1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’de Bireysel Katılım Sermayesi Uygulaması ve Gelişmeleri

Türkiye’de Bireysel Katılım Sermayesi Uygulaması ve Gelişmeleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de Bireysel Katılım Sermayesi Uygulaması

Türkiye'de Bireysel Katılım Sermayesi Uygulaması

Bireysel katılım sermayesi uygulaması, Türkiye’de hayata geçirildiği günden bu yana önemli bir gelişim göstermiştir. Şu ana kadar 224 melek yatırımcı, toplamda 71 girişime sermaye aktararak ülke ekonomisine katkıda bulunmuştur. Haziran 2013’ten itibaren başlangıç veya büyüme aşamasındaki girişimlere sağlanan toplam sermaye miktarı ise 39,4 milyon lira olarak kaydedilmiştir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, girişim sermayesi fonlarına kaynak aktarımını düzenleyen bireysel katılım sermayesi sistemine ilişkin mevzuat ilk olarak Haziran 2012’de yürürlüğe girmiştir.

İlk Yatırım 2013’te Gerçekleştirildi

Sistem, uygulama yönetmeliğinin Şubat 2013’te yürürlüğe girmesiyle faaliyete geçmiş ve ilk yatırım Haziran 2013’te gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten bu yana, Türkiye’de melek yatırım ağları aracılığıyla 71 yatırım yapılmış ve toplamda 224 yatırımcı, 39 milyon 388 bin lira sermaye aktarmıştır.

Yatırım Yapılan Şirketlerin Durumu

Geçtiğimiz yıl, 4 yatırımcı 17 girişime toplam 5,2 milyon lira sermaye sağlamıştır. 2023 yılının ilk yarısında ise 9 yatırım için 27 melek yatırımcı, 6 milyon 613 bin lira sermaye transferi gerçekleştirmiştir.

Yatırım Başvurularının İllere Göre Dağılımı

Yatırım başvurularının illere göre dağılımı şu şekildedir:

  • 1 başvuru Konya’dan
  • 1 başvuru Bursa’dan
  • 1 başvuru Kocaeli’den
  • 2 başvuru Kırıkkale’den
  • 2 başvuru İzmir’den
  • 4 başvuru Ankara’dan
  • 60 başvuru İstanbul’dan

Yatırım yapılan işletmelerin yüzde 42‘sinin 5’ten az, yüzde 20‘sinin 5 ile 10 arasında, yüzde 38‘inin ise 10’dan fazla ortağı olduğu belirlenmiştir.

Melek yatırımcıların sermaye aktardığı sektörlerin başında bilgisayar programlama ve danışmanlık ile bilgi teknolojisi ve bilgisayar hizmet faaliyetleri gelmektedir. Bu sektörleri veri işleme ve barındırma, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri takip etmektedir.

Bireysel Katılım Yatırımcıları ve Akreditasyon Süreci

Bireysel katılım yatırımcıları, Bakanlık tarafından akredite edilmiş ağlar üzerinden yatırım başvurusunda bulunabilmektedir. Ancak, bu ağların akredite olabilmesi için Bakanlıkça belirlenen taahhütleri yerine getirmesi gerekmektedir. Şu anda sistemde aktif olan 18 akredite ağ bulunmaktadır. Bu ağların 10‘u İstanbul, 2‘si Antalya, 1‘i Diyarbakır, 1‘i İzmir, 1‘i Kayseri, 1‘i Ankara, 1‘i Elazığ ve 1‘i Bursa merkezli faaliyet göstermektedir.

Yatırımcı Lisansları

Belirtilen tarihten bu yana iptal edilenler hariç 1.072 melek yatırımcı lisansı düzenlenmiştir. Bu lisansların 594‘ü halen aktif durumdadır. Uygulama çerçevesinde, geçen yıl 158, bu yılın ilk altı ayında ise 48 yeni lisans verilmiştir. Lisans başvurularının yüzde 67,91‘inin yüksek gelir veya servet sahibi, yüzde 32,09‘unun ise deneyimli yatırımcılar olduğu tespit edilmiştir.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’de Bireysel Katılım Sermayesi Uygulaması ve Gelişmeleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin