1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile İlişkilerinde Yeni Dönem: Gymnich Daveti

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile İlişkilerinde Yeni Dönem: Gymnich Daveti

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye ve Avrupa Birliği İlişkilerinde Yeni Dönem

Türkiye ve Avrupa Birliği İlişkilerinde Yeni Dönem

Türkiye, beş yıl aradan sonra Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dış politika stratejilerinin tartışıldığı önemli bir toplantı olan Gymnich’e davet edildi.

5 YIL ARANIN ARDINDAN DAVET

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 29 Ağustos tarihinde Brüksel’de gerçekleşecek Gymnich marjındaki görüşmelere katılmak üzere yola çıkması bekleniyor. Ankara, beş yıllık bir aranın ardından gelen bu daveti olumlu bir gelişme olarak değerlendirirken, Brüksel’in girişimini AB’nin diyalog arayışının bir yansıması olarak yorumluyor.

Türkiye'nin Avrupa Birliği ile İlişkilerinde Yeni Dönem: Gymnich Daveti

DIŞ POLİTİKADA GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİ

Gymnich Dışişleri Bakanları toplantıları, AB’nin dış politika ve güvenlik stratejilerinin koordinasyonunu sağlamak amacıyla üye ülkeler arasında ortak görüş ve strateji geliştirilmesine yardımcı oluyor. Bu toplantılar, AB’nin ortak dış politika hedeflerini belirleme ve uygulama sürecinde kritik bir platform olarak öne çıkıyor. Gymnich toplantıları, AB Dışişleri Bakanlarının güncel uluslararası konularda serbestçe fikir alışverişinde bulunmalarını sağlamak için gayri resmi bir ortam sunmayı amaçlıyor.

“DAVETİ OLUMLU KARŞILIYORUZ”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 29 Ağustos’taki Gymnich toplantısına katılacağının duyurusunu yapan Bakanlık Sözcüsü Öncü Keçeli, “Bu daveti olumlu karşılıyoruz. AB’nin bir diyalog arayışı olarak değerlendiriyoruz. Bu adımın, ilişkilerimizi zorlaştıran 15 Temmuz 2019 tarihli AB Dış İlişkiler Konseyi kararlarının önümüzdeki dönemde gözden geçirilmesine zemin hazırlamasını umuyoruz. Bu davet, bölgesel ve global sorunlar karşısında Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliğinin AB tarafından kavrandığını da gösteriyor” şeklinde konuştu.

ANKARA’NIN BEKLENTİLERİ

Bu olumlu yaklaşımın Gymnich toplantıları ile sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Keçeli, şu ifadeleri kullandı: “İlişkilerde somut ilerlemeler kaydedebilmek için AB ile her alanda işbirliğimizin sürekli ve sistemli bir zemine oturması, sürdürülebilir ve öngörülebilir bir şekilde güçlendirilmesi önemlidir. Ülkemizin katılım sürecinin yeniden canlandırılması, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik müzakerelere ivedilikle başlanması, vize serbestisi süreci, yapısal diyalog mekanizmalarının yeniden hayata geçirilmesi ve özellikle siyasi, ekonomik, ulaştırma ve enerji gibi yakın işbirliği gerektiren konularda üst düzey diyalogların yeniden etkin hale getirilmesi gibi somut adımlar atılması gerekmektedir.”

2019 YILINDA DAVET EDİLDİK

Türkiye, söz konusu toplantılara en son 2019 yılı Şubat ayında davet edilmişti. O tarihten bu yana, AB ile ilişkilerde yaşanan gelişmeler ve yaşanan zorluklar, Türkiye’nin dış politikası açısından önemli bir tartışma konusu olmuştur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’nin Avrupa Birliği ile İlişkilerinde Yeni Dönem: Gymnich Daveti
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin