1. Haberler
  2. Gündem
  3. Uluslararası Gençlik Günü ve Türkiye’deki Genç Nüfus Projeksiyonları

Uluslararası Gençlik Günü ve Türkiye’deki Genç Nüfus Projeksiyonları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası Gençlik Günü

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararıyla 1999 yılından bu yana her yıl 12 Ağustos tarihi “Uluslararası Gençlik Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu özel gün, gençlerin toplumsal hayattaki rolünü vurgulamak ve onların karşılaştığı zorluklara dikkat çekmek amacıyla düzenlenmektedir.

Dünya Genç Nüfusu

TÜİK ve Birleşmiş Milletler verilerinden elde edilen derlemelere göre, 2023 yılı itibarıyla dünya nüfusu 8 milyar 45 milyon 311 bin 447 olarak hesaplanmıştır. Bu devasa nüfusun 1 milyar 243 milyon 194 bin 873’ü ise 15-24 yaş aralığındaki gençlerden oluşmaktadır.

Türkiye’deki Genç Nüfus

2022 yılı itibarıyla Türkiye’nin toplam nüfusu 85 milyon 372 bin 377 olarak belirlenmiştir. Bu nüfusun 12 milyon 872 bin 39’u genç nüfus kapsamında yer almaktadır. Türkiye, %15,1’lik genç nüfus oranıyla, dünya ortalaması olan %15,5’in altında kalmaktadır. Genç nüfus oranı en yüksek olan ülke %24,1 ile Suriye iken, en düşük orana sahip ülke ise %6,8 ile Ukrayna olarak kaydedilmiştir.

Genç Nüfus Projeksiyonları

Genç Nüfus Projeksiyonları

TÜİK, üç farklı senaryo üzerinden yaptığı nüfus projeksiyonları ile Türkiye’nin genç nüfus oranının 2050 ve 2100 yıllarında gerileyebileceğini ortaya koymuştur. Ana senaryoya göre, Türkiye’nin 2050 yılındaki genç nüfusunun yaklaşık 9,1 milyon olması beklenmektedir. Bu dönemde gençlerin toplam nüfus içerisindeki oranının ise %9,66’ya gerilemesi öngörülmektedir.

  • Düşük senaryoya göre, 2050 yılında genç nüfusun 8,3 milyon olacağı ve oranının %9,29’a ineceği hesaplanmaktadır.
  • Yüksek senaryoda ise genç nüfusun 9,9 milyon olması ve oranının %10,03’te kalması beklenmektedir.

Uzun Vadeli Projeksiyonlar

TÜİK’in 2100 yılına yönelik projeksiyonları kapsamında ana senaryoya göre genç nüfusun 7,3 milyon seviyesine gerileyeceği ve toplam nüfus içerisindeki payının %9,55’e inmesi öngörülmektedir. Düşük senaryoda, genç nüfusun 3,9 milyon olacağı ve oranının %7,2’ye kadar düşeceği tahmin edilmektedir. Yüksek senaryoda ise genç nüfusun 11,5 milyon olacağı ve oranının %11,43 seviyesine ulaşacağı öngörülmektedir.

Tüm bu projeksiyonlar, Türkiye’nin genç nüfusundaki azalma eğilimini açıkça ortaya koymaktadır. Bu durum, gelecekte gençlerin toplumsal ve ekonomik hayattaki etkilerini sorgulamamıza sebep olmaktadır.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uluslararası Gençlik Günü ve Türkiye’deki Genç Nüfus Projeksiyonları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin