1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden Terörle Mücadele ve Uluslararası Gelişmeler

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden Terörle Mücadele ve Uluslararası Gelişmeler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden Önemli Açıklamalar

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Önemli Açıklamalar

AA Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta bir basın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Bu toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) komuta kademesinin belirlendiği Yüksek Askeri Şura toplantısının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacağı hatırlatıldı. Yüksek Askeri Şura kararlarının, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayını takiben kamuoyuna açıklanacağını belirten Aktürk, bu kararların devlete, millete ve TSK’ya hayırlı olmasını temenni etti.

1 OCAK’TAN BUGÜNE KADAR 1588 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonlarını sahanın gerekliliklerine uygun, alışılmadık ve öngörülemez bir şekilde, hızlı ve sürekli icra esaslarına dayalı olarak kararlılıkla gerçekleştirdiğini vurguladı. “Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil son bir haftada 67, 1 Ocak’tan bugüne kadar ise 1588 terörist etkisiz hale getirilmiştir.” şeklinde ifade etti. Gerçekleştirilen operasyonlar neticesinde 1588 teröristin 770’inin Irak’ın kuzeyinde, 818’inin ise Suriye’nin kuzeyinde etkisiz hale getirildiği bilgisini paylaşan Aktürk, ayrıca Irak’ın kuzeyinde Gara, Kandil ve Asos’taki terör hedeflerine yönelik 26 Temmuz’da gerçekleştirilen hava harekâtında, sorumlu düzeyde teröristlerin bulunduğu değerlendirilen 25 hedefin başarıyla imha edildiğini bildirdi.

Aktürk, Irak’ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 1 PKK’lı teröristin daha Habur’daki hudut karakoluna teslim olduğunu hatırlatarak, “Terör yuvalarına kilit vurmaya kararlılıkla devam eden Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde teröristlere ait 6 mağara/tünel tespit etmiştir. Tespit edilen mağara ve tüneller dahil arama-tarama faaliyetlerinde çok sayıda el ve sis bombası, mayın, el yapımı patlayıcı, havan, uçaksavar ve makineli tüfek mühimmatı ile yaşam malzemesi ele geçirilmiştir.” şeklinde konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Terörle Mücadele ve Uluslararası Gelişmeler

66 BİN 975 KİŞİNİN SINIRDAN YASA DIŞI GEÇMESİ ÖNLENDİ

Tuğamiral Aktürk, hudutlarda yoğun, etkin ve dinamik tedbirlerle çok yönlü güvenliğin sağlandığını vurgulayarak, “Son bir haftada yasa dışı yollarla sınırdan geçmeye çalışan 5’i terör örgütü mensubu olmak üzere 310 şahıs yakalanmış, 916 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir.” dedi. Böylelikle, 1 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısının 7 bin 412’ye, hududu geçemeden engellenen kişi sayısının ise 66 bin 975’e ulaştığını belirtti. Ayrıca, son bir hafta içerisinde yapılan operasyonlarda 30 kilogramdan fazla uyuşturucu madde ele geçirildiğini de ifade etti.

Ayrıca, 24 Temmuz’da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait insansız hava aracı (İHA) ile yapılan keşif ve gözetleme faaliyeti sırasında Yunanistan’a ait bir sahil güvenlik botunun Sisam Adası’nın kuzeydoğusunda düzensiz göçmenleri taşıyan bir botu bıraktığı tespit edildi. Bu durum, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bildirildi ve söz konusu göçmenlerin kurtarılması sağlandı.

BÖLGESEL VE KÜRESEL BARIŞA KATKILAR

Tuğamiral Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bölgesel ve küresel barış için öncü bir rol üstlendiğini ve birçok coğrafyada başarıyla görev yapmaya devam ettiğini ifade etti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in, bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Toplumsal Direniş Bayramı ve Silahlı Kuvvetler Günü münasebetiyle düzenlenen resepsiyona katılacağını aktarırken, Bakan Güler’in yarın Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov ile görüşeceğini de bildirdi.

Aktürk, İsrail’in uluslararası toplumun tüm çağrılarına ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarına rağmen Gazze’deki insanlık dışı katliamlarına devam ettiğine dikkat çekti. Şunları kaydetti: “İsrail, bölgemizi daha büyük felaketlere sürükleme riski taşıyan haksız ve hukuksuz uygulamalarını, masum sivilleri hedef alan insanlık dışı saldırılarını ve katliamlarını sürdürmektedir. İsrail’in Gazze’ye saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 40 bine yaklaşmıştır. Gazze’de hayatta kalabilenler ise yerlerinden edilmiş ve temel insani ihtiyaçlardan yoksun halde yaşamaya mahkûm bırakılmıştır. Okullar, hastaneler ve diğer sivil hedefler İsrail bombalarının hedefi olmaya devam etmektedir. Ayrıca, İsrail’in saldırılarını Yemen ve Lübnan’a yöneltmesi, bölgemizde çatışmaların yayılması ve istikrarsızlık riskini artırmaktadır. İsrail’in uluslararası hukuk çerçevesinde hareket etmesini ve uluslararası toplumun çağrısı ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde derhal ve koşulsuz ateşkesi kabul etmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.”

EĞİTİM VE TATBİKATLAR

Tuğamiral Aktürk, TSK’nin eğitim ve tatbikat faaliyetlerinin de aralıksız devam ettiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti: “Bu kapsamda, 26 Temmuz-8 Ağustos arasında Moğolistan’da KHAAN QUEST, 30 Temmuz-9 Ağustos arasında ise İzmir’de Yıldırım Seferberlik tatbikatları icra edilmektedir. 23-31 Temmuz arasında Fransa, Kanada ve ABD Deniz Kuvvetleri unsurlarının Türkiye’ye liman ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. Japonya’dan dönüş seyrine devam eden TCG KINALIADA korvetinin, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından Pakistan’a liman ziyareti gerçekleştirdiğini belirtirken, bugün bir sonraki liman olan Umman’a seyre başlayacağını ve 4-6 Ağustos arasında Salallah Limanı’nı ziyaret edeceğini bildirdi. TCG KINALIADA’nın ayrıca, 1-10 Ağustos arasında Aden Körfezi’nde deniz haydutluğu faaliyetlerine karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına istinaden teşkil edilen Birleşik Görev Kuvveti-151’e destek görevi icra edeceğini de aktardı.”

ÖĞRENCİ VE PERSONEL TEMİNİ

Tuğamiral Aktürk, yerli ve milli savunma sanayi ürünleriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyonu ve yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların yanı sıra personel ve askeri öğrenci temin faaliyetlerinin de planlandığı şekilde sürdürüldüğünü ifade etti. Ağustos, eylül ve ekim 2024 dönemlerinde silahaltına alınacak yedek subay ve yedek astsubay adayları ile erlerin sınıflandırma sonuçlarının yarın açıklanacağını bildiren Aktürk, “Sonuçlar, e-Devlet kapısı, askerlik şubeleri ve MSB Mobil uygulamasından öğrenilebilecektir.” dedi. Türk Silahlı Kuvvetlerince oluşturulan Rezerv Güç ile yangın söndürme çalışmalarına aralıksız destek olunduğunu belirten Aktürk, “Bu kapsamda, bugüne kadar 17 ayrı yerde meydana gelen orman yangınlarının söndürülmesine 50 helikopterle 995 sorti yapılarak destek sağlanmıştır.” diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türk Silahlı Kuvvetleri’nden Terörle Mücadele ve Uluslararası Gelişmeler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin