1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Faiz İndirim Beklentileri

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Faiz İndirim Beklentileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası finans kuruluşları, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) %50 seviyesindeki politika faizinin ne zaman indirileceğine dair öngörülerini paylaşıyor. Citi, yıllık enflasyonun güçlü baz etkisiyle 2024 yılının ikinci yarısında düşüş göstermesini ve yıl sonunda enflasyonun %45 seviyesine inmesini beklediklerini açıkladı.

KASIM AYINA KADAR FAİZ İNDİRİMİ BEKLENMİYOR

Citi, TCMB’nin faiz indirimi için kasım ayına kadar bekleyeceğini öngörüyor ve yıl sonunda faiz oranlarının %45 seviyesine ulaşacağını tahmin ediyor.

“TCMB, FAİZİ SABİT TUTTU”

Citi’nin TCMB’nin gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına dair değerlendirmesi şu şekilde: Beklendiği üzere, TCMB Ağustos toplantısında faiz oranlarını sabit tutarak (%50), parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini gerekçe göstermiş ve enflasyon risklerine karşı duyarlılığını yinelemiştir. Alınan kararın ardından yapılan açıklamada, aylık enflasyonun ana eğiliminin Temmuz ayında bir miktar artmasına rağmen, ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığı vurgulanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın Faiz İndirim Beklentileri

  • İç talebin enflasyonist etkilerinin azalarak yumuşamaya devam ettiği,
  • Hizmet enflasyonu ve enflasyon beklentelerindeki katılığın, jeopolitik gelişmelerle birlikte enflasyonist riskleri canlı tuttuğu,
  • Beklentiler ve fiyatlama davranışlarının TCMB tahminlerine uyumunun daha belirgin hale geldiği ifade edilmiştir.

“İHTİYAÇ HALİNDE PARA POLİTİKASI SIKILAŞACAK”

PPK ayrıca, ihtiyaç duyulması halinde para politikası duruşunun sıkılaştırılacağına dair kararlılığını yinelemiştir. İleriye dönük olarak, para politikasının gelecekteki seyrinin temel olarak ekonomideki olası yavaşlamanın hızı, para biriminin performansı ve rezervlerin gelişimine bağlı olarak şekilleneceği düşünülmektedir.

“MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİ İÇİN KASIM SONUNA KADAR BEKLEYECEK”

TCMB, kasım ayına kadar beklemede kalacak ve politika faizini yıl sonunda %45 seviyesinde görecektir. İleriye baktığımızda, piyasa katılımcılarının belirtilen risklere daha fazla dikkat edeceğine inanıyoruz.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Faiz İndirim Beklentileri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin