1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan İhracat ve E-Ticaret Üzerine Açıklamalar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan İhracat ve E-Ticaret Üzerine Açıklamalar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan Önemli Açıklamalar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan Önemli Açıklamalar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, posta veya hızlı kargo ile Türkiye’ye gelen eşyaların değeri için belirlenen 30 euro kıymet bedeli hakkında yaptığı açıklamada, “Bu, belirli bir firma, şahıs ya da ülkeye yönelik bir düzenleme değil. Genel bir ithalat düzenlemesi olarak düşünülmelidir.”

Bolat, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından organize edilen ve Avrupa’nın en büyük hazır giyim etkinliklerinden biri olan İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nın (İstanbul Fashion Connection-IFCO) açılışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Sosyal Medya ve E-Ticaret Üzerine Değerlendirmeler

Sosyal medya platformu Instagram’a getirilen erişim engelinin e-ticareti olumsuz etkileyip etkilemediğine dair bir soru üzerine, Bolat, “Instagram üzerinden yapılan ticaret, e-ticaret kanunun tanımına girmiyor. Çünkü bu tür işlemlerde nihayetinde telefon veya WhatsApp üzerinden sözleşmeler yapılıyor.”

İlan Sitelerinde Yeni Düzenleme

Bakan Bolat, ilan sitelerinde 15 Eylül’de yürürlüğe girmesi beklenen yeni düzenlemeler hakkında şu bilgileri paylaştı:

  • Her düzenleme, yeni bir ihtiyaçtan doğmaktadır.
  • Geçen yıl 1 Kasım’da kimlik ve adres doğrulama sistemi getirilmişti.
  • Yeni düzenleme, emlakçıların emlak satışına ilişkin satıcıdan yetki aldıkları bir sistem kuracak.
  • Amacımız, internet dünyasında manipülatif işlemleri ortadan kaldırmak ve fiyatların gereksiz yere şişirilmesini engellemektir.
  • Bu düzenleme ile birlikte istikrar ve güven sağlanması hedeflenmektedir.

İhracat Durumu Üzerine Açıklamalar

Bir gazetecinin ihracatta son gelişmelere dair sorusuna Bolat, “İhracatta kan kaybımız yok. Son bir yılda mal ihracatımız 8,8 milyar dolar, hizmet ihracatımız ise 17,5 milyar dolar arttı. Ekonominin olumlu alanlarının başında ihracattaki başarı geliyor.” şeklinde yanıtladı. Ayrıca, işsizlik oranının yüzde 8,4’e düştüğünü ve makro göstergelerdeki iyileşmenin umut verici olduğunu vurguladı.

AB ve ABD’deki Ekonomik Canlanma

Bolat, hazır giyim ve tekstil ihracatındaki düşüşle ilgili olarak, “Temmuz’da yüzde 7,5 artış yaşandı. Avrupa’daki ekonomik durgunluk nedeniyle talep düşük, ancak fuardaki canlılık, alım heyetlerinin Türkiye’ye geldiğini gösteriyor.” dedi. Ayrıca, AB ve ABD’de faiz indirimlerinin başlamasının, ekonomilerdeki canlanma ile birlikte talebin artmasına yol açacağını ve bunun Türkiye’ye sipariş olarak geri döneceğini belirtti.

Yurt Dışından Gelen Siparişler ve Düzenlemeler

Bakan Bolat, yurt dışından gelen ticari olmayan eşyalar için kıymet bedelinin 150 avrodan 30 avroya düşürülmesi hakkında, “Bu düzenleme bir şirkete yönelik değil, genel bir ithalat düzenlemesi. E-ticaret işlemlerinde hızlı değişimler yaşanıyor ve tüketicilerden gelen şikayetler artıyor.” dedi. Bu bağlamda, esnaf ve KOBİ’lerin yaşadığı pazar kaybını azaltmak amacıyla bu değişikliğin yapıldığını ifade etti.

İhracatçılarla İlgili Çalışmalar

Bolat, ihracatçılara yönelik şikayetlerin olduğu yönündeki bir yoruma karşılık, “Orta Vadeli Program oldukça iyi gidiyor ve tüm göstergelerde hedefler doğrultusunda ilerliyoruz.” dedi. İhracatçılara destek vermek amacıyla ilave bütçe istediklerini ve bu bütçenin büyük kısmının ihracatçılara yönelik olacağını belirtti.

Türkiye’nin Güçlü Konumu

Bolat, bazı tekstilcilerin üretimini Mısır’a kaydırdığına dair yorumlar üzerine, “Türkiye hala imalatta güçlü bir ülke. Yabancı yatırımcılar, kâr elde edecekleri ülkeleri tercih ediyorlar, ancak Türk markalarının kalitesi ve şöhreti onları buraya çekiyor.” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan İhracat ve E-Ticaret Üzerine Açıklamalar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin