1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Türkiye’nin Savunma Sanayisindeki Yükseliş: Endonezya ve Malezya ile İlişkiler

Türkiye’nin Savunma Sanayisindeki Yükseliş: Endonezya ve Malezya ile İlişkiler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin Savunma Sanayisinde Yükselişi

Türkiye'nin Savunma Sanayisinde Yükselişi

Türkiye, son yıllarda savunma sanayisinde elde ettiği başarılarla uluslararası arenada dikkat çekici bir ivme kazanmıştır. Yerli üretim savunma sistemlerinin geliştirilmesi, Türkiye’nin hem askeri hem de sivil alanlarda yenilikçi çözümler sunarak global savunma pazarında önemli bir oyuncu haline gelmesine yol açmıştır.

FORBES, TÜRKİYE’NİN BAŞARISINI GÜNDEME ALDI

ABD merkezli Forbes dergisi, Türkiye’nin Endonezya ve Malezya’ya yaptığı Bayraktar TB2 ve Kara Atmaca gibi füze ihracatını yakından takip ediyor. Forbes, Türkiye’nin bu iki ülkeye kısa sürede önemli miktarda savunma ürünü teslim ettiğini ve savunma ilişkilerinin hızla güçlendiğini vurguladı. Forbes’in raporuna göre, Endonezya ve Malezya, Türkiye’den çeşitli teknolojiler satın alarak sadece iki yıl içinde Türkiye’nin yerli silah sistemlerinin büyük alıcıları haline gelmişlerdir. Gelişmiş insansız hava araçlarından gemi savar füzelerine ve savaş gemilerine kadar birçok sipariş vermişlerdir.

TÜRKİYE VE ENDONEZYA ARASINDAKİ SAVUNMA İŞ BİRLİĞİ GÜÇLENİYOR

Forbes, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in açıklamalarına da yer vererek, Endonezya’nın 17 Ağustos’taki 79. Bağımsızlık Günü’nü kutlarken Bakan Güler’in, “Silahlı kuvvetlerimiz tarafından icra edilen ortak eğitim ve tatbikatların sayısının artırılmasını temenni ediyoruz. Ana hedefimiz, her alanda dostluğumuzu ve iş birliğimizi çok daha güçlü bir seviyeye çıkarmaktır.” dediğini hatırlattı. Makalenin devamında, Endonezya Hava Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Hadi Tjahjanto’nun 1 Temmuz’da Ankara’da Türk Hava Kuvvetleri komutanıyla bir araya gelerek hava savunmalarını güçlendirme konusundaki iş birliği ve diğer konuları görüştüğü belirtildi.

Ayrıca, Endonezya Hava Kuvvetleri yetkilisinin Türkiye’nin yaygın olarak ihraç ettiği Bayraktar TB2’nin üreticisi BAYKAR Teknoloji’ye ait tesisleri ziyaret ettiği ve şirketin gelişmiş AKINCI insansız savaş hava aracının uçuş gösterisini izlediği bildirildi.

SON 2 YILA DİKKAT ÇEKİLDİ

Forbes, Türkiye ve Endonezya arasındaki savunma ilişkilerinin son iki yılda yapılan birkaç siparişle hızla geliştiğine vurgu yaptı. Habere göre, Endonezya Donanması, Haziran ayında duyurulan bir proje kapsamında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen İHA’ları ve BAYKAR’ın geliştirdiği Bayraktar Akıncı ve Anka İHA’larını satın almak istemektedir. Ayrıca, BAYKAR ve TUSAŞ, Endonezya’nın Dirgantara Endonezya havacılık firmasıyla iş birliği yapmaya hazırlanıyor.

Forbes’in analizinin devamında, “Cakarta, 2023 yılında TAI ile imzalanan 300 milyon dolarlık anlaşma kapsamında ordusu, hava kuvvetleri ve donanması için 12 adet Anka İHA sipariş etti ve teslimatın 2025 Kasım ayından önce gerçekleşmesini bekliyor. Endonezya, Türk sistemlerini geniş deniz sınırlarını gözetlemek ve savunmak için uygun görüyor. Örneğin, ülkenin savunma bakanlığı Haziran ayında, bu savaş gemileri için farklı tedarikçilerden silah ithal etme planını revize ederek, yaklaşan Red White firkateynlerini Türk füzeleriyle donatmayı önerdi.” ifadeleri yer aldı.

ENDONEZYA, TÜRK ATMACA GEMİ KARŞITI FÜZESİNİN İLK İHRACAT MÜŞTERİSİ OLDU

Endonezya’nın 45 adet yerli olarak geliştirilen Türk Atmaca gemi karşıtı güdümlü füze satın alma kararı, bu alandaki önemli bir hamledir ve Cakarta, bu Türk yüzeyden yüzeye füzesinin ilk ihracat müşterisi olmuştur. Türkiye, Amerikan yapımı AGM-84 Harpoons’un yerine Atmaca’yı inşa etmektedir.

Türkiye'nin Savunma Sanayisindeki Yükseliş: Endonezya ve Malezya ile İlişkiler

Füzenin kara tabanlı versiyonu olan Kara Atmaca, Pazar günü en uzun menzilli uçuş testini tamamlayarak yüzen bir hedefi “tam isabet” ile vurma başarısı göstermiştir. Bu füzenin 173 mil menzili olduğu ve deniz versiyonundan biraz daha ağır bir harp başlığına sahip olduğu iddia edilmektedir.

Türkiye'nin Savunma Sanayisindeki Yükseliş: Endonezya ve Malezya ile İlişkiler

Atmaca, Türkiye’nin geliştirdiği tek füze değildir; ancak Endonezya, bu füzenin ilk alıcısı olmuştur. Türkiye’nin füze üreticisi Roketsan, Kasım 2022’de Endonezya ile Türkiye’nin Bora-1 SRBM’sinin ihracat versiyonu olan Khan kısa menzilli balistik füzesini tedarik etmek için bir sözleşme imzalamış ve bu durum Cakarta’yı Türk SRBM’sinin ilk yabancı operatörü yapmıştır.

Türkiye'nin Savunma Sanayisindeki Yükseliş: Endonezya ve Malezya ile İlişkiler

KATMANLI HAVA SAVUNMA SİSTEMİ İÇİN YENİ SÖZLEŞME İMZALANDI

Endonezya, Türkiye’nin katmanlı hava savunma sistemi geliştirmesi için başka bir sözleşmeyle birlikte bu sözleşmeyi imzaladı. Bu son sözleşme hakkında kamuoyuna açık daha az bilgi bulunmaktadır. Yukarıda bahsedilen Endonezya Hava Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanı arasındaki 1 Temmuz toplantısının, büyük ihtimalle bu sözleşmenin ilerlemesiyle ilgili tartışmaları içerdiği düşünülmektedir. Bu arada, Türkiye, Ağustos ayının başlarında, esasen, tamamen olmasa da, yerli yüzeyden havaya füzelerden oluşacak olan Steel Dome entegre çok katmanlı ulusal hava savunma sistemini duyurmuştur.

Forbes, Türkiye’nin Endonezya’nın batı komşusu Malezya ile de bazı önemli savunma sözleşmeleri imzaladığını hatırlatmıştır.

TÜRKİYE VE MALEZYADAN SAVUNMA İŞ BİRLİĞİ

Analiz ayrıca şöyle devam etmektedir: “Savunma Bakanı Güler, Pazartesi günü Malezya’yı ziyaret etti ve Malezyalı mevkidaşı ve ülkenin başbakanıyla bir araya gelerek ikili savunma iş birliğini görüştü.

Malezya, Haziran ayında Türkiye’de Kraliyet Malezya Donanması için üç kıyı görev gemisi inşa etmek üzere bir sözleşme imzaladı. Defense News’e göre bu sözleşme, “Malezya’nın savunma ekipmanı tedarik etmek için hükümetler arası bir anlaşma imzaladığı ilk sefer” anlamına geliyor. Türkiye, savaş gemilerini bu yıl inşa etmeye başlamayı ve dört yıldan kısa bir sürede teslim etmeyi umuyor. Gemiler, Türk sensörleri ve Atmaca füzeleriyle donatılacak.

Türkiye'nin Savunma Sanayisindeki Yükseliş: Endonezya ve Malezya ile İlişkiler

Malezyalı Dayatech Merin şirketi de Mayıs ayında Kuala Lumpur’da düzenlenen DSA 2024 savunma fuarında, Malezya donanmasının korvetleri ve füze botları için Türk Kuzgun gemisavar füzeleri satın almayı teklif etmiştir. Ayrıca, Malezya, Mayıs 2023’te TAI ile hava kuvvetleri ve polis operasyonlarını desteklemek için 91,6 milyon dolar değerinde bir sözleşmenin parçası olarak üç Anka insansız hava aracı için bir sözleşme imzalamıştır. DSA 2024’teki Malezya hava kuvvetlerinin bir temsilcisi, Naval News’e insansız hava araçlarının üretimi ve Malezyalı personelin bunları çalıştırma eğitiminin bir yıl sonra bile hala programda olduğunu bildirmiştir.

Forbes analizin sonunda, çok sayıda projenin devam ettiği göz önüne alındığında, bu on yılın sonunda Endonezya ve Malezya silahlı kuvvetlerinin, kendi hava sahalarını ve karasularını gözetlemek ve savunmak için çeşitli Türk yapımı sistemleri konuşlandıracağı sonucuna varmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’nin Savunma Sanayisindeki Yükseliş: Endonezya ve Malezya ile İlişkiler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin