1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye Orman Yangınlarıyla Mücadelede İHA Teknolojisi

Türkiye Orman Yangınlarıyla Mücadelede İHA Teknolojisi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Orman Yangınları ile Mücadele Ediyor

Türkiye Orman Yangınları ile Mücadele Ediyor

Türkiye, yaz aylarının en büyük kabusu olan orman yangınlarıyla başa çıkmak için yoğun bir çaba içinde. Tüm alınan önlemlere rağmen, insan kaynaklı yangınların önüne geçmekte zorlanıyor. Son bir hafta içerisinde birçok bölgede çıkan yangınlarla mücadele devam ederken, bu süreçte Türkiye’nin gururu olan yerli ve milli hava araçları da önemli bir rol üstleniyor.

Türkiye Orman Yangınlarıyla Mücadelede İHA Teknolojisi

EKİPLERİN HAVADAKİ GÖZÜ

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), orman yangınlarıyla mücadelede insansız hava araçlarını (İHA) etkin bir şekilde kullanıyor. OGM, alevlere müdahalede teknolojiden en üst düzeyde yararlanarak, uçak, helikopter, İHA, gözetleme kulesi, kamera ve arazözler gibi çeşitli araçları koordine ediyor. Her yıl araç sayısını artırarak yangınlarla mücadele kapasitesini güçlendiriyor. Bu yıl ülke genelinde 105 helikopter, 26 uçak ve 14 İHA, orman yangınlarına müdahale için görevlendirildi. Ayrıca, 776 gözetleme kulesi yangınların tespitinde kritik bir rol oynuyor. Yangınlarla mücadelede 1686 arazöz ve 2 bin 655 ilk müdahale aracı da aktif olarak kullanılıyor.

Yangınlarla mücadele ordusunda 15 bin 500 yangın işçisi, 4 bin teknik personel, 5 bin 500 orman muhafaza memuru ve 122 bin gönüllü görev alıyor. Türkiye, orman yangınlarının tespitine ve yönetimine yardımcı olmak amacıyla kamera, İHA ve yapay zeka destekli Karar Destek Sistemi’ni devreye alarak teknolojik altyapısını güçlendiriyor.

Türkiye Orman Yangınlarıyla Mücadelede İHA Teknolojisi

2020’DEN BU YANA KULLANILIYOR

Orman yangınlarının önlenmesi ve etkili müdahalesinde önemli görev üstlenen İHA’lar, yangınların gözlenmesi ve tespitinde büyük rol oynuyor. İHA’lar, dar ve zorlu arazi koşullarında etkin bir şekilde kullanılarak, yatay ve dikey iniş-kalkış yapabiliyor. OGM ile BAYKAR iş birliğiyle 2020 yılından itibaren Bayraktar TB2 ve Aksungur İHA’ları, yangınların erken tespiti ve söndürme çalışmalarının daha verimli yönetilmesinde kritik bir öneme sahip. Bu arada, Türkiye, Avrupa’da orman yangınlarında yüksek teknolojiye sahip İHA kullanan ilk ülke olarak dikkat çekiyor.

301 SAAT HAVADA KALDILAR

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen İHA’lar, gözcülük yaparak yangının başlangıcı ve ilerleyen aşamalarında elde ettikleri görüntüleri teknolojik altyapıyla değerlendirip alevlere erken ve etkili müdahale edilmesini sağlıyor. İHA’lar, orman yangınlarının yoğun olarak yaşandığı 15-18 Ağustos tarihleri arasında 258 yangında toplam 301 saat havada kalarak önemli bir görev üstlendi.

KÜÇÜK BİR PARLAMA BİLE FARK EDİLİYOR

İHA’lar, üzerlerine entegre edilen güçlü termal kameralar sayesinde 100 kilometre mesafeden 1 metrekarelik ısı kaynağını veya küçük bir parlamayı dahi tespit edebiliyor. Elde edilen bu görüntüler, Ankara’daki Yangın Yönetim Merkezi’ne aktarılıyor. BAYKAR tarafından geliştirilen teknolojik altyapı sayesinde merkezden gelen talimatlar sahaya yönlendirilirken, sahadaki personel tablet bilgisayarlar aracılığıyla yangının konumunu belirleyerek müdahale ekiplerini yönlendiriyor. Söndürme işleminin ardından yanan ağaçların toprak altında kalan kısımlarında hava koşullarına bağlı olarak oluşabilecek yeni kıvılcımlara müdahalede de İHA’lardan yararlanılıyor. İHA kameralarındaki IR özelliği sayesinde sönen alanlarda oluşabilecek riskli durumlar tespit edilerek yeni yangınların önüne geçiliyor.

Türkiye Orman Yangınlarıyla Mücadelede İHA Teknolojisi

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye Orman Yangınlarıyla Mücadelede İHA Teknolojisi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin