1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye Ekonomisinin Orta Vadeli Programı Açıklandı

Türkiye Ekonomisinin Orta Vadeli Programı Açıklandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Ekonomisinin 3 Yıllık Yol Haritası Açıklandı

Haber Merkezi – Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin 2025-2027 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen bir toplantıda açıkladı. Toplantının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, programın detayları hakkında bilgi vererek, fiyat istikrarı ve kayır dışı mücadele konularına değindi.

“İstikrar Olmadan Büyüme Olmaz”

Bakan Şimşek, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Orta Vadeli Programımızın ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Kısa vadede en önemli önceliğimiz dezenflasyondur, yani fiyat istikrarıdır. Enflasyonu düşürmek, sürdürülebilir yüksek büyümeyi sağlamak için kritik bir adımdır. Fiyat istikrarı olmadan, sürdürülebilir bir büyüme hedeflememiz mümkün değildir.

Dolayısıyla, kalıcı refah artışı ve sürdürülebilir yüksek büyüme için, enflasyonu düşük tek haneli rakamlara indirmek ve bu seviyede tutmak zorundayız. Bu nedenle önceliğimiz, fiyat istikrarını sağlamaktır.”

“Türkiye’de Büyüme Yükselecek”

Türkiye’nin geleceği için umutlu mesajlar veren Bakan Şimşek, “Dezenflasyon süreci ile birlikte Türkiye’de büyümenin yükseleceğini söyleyebilirim. Örneğin, 1990’lı yıllara baktığımızda, enflasyon hem yüksek hem de dalgalıdır, bu dönemde büyüme ortalama yüzde 3 civarındadır. 2000’li yıllara geldiğimizde ise, enflasyon tek haneli rakamlara inmiş ve Türkiye’nin ortalama büyümesi yüzde 5,5’e yaklaşmıştır. Bu durum, enflasyonu düşük tek haneli seviyelere indirmenin yüksek büyüme için şart olduğunu açıkça göstermektedir.

Çünkü düşük enflasyon ortamında finansmana erişim daha kolay hale gelir ve ülke ekonomisi daha öngörülebilir bir hale gelir. Bu da yatırım ortamını elverişli kılar.”

“Bütçe Açığını Azaltıyoruz”

Bakan Şimşek, maliye politikası ile para politikası arasındaki eşgüdüme de dikkat çekerek, “2025 yılında bütçe açığının azaltılması yönünde önemli adımlar atıyoruz. Bütçe açığının azalması, dezenflasyon ve enflasyonun düşürülmesi yönünde güçlü bir destek sağlayacaktır. Bu yıl öngördüğümüz bütçe açığının milli gelire oranı yaklaşık yüzde 4,9 olarak belirlenmiştir. Gelecek yıl ise bu oranın 3,1’e düşmesi beklenmektedir. Bu, muazzam bir negatif mali etki yaratacak ve dezenflasyonu destekleyecektir.”

Bakan Şimşek, ayrıca yönetilen ve yönlendirilen fiyat artışlarının hedef enflasyonla uyumlu olacağını belirterek, “Programın temel esaslarından biri de budur ve bu durum da dezenflasyonu destekleyici bir etki yaratacaktır.” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye Ekonomisinin Orta Vadeli Programı Açıklandı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin