1. Haberler
  2. Genel
  3. Türkiye’de Elektrikli Araçlar ve ÖTV Düzenlemeleri

Türkiye’de Elektrikli Araçlar ve ÖTV Düzenlemeleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, çevre dostu elektrikli otomobilleri teşvik etmeye yönelik önemli adımlar atmaya devam ediyor. Günümüzde, içten yanmalı motorlu araçlara uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı %80’e kadar çıkarken, elektrikli araçlarda bu oran %10’a kadar düşebiliyor. Bu durum, elektrikli araçların daha yüksek fiyatlarına rağmen, ÖTV indirimleri sayesinde daha rekabetçi fiyatlarla piyasada yer almasına olanak tanıyor.

Türkiye'de Elektrikli Araçlar ve ÖTV Düzenlemeleri

Yeni resmi açıklamalara göre, belirli kriterleri karşılayan Plug-in Hibrit Elektrikli Araçlar (PHEV) için uygulanan ÖTV oranı da önemli ölçüde değişiyor. Artık bu araçlarda ÖTV oranı %80 yerine %30 olarak uygulanacak.

550 bin TL Ucuzlama Fırsatı

Örneğin, 2 milyon TL değerinde olan sıfır kilometre bir PHEV aracın fiyatı, uygulanacak ÖTV indirimi sayesinde artık 1.450.000 TL’den satışa sunulacak. Bu, tam olarak 550 bin TL’lik bir indirim anlamına geliyor. Ancak bu indirimden yararlanabilmek için bazı belirli kriterlerin karşılanması gerekiyor.

  • Karbondioksit emisyonu, kilometre başına 25 gramın altında olmalı.
  • Sadece elektrikle menzil, 70 kilometreyi aşmalı.
  • Motor silindir hacmi 1600 cc’yi geçmemeli.
  • ÖTV matrahı ise 1.350.000 TL’yi aşmamalıdır.

Eğer yukarıdaki kriterleri karşılayan bir aracın vergisiz matrahı 1.350.000 TL’yi aşıyorsa, bu durumda ÖTV oranı %80 yerine %60 olarak uygulanacaktır. Ayrıca, motor hacmi 1601-1800 cc arasında olan ve vergisiz matrahı 1.350.000 TL’nin altında kalan araçlar için ise ÖTV oranı %80 yerine %70 olarak belirlenmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’de Elektrikli Araçlar ve ÖTV Düzenlemeleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin