1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye Ekonomisi İçin Kritik Veri Gündemi

Türkiye Ekonomisi İçin Kritik Veri Gündemi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AA Ekonomi, ağustos ayının sonlarına yaklaşırken ve eylülün ilk haftasında, Türkiye ekonomisi için oldukça yoğun bir veri gündemiyle karşı karşıya kalacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nu yarın kamuoyuyla paylaşacak. Bu raporda, Karahan’ın bir önceki sunumunda yaptığı açıklamalara göre, 2024 yılı sonu enflasyon tahmini 2 puan yukarı güncellenerek yüzde 38’e çekilmişti. 2025 ve 2026 yılları için tahminler ise sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde korunmaya devam ediyor.

Türkiye Ekonomisi İçin Kritik Veri Gündemi

Sanayi Üretimi Cuma Günü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), cuma günü haziran ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıklayacak. Mayıs ayında sanayi üretimi, aylık bazda yüzde 1,7 artış gösterirken, yıllık bazda ise yüzde 0,1 azalış kaydedilmişti.

12 Ağustos’ta İşsizlik Verileri Açıklanacak

TÜİK, 12 Ağustos’ta haziran ayı iş gücü istatistiklerini de duyuracak. Türkiye’de işsizlik oranı, mayıs ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,4 seviyesine gerilemişti. Aynı dönemde işsiz sayısı ise 3 milyon 11 bin kişi olarak kaydedilmişti.

16 Ağustos’ta Yapı İzinleri Paylaşılacak

Yılın ikinci çeyreğine ilişkin yapı izin istatistikleri 16 Ağustos’ta kamuoyuyla paylaşılacak. Ayrıca, gözler 19 Ağustos’ta nisan-haziran dönemine ait iş gücü istatistiklerine çevrilecek.

20 Ağustos’ta Merkez Bankası Faiz Kararı

Piyasaların dikkatle takip ettiği bir diğer tarih ise 20 Ağustos. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, Merkez Bankası politika faizini kamuoyuna duyuracak. Temmuz ayında yapılan toplantıda, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı değiştirilmeden yüzde 50 seviyesinde bırakılmıştı.

Ay Sonunda Dış Ticaret ve Güven Endeksleri

TÜİK, temmuz ayına ait dış ticaret istatistikleri ile ağustos ayı ekonomik güven endeksi verilerini ay sonunda açıklamayı planlıyor.

Türkiye Ekonomisi İçin Kritik Veri Gündemi

2 Eylül’de İkinci Çeyrek Büyüme Verileri

TÜİK, 2 Eylül’de yılın ikinci çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini kamuoyuna sunacak. Türkiye, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7 büyüme kaydetmişti. Üretim yöntemiyle GSYH tahmini, ilk çeyrekte cari fiyatlarla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 90 artarak 8 trilyon 822 milyar 248 milyon lira, dolar bazında ise 285 milyar 572 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

3 Eylül’de Enflasyon Verileri

Ağustos ayı enflasyon verileri 3 Eylül’de açıklanacak. Temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 3,23, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 1,94 artış göstermişti. Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 61,78, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 41,37 olarak gerçekleşmişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye Ekonomisi İçin Kritik Veri Gündemi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin