1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin 2023 Turizm Gelirleri ve Ziyaretçi Sayısı Rekor Kırdı

Türkiye’nin 2023 Turizm Gelirleri ve Ziyaretçi Sayısı Rekor Kırdı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin Turizm Gelirleri ve Ziyaretçi Sayısı

Türkiye'nin Turizm Gelirleri ve Ziyaretçi Sayısı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı verilere göre, 2023 yılının ilk yarısında Türkiye’den yurt dışına çıkan ziyaretçi sayısı 25 milyon 107 bin 974 kişiye ulaştı. Bu dönemde elde edilen toplam turizm geliri ise 23 milyar 660 milyon 318 bin dolar olarak kaydedildi. Bu rakam, TÜİK’in çeyreklik bazda turizm verilerini açıklamaya başladığı 2003 yılından bu yana en yüksek ilk altı aylık gelir olarak istatistiklere geçti.

Alt sektörlerin incelenmesi sonucunda, 2023 yılının ilk altı ayında turistlerin Türkiye’de gerçekleştirdiği harcamaların 2 milyar 556 milyon 70 bin doları konaklama harcaması olarak belirlendi. Ayrıca, konaklama geliri de 2003 yılından bu yana en yüksek ilk altı aylık gelir olarak kayıtlara geçti.

KONAKLAMA GELİRİ PANDEMİDEN ETKİLENDİ

2003 yılının ilk altı ayında 622 milyon 632 bin dolar olarak hesaplanan konaklama geliri, koronavirüs pandeması öncesi dönemde sürekli bir artış göstererek 1,5 milyar dolar seviyelerine yükseldi. Ancak, 2020 yılının ilk altı ayında uygulanan seyahat yasakları nedeniyle bu gelir, 673 milyon 121 bin dolara kadar düştü. 2021 yılının aynı döneminde ise konaklama geliri 694 milyon 943 bin dolarda kaldı. 2022’nin ilk yarısında ise bu rakam 1 milyar 836 milyon 519 bin dolara çıkarken, geçen yılın ilk yarısında ilk defa 2 milyar dolar seviyesinin aşılarak 2 milyar 442 milyon 38 bin dolara ulaşıldı.

SEKTÖR BEKLENTİLERİNİ DİLE GETİRDİ

Turizm sektörü paydaşları, elde edilen rekor gelirlerin yılın ilerleyen dönemlerinde de devam edeceği beklentisindeler. Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) İç Anadolu Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Esengil, dünya genelinde rekabetin en yoğun olduğu sektörlerden birinin turizm olduğunu belirtti. Türkiye’de yılın ilk yarısında 2,5 milyar doları aşan konaklama harcamasının, artan turist sayısı ve yüksek harcama kapasitesinin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Esengil, yapılan yatırımların karşılığının alınmaya başlandığını vurguladı ve Türkiye’nin turizm alanındaki popülaritesinin arttığına dikkat çekerek, “İlk altı ayda elde edilen 2,5 milyar doları aşan gelir, yıl sonu toplam konaklama gelirinin muhtemelen 5,5 ila 6 milyar dolar arasında olacağına dair bir öngörü sağlıyor. Ancak bu tahmin, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genel beklentimiz, yıl sonuna kadar 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelir elde etmek.” şeklinde konuştu.

YAZ SEZONUNDAKİ TALEP YÜKSEK

Yaz sezonundaki talebin oldukça güçlü olduğunu belirten Esengil, şu değerlendirmelerde bulundu: “Yaz dönemindeki yüksek talep, yıl sonu gelirlerinin de yüksek olmasına katkı sağlayacaktır. İlk iki çeyrekteki artışlar dikkate alındığında, üçüncü çeyrekte de geçen senenin rakamlarını aşmayı öngörüyorum. Bize gelen talepler ve gerçekleşen konaklama oranları bunu doğruluyor.”

KONAKLAMA YÜZDELERİ DÜŞSE BİLE CİRO VE KÂR BAZINDA GELİR İKİYE KATLANDI

Anadolu Ankara Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Yönetim Kurulu Başkanı Birol Akman, bazı bölgelerde konaklama oranlarının düşmesine rağmen, ciro ve kâr bazında gelirin iki katına çıktığını ifade etti. Akman, yılın ilk altı ayında 26 milyon turist ve 24 milyar dolar gelir elde edildiğini hatırlatarak, “Verilere baktığımızda, 60 milyon turist ve 60 milyar doları aşan bir ciro ile bu yılı kapatacağımız açıkça görülüyor. 2024 yılının sonunda Türkiye olarak ulaşmak istediğimiz hedefe ulaşacağız.” dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’nin 2023 Turizm Gelirleri ve Ziyaretçi Sayısı Rekor Kırdı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin