1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’de Sıcak Hava Dalgası ve İklim Krizi

Türkiye’de Sıcak Hava Dalgası ve İklim Krizi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de Sıcak Hava Etkisi ve İklim Krizi

Türkiye'de Sıcak Hava Etkisi ve İklim Krizi

Uzun süredir Türkiye’yi etkisi altına alan aşırı sıcak hava dalgası, bu yaz eyyam-ı bahur dönemine girmemizle birlikte devam edecek. İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, Türkiye’nin, dünya genelinde en hızlı ısınan ve iklim krizinin en yoğun hissedildiği bölgelerden biri olduğunu vurguladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, son 13 aydır Ege Bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede sıcaklık rekorları kırılmakta. Özellikle geçen yılın Haziran ayından itibaren dikkat çeken sıcaklık artışları, bazı bölgelerde mevsim normallerinin 10 derece üzerine çıkmış durumda.

Kuraklık Durumu

Prof. Dr. Tağıl, Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin verilerine atıfta bulunarak, 22 Temmuz’da küresel ortalama yüzey sıcaklığının 17,15 derece ile rekor kırdığını hatırlattı. Bu rekor, daha önce 16,8 derece ile 12 Ağustos 2016’da kaydedilmişti. Türkiye’de yeterli yağış alamayan bölgeler, yüksek sıcaklıklarla birlikte kuraklık alarmı vermekte. Ülke genelinde kuraklık, en şiddetli seviyeye ulaşmış durumda.

Eyyam-ı Bahur Dönemi

Şermin Tağıl, yaz mevsiminin en sıcak ve bunaltıcı günlerini tanımlayan eyyam-ı bahurun 31 Temmuz-7 Ağustos tarihleri arasında etkili olacağını belirtti. Bu dönemde Türkiye’nin büyük bir kısmı, sıcak hava dalgasının etkisi altında kalacak. Temmuz ayının sonlarında kısmen rahatlayan hava koşulları, Ağustos’un ilk haftasında yeniden eyyam-ı bahur sıcaklıkları ile değişecek.

Bu yıl, bu dönemin sıcak geçmesinin yanı sıra, Doğu Akdeniz’de beklenen bir alçak basınç nedeniyle kısmen yağışlı olma olasılığı da yüksek. Ancak, bu kavurucu sıcaklıklar ve kuvvetli rüzgarlar, orman yangınlarının kaçınılmaz hale gelmesine sebep olmaktadır. Ayrıca, şiddetli sağanak yağışların bu yazın başında öngörüldüğü gibi etkili olduğu ve olmaya devam ettiği gözlemleniyor.

Türkiye'de Sıcak Hava Dalgası ve İklim Krizi

İklim Değişikliği ve Yağışlar

Türkiye’de hava koşullarında yaşanan bu aşırılıkların temel nedenlerinden biri, son 13 aydır mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve buna bağlı olarak atmosferin nem tutma kapasitesinin artmasıdır. Isınan yeryüzü, termal konveksiyonları kolaylaştırarak yağmur bulutlarının oluşumuna ve dolayısıyla yağışların meydana gelmesine neden oluyor. Ülkemize kuzeybatıdan ve kuzeyden gelen daha serin hava kütlesi, sıcak hava kütlesi ile karşılaşarak nemli havanın soğumasına, bu da yağmur, dolu veya sağanak şeklinde yağışlara sebep oluyor.

Akdeniz Havzasındaki Etkiler

Prof. Dr. Tağıl, bu durumun yalnızca Türkiye için değil, tüm Akdeniz Havzası için benzer şekilde gerçekleştiğini vurgulayarak, iklim krizinin etkilerini azaltmanın ve adaptasyon stratejileri geliştirmenin her zamankinden daha büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’de Sıcak Hava Dalgası ve İklim Krizi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin