere daha kolay erişimlerinin sağlanması amacıyla kullanılacaktır.”

İslam Kalkınma Bankası’ndan 250 Milyon Dolar

Şimşek, İslam Kalkınma Bankası’ndan ihracatçıların yeşil dönüşümlerinin desteklenmesi, Uluslararası İslami Ticaret Finans Kuruluşu’ndan ise depremden etkilenen işletmelerin uluslararası ticaretinin desteklenmesi için ihracat ve kalkınma bankaları aracılığıyla toplam 250 milyon dolarlık kaynağın sağlanmasına ilişkin çalışmalarda imza aşamasında olduklarını bildirdi.

Asya Altyapı Yatırım Bankası’ndan 200 Milyon Dolar

Ayrıca, Asya Altyapı Yatırım Bankası’ndan deprem bölgesindeki kara yollarının iyileştirilmesi için 200 milyon dolar, İslam Kalkınma Bankası’ndan yine aynı bölgedeki okulların desteklenmesi amacıyla 165 milyon dolarlık finansman sağlanması çalışmalarında sona gelindiğini belirten Şimşek, bu kapsamda Türkiye’ye gelecek 2,5 milyar dolarlık dış finansmanın imzası için son aşamada olduklarını ifade etti.

“Türkiye’ye Duyulan Güvenin Göstergesi”

Şimşek, birçok uluslararası kuruluşun destekleyeceği Orta Koridor Demir Yolu Geliştirme Projesi kapsamındaki çalışmaların da sürdüğünü aktararak, “Reel sektörümüzü güçlendirecek, kalkınma odaklı altyapı yatırımlarının finansmanını desteklerken, yeşil dönüşüm kapsamında sürdürülebilirliği önceleyen projelerin finansmanına yönelik uluslararası kuruluşlarla olan işbirliğimiz devam edecektir. Sağlanan bu kaynaklar, hem Türkiye’ye hem de şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerine dayanan programımıza duyulan güvenin bir göstergesidir,” dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uluslararası Yatırımların Türkiye Ekonomisine Katkısı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin