1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı

Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın marjında, Laos’un başkenti Viyentiyan’da Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Altıncı Üçlü Toplantısı’na katılmak üzere önemli bir ziyarette bulundu. Bu kapsamda, Bakan Fidan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya gelerek çeşitli konular üzerinde görüş alışverişinde bulundu.

Görüşmenin Ana Temaları

Görüşmenin başlıca gündem maddeleri arasında ikili ilişkiler, ekonomik işbirlikleri ve enerji alanındaki fırsatlar yer aldı. Ayrıca, iki bakan, uluslararası gelişmeler hakkında da bilgi alışverişinde bulundu. Özellikle şu konular üzerinde duruldu:

  • Ukrayna’daki savaşın seyri
  • Gazze’deki insani durum ve gelişmeler
  • Suriye’deki mevcut kriz ve bölgesel istikrarın sağlanması

Bakan Fidan’ın, Malezya, Laos, Singapur ve İngiltere’nin Dışişleri Bakanları ile ASEAN Genel Sekreteri ile de görüşmeler gerçekleştirmesi planlanmaktadır.

Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı

Türkiye-ASEAN İlişkilerinin Tarihçesi

Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Türkiye, 2010 yılında ASEAN’ın temel belgelerinden biri olan Dostluk ve İşbirliği Antlaşması’na taraf olarak kurumsal ilişkilerin tesis edilmesi yönünde önemli bir adım atmıştır. 2017 yılında ise Türkiye, ASEAN’ın “sektörel diyalog ortağı” statüsüne yükselerek işbirliklerini derinleştirmiştir.

ASEAN ile olan sektörel diyalog ortaklığı kapsamında gerçekleştirilen işbirliği, ilişkilerin yol haritasını belirleyen “Pratik İşbirliği Alanları” belgesi çerçevesinde Türkiye, ASEAN üye ülkeleri ve sekretaryası tarafından hayata geçirilen projelerle ilerlemektedir.

Türkiye’nin ASEAN ülkeleriyle ticaret hacmi, 2010 yılında 6,5 milyar dolar düzeyindeyken, yıllar içerisinde bu rakam artış göstererek 2017’de 12 milyar dolara ulaşmıştır. 2022 yılında Türkiye-ASEAN arasındaki ticaret hacmi 14,8 milyar dolar, 2023’te ise 14,6 milyar dolar olarak kaydedilmiştir.

Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin