1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Türk astronomi fotoğrafçısı çekti, NASA onu seçti!

Türk astronomi fotoğrafçısı çekti, NASA onu seçti!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk astronomi fotoğrafçısı Betül Türksoy’un Ay, Jüpiter ve uydularını içeren fotoğrafı, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından “Dünya’da Günün Astronomi Fotoğrafı” seçildi.

Betül Türksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mimarlık mesleğinin yanında  resim, ebru, fotoğrafçılık gibi bazı sanat dalları ile ilgilendiğini ve en son  olarak da fütürolojik mimarlık konusunda Kitap yazdığını anlattı.

Kendisi de mimar olan eşinin üç yıl önce hediye ettiği makineyi eline  aldığında çekmek istediği ilk fotoğrafın “Ay” olduğunu dile getiren Türksoy,  “Tabii ki bu öylesine bir meraktan kaynaklanmıyordu. Henüz lise, hatta orta okul  öğrencisiyken uzay, Ay, Einstein, Newton, Kepler benim ilgi alanlarımdı. Doksanlı  yıllarda henüz çok fazla kişi tarafından bilinmezken Perseid meteor yağmurunu  sabaha kadar balkondan izlediğim çok olmuştur. 1997 yılında çıplak gözle de  izlenen Hale-Bopp kuyruklu yıldızını gözlemleme fırsatım oldu.” sözleriyle  gökyüzü merakını anlattı.

Lise yıllarına kadar her zaman bilim insanı olacağını düşünmesine  rağmen mimar olduğunu aktaran Türksoy, astronomi fotoğrafçılığına başlama  öyküsünü şöyle aktardı:

“Fotoğraf çekmeye başlamak, yönümü tekrar gökyüzüne çevirmemde bir  başlangıç oldu. Pek çok kaynaktan Ay’ın ve uyduların yıl içinde hangi konumda  olacaklarını, hangi uyduların birbirleriyle aynı karede yer alabilecekleri  açıları araştırdım. Gece yarısı kalkarak defalarca en iyi açıyı bulmaya çalıştım.  Böylece fotoğraf makinem ile yeryüzünde, gökyüzünde sayısız fotoğraf çektim.  Henüz öğrenme aşamasında ve yolun başında olsam da geçirdiğimiz bu süreçte uzayla  yollarımızın sürekli kesişmesinden memnunum. İlgi alanım özellikle Ay  fotoğrafları. Ay’ın gökyüzündeki muhteşem şovunu fotoğraflamayı seviyorum. Bunun  için saatlerce gökyüzünü gözlemlediğim zamanlarım oluyor. Ay’ın yanında  gezegenleri, gökyüzünü, yıldızları da karelerime yansıtıyorum. Günlük olarak  gökyüzünü takip etmeye çalışırım. Özellikle Ay ve Samanyolu fotoğraflarını çekmek  için çoğu zaman önceden planlayarak çekim yaparım.”

Dolunay’ın ertesi günü gökyüzündeki gizemi görüntüledi

Türksoy, 20 Mayıs’ı 21 Mayıs’a bağlayan gece saat 02.59’da çektiği  karenin 23 Mayıs’ta NASA tarafından “Dünya’da Günün Astronomi Fotoğrafı”  seçildiğini bildirdi.

Dolunay’dan bir sonraki güne denk gelen gecede, Ay ve Jüpiter’in aynı  karede bulutların ardından muhteşem ve gizemli bir görüntü oluşturduğunu dile  getiren Türksoy, fotoğrafı çektiği andaki izlenimlerini şöyle dile getirdi:

“Geçen hafta Dolunay’dan bir sonraki gece Ay ve Jüpiter’in yakın  konumda göründüğünü fark ettim. Saat 02.50 civarında balkona çıkıp tripod ve  makineyi kurarak çekime başladım. Jüpiter ve Ay, 300 milimetre objektif ile tek  kareye sığabilecek kadar yakındılar. Böylece Ay, Jüpiter ve uyduları ile birlikte  bir görüntü yakalayabildim. Ay’a yaklaşmakta olan ince bulut tabakasını bekleyip  pozlama değerlerini artırarak Jüpiter’in uydularının da fotoğrafta çıkmasını  sağladım. Özellikle astrofotoğrafçıların ve astronomi ile ilgisi olanların günlük  olarak takip ettiği, benim de yaklaşık 2000’li yıllardan beri ziyaret ettiğim,  internet ortamındaki, en büyük astronomi görüntüleri arşivinde fotoğrafımın yer  almasından mutluluk duyuyorum.”

Dolunay ve Jüpiter aynı görüş alanında

NASA’nın sitesinde Betül Türksoy’un fotoğrafına ilişkin yazıda, “20  Mayıs’ta neredeyse tam bir Dolunay ve Jüpiter bu telefoto görüş alanını  paylaştılar. Geçmekte olan bir bulut kümesi ay ışığını sönükleştirdiğinde  yakalanan tek poz, güzel gezegenimizin kendi büyük doğal uydusunun tanıdık  yüzüyle birlikte parlak Jüpiter’i ve onun kendi Galileo uydularından bazılarını  ortaya çıkarıyor.” açıklaması yer aldı.

Jüpiter’in yanında soldan sağa doğru dizilmiş olan küçük ışık  noktalarının Ganymede, Europa, (Jüpiter) ve Callisto olduğu anlatılan yazıda,  “Daha yakın ve parlak olan kendi doğal uydumuz Ay, büyük gibi görünüyor. Ama  Ganymede ve de Callisto fiziksel olarak Ay’dan daha büyükler, su dünyası Europa  ise sadece biraz daha küçük.” bilgisine yer verildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türk astronomi fotoğrafçısı çekti, NASA onu seçti!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin