1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’de Sokak Köpeklerine Yönelik Yeni Düzenleme ve CHP’nin İptal Talebi

Türkiye’de Sokak Köpeklerine Yönelik Yeni Düzenleme ve CHP’nin İptal Talebi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de Sokak Köpeklerine Yönelik Yeni Düzenleme

Türkiye'de Sokak Köpeklerine Yönelik Yeni Düzenleme

Türkiye’de sokakların daha güvenli hale getirilmesi amacıyla başıboş sokak köpeklerine yönelik önemli bir düzenleme hayata geçirildi. Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklik, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilerek yasalaştı. Bu yeni yasaya göre, sahipsiz hayvanlar toplanacak, kısırlaştırılacak ve barınaklara yerleştirilecektir. Ancak, rehabilite edilemeyen saldırgan köpeklerin uyutulması kararlaştırıldı.

Bu kanun düzenlemesine itiraz eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), iptal talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

Başvuru Yarın Değerlendirilecek

Yüksek Mahkeme, 2 Ağustos 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yasaya ilişkin olarak CHP’nin 15 Ağustos’ta yaptığı başvuru üzerine açılan iptal davasını, yarınki Genel Kurul gündemine aldı. AYM, yarın gerçekleştireceği toplantıda davayla ilgili ilk incelemesini yapacak. Eğer başvuruda herhangi bir eksiklik bulunmazsa, dava daha sonra belirlenecek bir tarihte esastan görüşülecek.

Yürürlüğün durdurulması talebine ilişkin yarınki toplantıda da karar verebilecek olan Yüksek Mahkeme, bu talebi esas aşamasında da değerlendirebilecektir.

16 Maddenin İptali İstendi

Yasa yürürlüğe girdikten sonra CHP, kanunun 17 maddesinden 16’sının iptali ve yürürlüğünün durdurulması amacıyla AYM’ye başvuruda bulundu. Başvuru sonrasında Yüksek Mahkeme önünde bir basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, iptalini istedikleri maddelerin hayvan haklarına, kamu yararına, devletin temel amaç ve görevlerine, yaşam hakkına, çevre hakkına, tabiat varlıklarının korunmasına ve uluslararası anlaşmaların iç hukuka etkisine tamamen aykırı olduğunu savundu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’de Sokak Köpeklerine Yönelik Yeni Düzenleme ve CHP’nin İptal Talebi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin