1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan Instagram Erişim Engeli Açıklamaları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan Instagram Erişim Engeli Açıklamaları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan Instagram Erişim Engeline Yorum

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan Instagram Erişim Engeline Yorum

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya platformu Instagram’a getirilen erişim engelinin, e-ticaret üzerinde olumsuz etkileri olabileceği yönündeki iddiaları değerlendirdi. Bolat, mal veya hizmetin teminine yönelik sözleşmelerin Instagram üzerinden yapılmadığını, alım satım işlemlerinin genellikle telefon numarası veya WhatsApp uygulaması üzerinden gerçekleştirildiğini vurguladı.

“Bu İşlemler Kanun Kapsamında Değil”

Bakan Bolat, Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarından yapılan alım satım işlemlerinin doğrudan iletişim araçlarıyla gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, “Bu nedenle, Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarından yapılan tanıtımlar üzerine doğrudan iletişim araçlarıyla gerçekleştirilen satışlar, elektronik ticaret olarak nitelendirilmiyor ve ilgili kanun kapsamında yer almıyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Kanun, Kendi Siteleri Üzerinden Satış Yapan Pazar Yerleriyle İlgili”

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a atıfta bulunan Bolat, bu Kanun’un Trendyol, Hepsiburada ve Yemeksepeti gibi pazar yerleri ve bu pazar yerlerinde veya kendine ait elektronik ticaret ortamında kendi mal ve hizmetlerini satan işletmelerin ticari faaliyetlerini düzenlediğini ifade etti.

Elektronik Ticaretin Şartları

Bolat, herhangi bir ticari işlemin elektronik ticaret olarak kabul edilebilmesi ve söz konusu Kanun kapsamında yer alabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerektiğini belirtti. Bu şartlar arasında:

  • Fiziksel olarak karşı karşıya gelinmeden veya telefon gibi doğrudan iletişim araçları kullanılmadan gerçekleştirilmesi,
  • Alım satım sözleşmesinin elektronik ortamda yapılması,
  • Siparişin yine elektronik ortamda verilmesi gerekmektedir.

“Instagram Tanıtım Olanakları Sunuyor”

Instagram gibi sosyal medya platformlarının, işletmelere ve bireylere mal ve hizmetlerinin tanıtımını yapma imkanı sunduğunu belirten Bolat, sözlerine şu şekilde devam etti: “Mal veya hizmetin teminine yönelik sözleşme Instagram üzerinden yapılmıyor. Alım satım işlemleri telefon numarası veya WhatsApp uygulaması üzerinden iletişim kurularak gerçekleştiriliyor. Bu nedenle, Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarından yapılan tanıtımlar sonucunda doğrudan iletişim araçlarıyla gerçekleştirilen satışlar, elektronik ticaret olarak nitelendirilemiyor ve ilgili kanun kapsamında yer almıyor.”

“Kayıt Dışı Satışlar Vergi Gelirlerini Azaltıyor”

Bolat, Instagram üzerinden gerçekleştirilen ve genellikle kayıt dışı olan satışların, vergi gelirlerinin azalmasına yol açtığını vurguladı. Bu konuda şu bilgileri paylaştı: “Bu satıcılar, yasal yükümlülüklerini yerine getiren işletmelere karşı haksız rekabet oluşturarak avantaj sağlıyor. Ayrıca, bu satıcılara ulaşmanın zorluğu, satış sırasında veya sonrasında meydana gelen sorunlarda tüketici mağduriyetlerine yol açabiliyor.”

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan Instagram Erişim Engeli Açıklamaları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin