1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin İkinci Çeyrek Turizm İstatistikleri

Türkiye’nin İkinci Çeyrek Turizm İstatistikleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin İkinci Çeyrek Turizm İstatistikleri Açıklandı

Türkiye'nin İkinci Çeyrek Turizm İstatistikleri Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ikinci çeyrek turizm verilerini kamuoyuyla paylaştı. Nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayan bu dönemde, turizm geliri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %11,8 artış göstererek 14 milyar 875 milyon 518 bin dolar seviyesine ulaştı. Bu gelirin %15,9’u, Türkiye’yi ziyaret eden yurt dışında ikamet eden vatandaşlardan elde edildi.

Türkiye'nin İkinci Çeyrek Turizm İstatistikleri

TÜİK verilerine göre, ziyaretçiler seyahatlerini ya kişisel olarak ya da paket turlar aracılığıyla organize etti. İkinci çeyrekte yapılan harcamaların dağılımı ise şu şekilde oldu:

Türkiye'nin İkinci Çeyrek Turizm İstatistikleri

  • Kişisel harcamalar: 10 milyar 330 milyon 968 bin dolar
  • Paket tur harcamaları: 4 milyar 544 milyon 550 bin dolar

Ziyaretçi Sayısı Geçen Yıla Göre %15 Arttı

Türkiye’den çıkış yapan ziyaretçi sayısı, 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %15 artış göstererek 16 milyon 97 bin 884 kişi oldu.

Ziyaretçilerin %14,9’u Gurbetçi

Bu çeyrek içerisinde ziyaretçilerin %14,9’unu, yani 2 milyon 405 bin 675 kişiyi yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşları oluşturdu.

Gecelik Harcama 101 Dolar

Türkiye’den çıkış yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 101 dolar olarak belirlenirken, yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik harcaması ise 69 dolar oldu. Turizm geliri içerisindeki harcama kalemlerinin payları ise şu şekildeydi:

  • Paket tur harcamalarının payı: %30,6
  • Yeme içme harcamalarının payı: %18,5
  • Uluslararası ulaştırma harcamalarının payı: %12,2

Bir önceki yılın aynı dönemine göre, paket tur harcamaları %32,5, yeme içme harcamaları %10,6 ve uluslararası ulaştırma harcamaları %1,9 oranında artış gösterdi.

Ziyaretçilerin %68,1’i “Gezi, Eğlence, Sportif ve Kültürel Faaliyetler” Amacıyla Geldi

İkinci çeyrekte Türkiye’ye gelen ziyaretçilerin %19,1’i “akraba ve arkadaş ziyareti” amacıyla gelirken, %5,4’lük bir kesim ise “alışveriş” amacıyla seyahat etti. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ise %66,5 oranıyla en çok “akraba ve arkadaş ziyareti” amacıyla Türkiye’yi tercih etti.

Turizm Gideri Geçen Yılın Aynı Çeyreğine Göre %3,9 Azaldı

Yurt içinde ikamet eden vatandaşların yurt dışı ziyaretleri sonucunda oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı dönemine göre %3,9 azalarak 1 milyar 955 milyon 807 bin dolar seviyesine geriledi. Bu harcamanın 1 milyar 610 milyon 431 bin doları kişisel harcamalardan, 345 milyon 377 bin doları ise paket tur harcamalarından oluştu.

Yurt Dışını Ziyaret Eden Vatandaşlar %3 Arttı

Bu çeyrek içerisinde yurt dışına seyahat eden Türk vatandaşlarının sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %3 artarak 2 milyon 963 bin 788 kişi oldu. Bu ziyaretçilerin kişi başı ortalama harcaması ise 660 dolar olarak belirlendi.

Türkiye'nin İkinci Çeyrek Turizm İstatistikleri

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’nin İkinci Çeyrek Turizm İstatistikleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin