1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TCMB Mayıs Ayı Ödemeler Dengesi Raporu: Cari Açık Azalıyor, Rezervler Güçleniyor

TCMB Mayıs Ayı Ödemeler Dengesi Raporu: Cari Açık Azalıyor, Rezervler Güçleniyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DHA: TCMB Mayıs Ayı Ödemeler Dengesi Raporunu Paylaştı

DHA: TCMB Mayıs Ayı Ödemeler Dengesi Raporunu Paylaştı

DHA bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hazırlanan mayıs ayı ödemeler dengesi raporunu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, cari işlemler açığının hizmet gelirleriyle azalmaya ve rezervlerin güçlenmeye devam ettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “‘Cari açığı azaltırken, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını ülkemize daha fazla çekerek cari açığın finansman kalitesini ve rezervlerimizi arttırmayı hedefliyoruz.’” diyerek, cari işlemler açığının azaldığını ve rezervlerin güçlendiğini vurguladı.

2024 yılı Mayıs ayı itibariyle yıllıklandırılmış cari açık, 2023 yılı Mayıs ayına göre 31,8 milyar dolar azalarak 25,2 milyar dolar seviyesine geriledi. 2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde cari açıktaki iyileşme, geçen senenin aynı dönemine göre 19,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Cari işlemler dengesindeki iyileşme, dış ticaret açığındaki düşüş ve hizmet gelirlerindeki artıştan kaynaklandı.

‘Mal ve Hizmet Dengesi Pozitife Döndü’

TCMB Mayıs Ayı Ödemeler Dengesi Raporu: Cari Açık Azalıyor, Rezervler Güçleniyor

  • Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam 20,8 milyar dolar azaldı.
  • Hizmet gelirlerindeki artışla birlikte 6 ay sonra mal ve hizmet dengesi pozitife döndü.

‘Uluslararası Kaynak Girişi En Yüksek Seviyede’

2024 yılı Mayıs ayında net hata noksan kalemi hariç uluslararası kaynak girişinin 14,4 milyar dolar ile en yüksek seviyesine ulaştığını belirten Yılmaz, artan kaynak girişi ve azalan cari açıkla birlikte rezervlerdeki artışın 17,6 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Önümüzdeki dönemde mal ve hizmet gelirlerinin artması ve cari açığın milli gelire oranının OVP (Orta Vadeli Program) beklentilerinden daha iyi performans göstererek yüzde 2,5 seviyesinin altında gerçekleşmesi bekleniyor.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TCMB Mayıs Ayı Ödemeler Dengesi Raporu: Cari Açık Azalıyor, Rezervler Güçleniyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin