1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Temmuz Ayında Elektrik Tüketimi ve İklim Değişikliği Etkileri

Temmuz Ayında Elektrik Tüketimi ve İklim Değişikliği Etkileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Temmuz Ayında Elektrik Tüketiminde Artış

Temmuz Ayında Elektrik Tüketiminde Artış

Haziran ayında etkili olan bunaltıcı sıcak hava dalgası, Temmuz ayında da devam etti. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerine göre, elektrik tüketiminde Haziran’daki sıcak havalara bağlı artış, Temmuz’da da sürdü. Türkiye’de Temmuz ayında toplam elektrik tüketimi, geçen yılın aynı ayına göre %9 artarak 34 milyar 225 milyon 819 bin kilovatsaat olarak gerçekleşti.

21 Temmuz, En Sıcak Gün Oldu

Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre, dünya genelinde 21 Temmuz Pazar günü kaydedilen yüzey hava sıcaklığı ortalaması 17,09 santigrat derece ile yakın tarihte küresel ölçekte “en sıcak gün” olarak kayıtlara geçti.

22 Temmuz’da Rekor Tekrar Kırıldı

Küresel ortalama yüzey sıcaklığı, 22 Temmuz’da 17,15 derece ile yeni bir rekor tazeledi. Bu sıcaklık değerleri, iklim değişikliği konusunda endişeleri artıran bir durum olarak dikkat çekiyor.

Klimalar Çalıştı

Bu dönemde Türkiye’de sıcak havalara karşı serinleme ihtiyacına bağlı olarak klima kullanımı, elektrik tüketimini artıran başlıca etkenler arasında yer aldı. Temmuz ayındaki elektrik tüketimi, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %9 artarak 34 milyar 225 milyon 819 bin kilovatsaat seviyesine ulaştı.

Elektrikte Kurulu Kapasite

Öte yandan, Türkiye’de elektrikteki kurulu kapasite, 31 Temmuz 2023 itibarıyla 107 bin 465 megavat düzeyindeyken, bu yılın Temmuz sonu itibarıyla yaklaşık %3,4 artışla 111 bin 105 megavata ulaşması bekleniyor. Bu artış, toplam elektrik üretimine olumlu yansımaktadır.

Elektrik Üretimi Arttı

Sıcak havaların etkisiyle, elektrik üretimi de yaklaşık %10 artış göstererek 34 milyar 279 milyon 852 bin kilovatsaat seviyesine ulaştı. Bu durum, enerjinin verimliliği açısından önemli bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.

Temmuz Ayında Elektrik Tüketimi ve İklim Değişikliği Etkileri

Enerjide Rüzgar ve Güneşin Payı Yükseldi

Güneş ve rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payındaki artış dikkat çekici bir şekilde yükseldi. Güneş enerjisi santrallerinin elektrik üretimi %38,4 artışla 3 milyar 211 milyon 390 bin kilovatsaat, rüzgar enerjisi santrallerinin üretimi ise %34,5 artışla 4 milyar 128 milyon 383 bin kilovatsaat olarak hesaplandı. Diğer kaynaklardan elde edilen elektrik üretimi ise doğal gazda %14, taş kömüründe %14, linyitte ise %10 düzeyinde kaydedildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Temmuz Ayında Elektrik Tüketimi ve İklim Değişikliği Etkileri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin