1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’nin Turizm Başarısı ve 2028 Hedefleri

Türkiye’nin Turizm Başarısı ve 2028 Hedefleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DHA Türkiye Turizmde Üst Lige Yükseldi

DHA Türkiye Turizmde Üst Lige Yükseldi

Türkiye, turizm alanında önemli bir başarıya imza atarak dünya genelinde üst ligde yerini aldı. Bu bağlamda, 2023 yılının Temmuz ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turist sayısı, bir önceki yıla göre %2,6 artış göstererek 7 milyon 333 bine ulaştı. Yılın ilk yedi ayında ise yabancı turist sayısında %8,27 artışla toplamda 28,9 milyon kişi olduğu belirtildi. AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, Türkiye’nin turizmdeki hedeflerini ve rakipleriyle olan durumunu değerlendirdi.

Türkiye'nin Turizm Başarısı ve 2028 Hedefleri

TÜRKİYE DÜNYADA DÖRDÜNCÜ SIRADA

Kavaloğlu, Türkiye’nin Avrupa’daki başlıca rakiplerinin Fransa, İspanya, İtalya ve Yunanistan olduğunu ifade etti. Ayrıca, Avrupa Birliği’nden önemli destek alan Hırvatistan ve Arnavutluk’un gelişmekte olan yeni rakipler olduğunu vurguladı. 2023 yılında en iyi performansı gösteren bölgenin Akdeniz ülkeleri olduğunu belirten Kavaloğlu, Türkiye’nin 2023 yılında Fransa, İspanya, ABD ve İtalya’nın ardından dünyada beşinci, Avrupa’da ise en çok turist ağırlayan dördüncü ülke konumunda olduğunu kaydetti.

2028’DE 90 MİLYON TURİST, 100 MİLYAR DOLAR GELİR HEDEFİ

Turizmde dünyanın en çok turist ağırlayan beş ülkesinin bulunduğu Akdeniz bölgesinde, Fransa, İspanya ve İtalya ile birlikte Türkiye’nin de yakın zamanda 100 milyar dolar turizm geliri hedeflediğine dikkat çeken Kavaloğlu, “Bu tablo, ülkemizin turizmdeki başarısını açıkça ortaya koyuyor. Türkiye’nin 2028 yılı için hedefi 90 milyon turist ve 100 milyar dolar gelir. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un liderliğinde bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz ve turizm sektörü olarak bunu başarabiliriz.”

DÜNYANIN TURİZM MERKEZİ: AKDENİZ

Dünyada en çok turist ağırlayan ve gelir elde eden kıtanın Avrupa olduğunu belirten Kaan Kavaloğlu, “Kıtalar arası turizmin azaldığı bir dönemde, Avrupa, pandemi öncesi dönemin üzerinde bir performans sergiledi. 2023 yılında Avrupa, 660 milyar dolar gelirle pandemi öncesi seviyeleri %7 aşmış durumda. Dünyada en fazla ziyaretçi alan bölge ise Akdeniz. Fransa, İspanya, İtalya, Türkiye ve Yunanistan bu tabloda öne çıkıyor.”

EN ÇOK TERCİH EDİLEN DESTİNASYON: FRANSA

Türkiye’nin turizmdeki rakip ülkeleri hakkında bilgi veren AKTOB Başkanı Kavaloğlu, dünyanın en çok tercih edilen destinasyonunun Fransa olduğunu belirtti ve “Seyahat ve turizmin toplam katkısı, GSYH’nin %9,7’sini temsil etmekte ve ülkedeki 2,9 milyon işi (istihdamın %10,9’u) desteklemektedir. 2023 yılında Fransa, 100 milyon yabancı turist ağırladı ve bu yıl 101 milyona ulaşması bekleniyor. Turizm geliri ise 68,6 milyar dolar ve bu gelir 30 yıldır istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Biz ise bu gelir kalemine daha yeni ulaşmaya çalışıyoruz.”

İSPANYA’YA EN ÇOK İNGİLİZLER GİDİYOR

İkinci sıradaki İspanya’nın 2024 yılı ilk yarısında 42 milyondan fazla turist ağırladığına dikkat çeken Kavaloğlu, “Her bir ziyaretçi, Haziran ayında ortalama 1329 avro harcadı. İspanya’ya Birleşik Krallık’tan 17,3 milyon kişi gitmektedir. Fransa, yaklaşık 11,8 milyon turistle ikinci sırada yer alırken, Almanya 10,8 milyon ziyaretçi ile onu takip etmektedir. Hollanda ve İtalya ise her biri yaklaşık 4,9 milyon ziyaretçi göndererek ilk beşi tamamlamaktadır. Uluslararası turistler 2021 yılında İspanya’da ortalama 7,3 gün kaldı ve bu ortalama, geceleme yapan uluslararası ziyaretçiler için 7,5 güne yükselmiştir. İspanyolların da hedefi, bizim gibi 100 milyar dolara ulaşmak.”

ITALYA’DA İÇ TURİZMİN ETKİSİ BÜYÜK

İtalya’nın hala pandemi öncesi rakamlara ulaşamadığını belirten Kavaloğlu, “İtalya’da turizm geliri 55,9 milyar dolar, ziyaretçi sayısı ise 57,2 milyon. İtalya’da ortalama konaklama süresi 3-4 gün olarak belirlenmiştir ve yerli turistler önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Yaklaşık 220 milyon geceleme gerçekleştirilmiştir. Turizm harcamalarının %56,4’ü de yerli turistlerden gelmektedir. Dolayısıyla İtalya’nın kendi içerisinde çok ciddi bir geliri bulunmaktadır.”

Türkiye'nin Turizm Başarısı ve 2028 Hedefleri

‘ABD’DEN ÇOK CİDDİ BİR PAZAR PAYI ALACAĞIZ’

AKTOB Başkanı Kavaloğlu, Türkiye’nin Akdeniz’deki bir diğer rakibi Yunanistan’ın çok ötesinde bir turizm hareketliliği olduğunu vurguladı. Yunanistan’ın güzel bir ülke olduğunu belirten Kavaloğlu, “Bizler kimin nereye, ne şekilde tatile gideceğine karar veremeyiz. Kendi pazarlarımızı, faaliyetlerimizi ve ülkemizin güzelliklerini tanıtmakla yükümlüyüz. Ancak elmayı elmayla, armudu armutla kıyaslamak gerekiyor. Yunanistan’a gidenler aldıkları otellerin fotoğraflarını paylaşsın, bizim otellerimizle kıyaslama fırsatımız olur. Yunanistan da hala pandemi öncesi döneme dönmeye çalışıyor. Yunanistan’ı ziyaret eden turistlerin çoğu Birleşik Krallık’tan ve ABD’den artış göstermektedir. ABD’den Türkiye’ye gelecek turist sayısının artırılması için Sayın Bakanımız önderliğinde çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. ABD’den önemli bir pazar payı almayı hedefliyoruz.”

Türkiye'nin Turizm Başarısı ve 2028 Hedefleri

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)

Türkiye'nin Turizm Başarısı ve 2028 Hedefleri

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’nin Turizm Başarısı ve 2028 Hedefleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin