1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TCMB Politika Faizi Kararını Sabit Tutma Kararı Aldı

TCMB Politika Faizi Kararını Sabit Tutma Kararı Aldı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TCMB’nin Politika Faizi Kararı Açıklandı

TCMB'nin Politika Faizi Kararı Açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizi kararı ve gelecekte atacağı adımlar, piyasalarda büyük bir ilgiyle takip edilmeye devam ediyor. Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını belirlediği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını tamamladı. Son dakika haberlerine göre, PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın başkanlık ettiği toplantıda alınan kararlar detaylı bir şekilde açıklandı.

Kurul, temmuz ayındaki toplantısında da bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50 olarak sabit bırakmıştı.

Ekonomistlerin Faiz Beklentileri

AA Finans’ın ve Reuters’in gerçekleştirdiği beklenti anketine katılan ekonomistler ile TCMB piyasa katılımcıları anketinin sonuçlarına göre, Merkez Bankası’nın politika faizini altıncı kez yüzde 50 seviyesinde sabit bırakması bekleniyordu.

Yurt İçi Talep Durumu

Para Politikası Kurulu, kararlarının öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacağını vurgulayarak şu değerlendirmeleri yaptı:

  • Temmuz ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, bir önceki aya göre sınırlı bir artış göstermiş, ancak ikinci çeyrek ortalamasının altında kalmıştır.
  • Üçüncü çeyreğe dair göstergeler, yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve bu durumun enflasyonist etkisini azalttığını göstermektedir.
  • Mal enflasyonu düşerken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağı değerlendirilmektedir.
  • Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri ve jeopolitik gelişmeler nedeniyle enflasyonist riskleri canlı tutmaktadır.

Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörülerle uyumunun, dezenflasyon süreci açısından giderek daha da önemli hale geldiğini vurgulamıştır.

Para politikasındaki kararlı duruş, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme sağlamak suretiyle, aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Ancak, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı da ihtiyatlı duruşunu sürdürmektedir.

Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar, sıkı para politikası duruşunun devam edeceği ifade edilmiştir. Ayrıca, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı belirtilmiştir.

Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler olması halinde, parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları, olası gelişmeler doğrultusunda yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkin bir şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul, politika kararlarını, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak ve enflasyonun ana eğilimini geriletecek, enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde belirleyecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanma kararlılığını sürdürecektir.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TCMB Politika Faizi Kararını Sabit Tutma Kararı Aldı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin