1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’de Meteoroloji Balonları ile Hava Tahminleri

Türkiye’de Meteoroloji Balonları ile Hava Tahminleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AA Meteoroloji balonları, atmosferin yüksek katmanlarındaki meteorolojik parametre değerlerinin tahmin edilmesi amacıyla önemli bir araç olarak kullanılmaktadır. Türkiye’nin 9 farklı noktasından her gün gökyüzüne salınan bu balonlar, atmosferin çeşitli katmanlarından sıcaklık, nem, basınç, rüzgarın hızı ve yönü gibi kritik verileri anlık olarak tahmin merkezlerine ileterek, hava tahminlerinin oluşturulmasında büyük rol oynamaktadır.

Türkiye'de Meteoroloji Balonları ile Hava Tahminleri

Salındıktan sonra yaklaşık 90 dakika içerisinde 35 kilometreye kadar yükselen bu balonlar, bir süre sonra basınç sebebiyle patlamaktadır. BALONLAR İKİ KEZ GÖKYÜZÜNE BIRAKILIYOR VE ANLIK TAKİP EDİLİYOR Balonun altına bağlı olan ve verileri merkeze gönderen tek kullanımlık cihaz, üzerindeki mini paraşüt sayesinde yeryüzüne yumuşak bir iniş yapabilmektedir. Bu cihazdan otomatik olarak aktarılan veriler, bilgisayar sistemleri aracılığıyla anlık olarak takip edilebilmektedir.

Dünya genelinde “Greenwich saati” baz alınarak serbest bırakılan meteoroloji balonları, Türkiye’de her gün 14.30 ile 02.30 saatleri arasında iki kez gökyüzüne salınmaktadır.

Türkiye'de Meteoroloji Balonları ile Hava Tahminleri

“YÜKSEK SEVİYE GÖZLEMLERİ” Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğünde görevli meteoroloji uzmanı İbrahim Temizgül, bu meteorolojik balonların “yüksek seviye gözlemleri” olarak adlandırdıkları bir gözlem sistemi olduğunu belirtmektedir. Dünyada birçok farklı noktada meteoroloji gözlem istasyonları bulunduğuna dikkat çeken Temizgül, “Hava tahmini yapabilmek için atmosferin yüksek katmanlarındaki meteorolojik parametrelerin değerlerinin bilinmesi şart. Bu nedenle Türkiye’de 9, dünya genelinde ise yaklaşık 1000 noktada yüksek seviye gözlemleri için balonların altına bağladığımız cihazlarla meteorolojik parametreleri ölçmekteyiz” şeklinde ifade etmiştir.

Türkiye'de Meteoroloji Balonları ile Hava Tahminleri

HAVA TAHMİNLERİNDE YERLİ CİHAZ ATAĞI Son yıllarda hava tahminlerinde yerli cihazların kullanılmaya başlandığını vurgulayan Temizgül, “Cihazlarda farklı ülkelerin üretimi mevcut. Ancak son yıllardaki teknolojik atılımlarımız sayesinde bu alanda yerli cihazlar da üretilmektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak yerli yüksek seviye gözlem cihazlarını kullanıyoruz” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.

Türkiye'de Meteoroloji Balonları ile Hava Tahminleri

DÜŞEN CİHAZI BULANLAR, “BUNU SİZE GETİRELİM Mİ?” DİYE SORUYOR Meteorolojik amaçlı balonların serbest atmosfer koşullarında yükseldiğini dile getiren Temizgül, şunları kaydetmiştir: Basınç sebebiyle bu balonlar belirli bir noktada patlayarak yeryüzüne düşmektedir. Bazen bu balonlar vatandaşların bahçesine ya da çatısına düşebilir. Vatandaşlar bu durum karşısında tedirgin olabiliyor, ancak bu durumu önlemek amacıyla cihazlarımızın üzerinde amblemler ve yazılar bulunmaktadır. Bu sayede, vatandaşların korkuya kapılmamalarını sağlıyoruz. Cihazı bulan vatandaşlar, ‘Bunu size getirelim mi? Tekrar kullanacak mısınız?’ gibi sorularla bizimle iletişime geçebiliyorlar. Temizgül, vatandaşların kendilerine getirdiği cihazları imha ettiklerini sözlerine eklemiştir.

Türkiye'de Meteoroloji Balonları ile Hava Tahminleri

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’de Meteoroloji Balonları ile Hava Tahminleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin