1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ticaret Bakanlığı’nın Gümrüklerdeki Tasfiye Çalışmaları ve Ekonomik Katkıları

Ticaret Bakanlığı’nın Gümrüklerdeki Tasfiye Çalışmaları ve Ekonomik Katkıları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DHA Ticaret Bakanlığı’nın Gümrüklerdeki Çalışmaları

DHA Ticaret Bakanlığı'nın Gümrüklerdeki Çalışmaları

Ticaret Bakanlığı, gümrüklerde yürütülen faaliyetleri kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor. Gümrük ve Kaçakçılıkla Mücadele Mevzuatı çerçevesinde tasfiyelik hale gelen ticari ve binek araçlar, kozmetik ürünler, kuyumculuk ve tekstil ürünleri, elektronik eşyalar, mobilya ile gıda sanayisine ait ürünler satışa sunuluyor. Bu bağlamda, 2024 yılının ilk sekiz ayında 2 bin 584 araç satışından yaklaşık 1,1 milyar TL, 5 bin 358 farklı eşya grubundan ise yine yaklaşık 1,1 milyar TL hasılat elde edildi. Perakende satışlardan ise yaklaşık 147 milyon TL gelir sağlandı. Toplamda, tasfiyelik eşyalar hazineye 2,3 milyar TL katkı sağladı.

Ticaret Bakanlığı'nın Gümrüklerdeki Tasfiye Çalışmaları ve Ekonomik Katkıları

SAĞLANAN KAZANÇ ARTTI

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının ilk sekiz ayındaki hasılat rakamının bir önceki döneme göre; ihale yoluyla yapılan araç satışlarında %23, eşya satışlarında %110, perakende satışlarda %60 ve genel olarak tüm tasfiyelik eşyalarda %54 oranında bir artış gösterdiğini bildirdi.

2024 YILINDA KAMU BÜTÇESİNE KATKI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, konuya ilişkin gelişmeleri sosyal medya üzerinden aktardı ve şu ifadeleri kullandı: “Ticaret Bakanlığı olarak 2023 yılının tamamında tasfiyelik eşyaların satışından kamu bütçesine 2,5 milyar TL kazandırdık. 2024 yılının ilk 8 ayında da 2,3 milyar TL’yi kamu bütçesine kazandırmayı başardık. Ülkemizin ekonomik refahı ve kalkınması için çalışmalarımıza aralıksız bir şekilde devam edeceğiz.”

Ticaret Bakanlığı'nın Gümrüklerdeki Tasfiye Çalışmaları ve Ekonomik Katkıları

PERAKENDE SATIŞ MAĞAZALARINA YOĞUN İLGİ

Bu süreçte İstanbul, Ankara ve Edirne’deki perakende satış mağazaları büyük ilgi gördü. Vatandaşlar, tasfiyelik eşyaları satın almak için sabahın erken saatlerinden itibaren mağazalara akın etti. 2024 yılının ilk sekiz ayında mağazalarda toplamda 112 bin 130 adet perakende satış gerçekleştirildi. İstanbul’da 79 milyon, Ankara’da 57 milyon, Edirne’de ise 11 milyon lira hasılat elde edildi.

SATIŞ ADRESLERİ

Gümrükte tasfiyelik hale gelen eşya ve araçların satışı, perakende satış mağazalarının yanı sıra internet üzerinden de yapılmaktadır. Sisteme, 18 yaşını doldurmuş bireyler ücretsiz olarak üye olabilmektedir. Erişim, Bakanlığın internet sayfasından, IOS ve Android işletim sistemli cihazlar için mobil uygulamadan ve e-Devlet üzerinden sağlanabiliyor.

EŞYA VE ARAÇLAR 3 GÜN TEKLİFE AÇIK

Katılımcılar, ihale için verilmiş teklifleri anlık olarak görebiliyorlar. Eşya ve araçlar, 3 iş günü boyunca ilanda yer alıyor ve teklife açık oluyor. Ayrıca, araçlar ve eşyalar bulunduğu yerde incelenebiliyor. İhale ilanlarında eşyanın detaylı fotoğrafları ve açıklamaları, araçlarda ise bağımsız ekspertizlerce hazırlanmış ekspertiz raporu ile beraber aracın video çekimi sisteme ekleniyor. Araç haricinde satışa sunulan eşyalar arasında mutfak eşyası, tekstil ürünleri, ayakkabı, çanta gibi çeşitli ürünler bulunuyor. Gıda ürünlerinin ihaleye sunulması durumunda uygunluk raporları da e-İhale sisteminde isteklilerin görüşüne açılıyor. Bakanlık çalışanları ve birinci derece yakınları ise e-ihalelere katılamıyor.

Ticaret Bakanlığı'nın Gümrüklerdeki Tasfiye Çalışmaları ve Ekonomik Katkıları

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ticaret Bakanlığı’nın Gümrüklerdeki Tasfiye Çalışmaları ve Ekonomik Katkıları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin