1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin Makine İhracatı 15,8 Milyar Doları Aştı

Türkiye’nin Makine İhracatı 15,8 Milyar Doları Aştı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin Makine İhracatı 15,8 Milyar Doları Buldu

Türkiye'nin Makine İhracatı 15,8 Milyar Doları Buldu

AA Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, Türkiye’nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı, 2023 yılının ocak-temmuz döneminde 15,8 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde, Türkiye’nin makine ihracatına ilişkin önemli verilere yer verildi. Geçen yılın aynı dönemine göre görülen %2,2’lik düşüş, son 12 ayın toplam ihracatında %0,9 seviyesinde hesaplandı. Temmuz ayında ise geçen yılın aynı ayına kıyasla %10,4 oranında bir artış yakalayan sektör, bu başarıyla haziran ayındaki düşüşten kaynaklanan farkı kapatmayı başardı.

Kilogram Başına İhracat Ortalamanın Üzerinde

Küresel resesyon kaygılarının devam ettiği bu dönemde, makinecilerin önceki yıl verilerine yaklaşması dikkat çekti. Özellikle kilogram başına ortalama ihracat rakamı 7,4 dolar ile Türkiye genel ortalamasının 5 katına çıkarak dikkat çekici bir başarı sergiledi.

ABD Pazarında Yükseliş

Sektör, Almanya ve Rusya’nın ardından, en fazla ihracat yapılan ülke olan ABD’de %11,1 oranında bir yükseliş kaydetti. Bu durum, Türk makine sektörünün uluslararası pazardaki rekabet gücünü artırdığını göstermektedir.

Rusya ile Sivil Amaçlı Ticaretin Devamı İçin Ödeme Koridoru Açılmalı

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, yurt dışında yaşanan seçim atmosferinin siyasi riskler oluşturduğu bir dönemde, küresel tehdit haline gelen bölgesel çatışmaların belirsizlikleri artırdığını belirtti. Bu durumun, dünya genelinde finansal risk iştahının azalması kadar, sanayi alanında da ciddi bir düşüş eğilimi oluşturduğunu ifade etti. Karavelioğlu, şu ifadeleri kullandı:

  • “Seçimlerin, iklime bağlı krizlerin ve sıkça artan çatışmaların belirsizlikleri artırdığı bir ortamda, merkez bankalarının beklenen faiz indirimlerinin geciktikçe piyasalardaki durgunluk hissinin giderek artan bir resesyon kaygısına dönüşmesi doğaldır.”
  • “Sanayi PMI verilerinde belirgin hale gelen baskı, küresel ihracat verilerine de yansıyor. Dünya genelinde faizlerin tepe noktasına ulaştığı son 12 aylık dönemde bizim ihracatımızdaki düşüşün %0,9 seviyesinde kalması olumlu bir durum. Bu veri, uluslararası rekabet gücümüzü göstermektedir.”

Rusya’ya Makine İhracatı

Rusya ile olan ticarete de değinen Karavelioğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

  • “Eğer Rusya’ya yönelik yaptırımlar ticari ilişkilerimizi sınırlamasa ve geride kalan 7 ayda bu ülkedeki rakamlarımız 240 milyon dolar eksi yazmasa, bu dönemdeki ihracatımız geçen yıl ulaştığımız 16,1 milyar dolarlık sonuçları yakalamış olacaktı.”
  • “Rusya ile sivil amaçlı ticaretin devamı için ödemeler hususunda bir koridor açılması talebimiz karşılık bulursa, toplam ihracatımızdaki sınırlı düşüşü kapatabiliriz.”

Karavelioğlu, ayrıca küresel oyun kurucu olarak Avrupa Birliği’nin, ihracat üzerinde belirleyici bir role sahip olduğunu da vurguladı.

Hamle Programı’na Yine Yoğun Bir Katılım Göreceğiz

Küresel maliyetlerin arttığı ve kâr marjlarının düştüğü yeni dünyada, Türkiye’de ihracatçılara öncelikli olarak kulak verilmesi gerektiğini belirten Karavelioğlu, şunları kaydetti:

  • “Ülkemizde katma değerli üretimin artırılması amacı doğrultusunda ilgili kuruluşlar tarafından sağlanan destek ve teşviklerin tek pencereden yönetildiği Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile katma değerli sektörlerde dışa bağımlılığı azaltacak önemli sonuçlara ulaşılıyor.”
  • “Programa dahil olan firmalarımız, geleceğin teknolojileri üzerinde bugünden, planlı şekilde AR-GE ve üretim yetkinliğini sağlama imkanı buluyor. Hamle Programı’nın 2021 yılındaki ilk çağrısı pilot sektör olarak makine sanayisine yapılmıştı. Programın, 13 Eylül’e kadar başvuruların alınacağı Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı’na da yoğun bir katılım göreceğiz.”

Yatırım Ortamını İyileştirecek Unsurlardan Biri Kayıt Dışı ile Mücadeledir

Yabancı yatırımların istenen noktada olmadığı bir durumda, üretim ve istihdam açısından turizm ve ihracatın öneminin geçmişe nazaran katbekat artacağını belirten Karavelioğlu, şu değerlendirmede bulundu:

  • “Dünyada makbul kabul edilen yabancı yatırımcı çekme çerçevesinin değiştiğini belirtmekte fayda var. Yapay zeka, otomasyon ve dijitalleşme olgusu, yabancı yatırımların başka ülkelere kaydırılması ihtiyacını nispeten sınırlıyor.”
  • “Ayrıca merkez ülkelerin yeşil stratejiler kapsamında kendi ülke sanayilerine uyguladıkları yüksek destek, cazip teşvikler ve regülasyonlar üzerinden koruma zırhları da yatırımcının başka ülkelere kaymasına engel olacaktır.”
  • “Bu süreçte Türkiye’de imalat sanayisinin güncel sorunlarının tespiti ve çözüm önerileri konusunda makine sektörünün tecrübesine başvurulması yerinde olur. Bize göre yatırım ortamını iyileştirecek unsurlardan biri kayıt dışı ile mücadeledir. Makine sektörü genelinde kayıt dışılık oranı %23,7 seviyelerinde.”
  • “Kayıt dışı personel çalıştıran veya maaşları düşük göstermek üzere kayıt dışı para üreten firmalar, istihdam piyasasında zaten var olan sorunları daha da artırıyor. Rekabetçiliğimizi ve ölçeklerimizi olumsuz etkileyen bu firmalarla mücadeleye yönelik atılacak adımları bekliyoruz.”

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’nin Makine İhracatı 15,8 Milyar Doları Aştı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin