1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ticaret Bakanlığı’ndan E-Ticaret Düzenlemeleri Hakkında Önemli Açıklama

Ticaret Bakanlığı’ndan E-Ticaret Düzenlemeleri Hakkında Önemli Açıklama

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanlığı’ndan Önemli Düzenleme

Ticaret Bakanlığı'ndan Önemli Düzenleme

Ticaret Bakanlığı, e-ticareti düzenleyen Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yapıldığını duyurdu. Bu değişiklikle birlikte, cayma hakkının kullanılabileceği mal ve hizmetlere yönelik sınırlamalar ile iade masraflarının tüketici tarafından karşılanabileceğine dair hükümler ertelendi. Böylece, tüketicilerin herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeksizin cayma haklarını kullanmaya devam etmeleri sağlandı.

DEĞİŞİKLİKLER 1 YIL ERTELENDİ

Yapılan düzenlemeler, 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanan değişiklikleri, 1 Ocak 2026 tarihine erteledi. Ticaret Bakanlığı, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Teknoloji çağının getirdiği yenilikler, e-ihracat ve e-ithalat gibi sınır ötesi ekonomik ilişkiler de dahil olmak üzere ticaretin şekillerinde ve alışveriş alışkanlıklarında köklü değişikliklere yol açmıştır. Elektronik ticaretin birçok ürün çeşidini zaman ve mekan sınırı olmaksızın hızlı, kolay ve daha düşük maliyetle sunabilmesi; satıcılar açısından işyeri kira maliyetinin olmaması ve stok ile finansman maliyetlerinin daha düşük olması gibi faktörler, elektronik ticaretin toplam perakende ticaretten aldığı payın her geçen yıl geleneksel ticarete göre artmasına neden olmaktadır.”

TÜKETİCİNİN MAĞDURİYETİNİ ÖNLEMEK AMAÇLANIYOR

Elektronik ticaret hacminde yaşanan bu artış, satıcılar ile mal veya hizmetlerin kontrol ve muayene edilememesinin yol açtığı belirsizlikler nedeniyle, elektronik ticarete taraf olan tüketicilerin korunmasına yönelik düzenlemelerin önemini artırmaktadır.

YENİ DÜZENLEMELER HAZIRLANDI

Bu önemli dönüşüm ışığında, Ticaret Bakanlığı olarak küresel gelişmeler ve Avrupa Birliği mevzuatındaki güncellemeleri dikkatle izleyerek iç hukukumuza entegre etmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği hükümlerinde, satıcılar ile tüketiciler arasında adil bir denge sağlanması ve tüketicilerin evrensel standartlarda korunması hedefi doğrultusunda düzenlemeler yapılmıştır.

MESAFELİ SÖZLEŞMELER YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Yapılan düzenleme ile, 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen değişikliklerin 1 Ocak 2026 tarihine ertelenmesine dair Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde gerekli değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Bu değişiklik, tüketicilerin herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma haklarını kullanmalarına olanak tanımaktadır.

Ticaret Bakanlığı, bu düzenlemeler sonrasında sektördeki uyum sürecinin daha sağlıklı ve etkili bir şekilde işlemesi amacıyla, yurt dışı menşeli e-ithalatın artışıyla birlikte ortaya çıkan kalitesiz ve güvensiz ürün taleplerinin suni olarak artışına engel olma hedefiyle çalışmalara devam etmektedir.

İÇ PİYASANIN KORUNMASI GÖZETİLİYOR

Bakanlık, tüketicilerin ve iç piyasada üretim ile istihdama katkı sağlayan üreticilerin korunması için çalışmalara hız kesmeden devam edeceğini vurguladı. Açıklamada, “Yerli pazar yerleri ve satıcıların korunması, iç piyasanın dengesiz ve kontrol dışı bir elektronik ticaret pazarına dönüşebilme ihtimalinin gözetilmesi amacıyla sürekli olarak değerlendirilmektedir,” ifadeleri kullanıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ticaret Bakanlığı’ndan E-Ticaret Düzenlemeleri Hakkında Önemli Açıklama
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin