1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TÜİK Haziran Ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Verilerini Açıkladı

TÜİK Haziran Ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Verilerini Açıkladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜİK’ten Haziran Ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Verileri

TÜİK'ten Haziran Ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Verileri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı haziran ayına ait Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini yayımladı. Verilere göre, Tarım-GFE endeksi, haziran ayında bir önceki aya kıyasla %0,93, geçen yılın aralık ayına göre %16,66, geçen yılın aynı ayına göre ise %47,56 oranında artış gösterdi. Ayrıca, 12 aylık ortalamalara göre endeksin artışı %42,99 olarak belirlendi.

Ana gruptaki verilere bakıldığında, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi bir önceki aya göre %0,61 artarken, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi %2,84 oranında yükseldi. Geçen yılın aynı ayına göre ise, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi %44,6, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi ise %67,47 oranında artış kaydetti.

8 Alt Grup Daha Yüksek Değişim Gösterdi

Yıllık Tarım-GFE verilerine göre, 3 alt grup daha düşük, 8 alt grup ise daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık artışın en düşük gerçekleştiği alt gruplar, %23,54 ile tarımsal ilaçlar ve %27,53 ile gübre ve toprak geliştiricileri olarak belirlendi.

Veteriner Harcamaları Arttı

Öte yandan, yıllık artışın en yüksek olduğu alt gruplar ise %114,01 ile veteriner harcamaları ve %90,69 ile diğer mal ve hizmetler olarak hesaplandı. Aylık Tarım-GFE verilerine göre, 6 alt grup daha düşük, 5 alt grup ise daha yüksek değişim sergiledi. Aylık bazda en fazla düşüş gösteren alt gruplar %0,13 ile veteriner harcamaları ve %0,17 ile hayvan yemi oldu.

Aylık artışın en yüksek olduğu alt gruplar ise %3,67 ile diğer mal ve hizmetler ve %3,24 ile malzemeler olarak kaydedildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TÜİK Haziran Ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Verilerini Açıkladı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin