1. Haberler
  2. Gündem
  3. TBMM Genel Kurulu’nun 28. Dönem 2. Yasama Yılı Çalışmaları

TBMM Genel Kurulu’nun 28. Dönem 2. Yasama Yılı Çalışmaları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1 Ekim 2023 tarihinde 28. Dönem 2. Yasama Yılı’na başlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, yasama faaliyetlerine hız kesmeden devam etti. Meclis, son olarak toplumda önemli bir tartışma konusu haline gelen başıboş sokak köpeklerine ilişkin yasayı kabul ederek 1 Ekim itibarıyla tatile girdi. Bu yasama yılı içerisinde TBMM, 112 birleşim ve toplamda 547 oturum gerçekleştirdi.

TBMM’de bu dönem, 50’si uluslararası anlaşmaların uygun bulunduğuna dair olmak üzere, toplamda 70 kanun teklifi kabul edilerek yasalaştırıldı.

DİĞER YASALAŞAN TEKLİFLER

Bu yıl yasalaşan diğer önemli teklifler arasında şunlar yer almaktadır:

  • En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya çıkarılmasını içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi;
  • Kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin kanun teklifi;
  • Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi;
  • Türk Silahlı Kuvvetleri personeline yönelik düzenlemeler;
  • Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını içeren kanun teklifi;
  • Emekli bayram ikramiyesinin 3 bin liraya çıkarılmasına dair düzenleme içeren 8. Yargı Paketi;
  • Çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler;
  • Ekonomiye yönelik düzenlemeler;
  • Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi;
  • Kentsel dönüşüme yönelik maddeler içeren teklif.

Bu önemli düzenlemeler, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşmış oldu.

TBMM Genel Kurulu'nun 28. Dönem 2. Yasama Yılı Çalışmaları

TBMM Genel Kurulu’nda 31 Ekim 2023 tarihinde 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı kabul edilirken, 23 Ocak 2024 tarihinde de İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması’na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi onaylandı. Ayrıca, görüşmelerine başlanan Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin bazı maddeleri kabul edilse de, görüşmeler yeni yasama yılına devredildi.

Komisyonlarda tamamlanan 9. Yargı Paketi ile Tüketicilerin Korunmasına Yönelik Kanun Teklifi’nin Genel Kurulda görüşmelerine başlanamazken, bu tekliflerin bazı maddeleri, Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne dahil edildi.

DANIŞMA KURULU 118 KEZ TOPLANDI

Milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan 796 kanun teklifi, Meclis’in gündemine girdi. Genel Kurulda 35 karar ve 8 ortak bildiri kabul edildi. Bu yasama yılı içerisinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesinde görev yapmasına olanak tanıyan 7 Cumhurbaşkanlığı tezkeresi de görüşülerek kabul edildi.

Genel Kurulda kabul edilen diğer önemli tezkereler arasında şunlar bulunmaktadır:

  • “Terörle mücadelede TBMM’nin tavizsiz desteği”;
  • “Fransa Ulusal Meclisi’nin 29 Nisan 2024 tarihli kararının kınanması”;
  • “İsrail’in Refah katliamlarının lanetlenmesi”;
  • “Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümü”;
  • “İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD Kongresinde konuşması”;

Danışma Kurulu, bu yasama yılında toplam 118 kez bir araya geldi. Ayrıca, TBMM Genel Kurulu’nda 27 genel görüşme talebinden 7’si kabul edildi. 11 Temmuz’da Srebrenitsa Soykırımı’nın unutturulmaması ve Filistin halkına yönelik benzer saldırıların önlenmesi amacıyla genel görüşme yapıldı. 12 Ekim’de ise İsrail’in Filistin’e saldırılarına ilişkin genel görüşme, kapalı oturumda ele alındı.

4 BİN 7 YAZILI SORU ÖNERGESİ CEVAPLANDI

Kabine üyeleri ve Meclis Başkanlığı tarafından cevaplanmak üzere milletvekilleri tarafından toplamda 9 bin 437 yazılı soru önergesi verildi; bu önergelerin 4 bin 7’si yanıtlandı. Bu dönemde, Erzincan’ın İliç ilçesindeki bir altın madeninde meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırma komisyonu kuruldu. Ayrıca, geçen yasama yılında balıkçılık ve su ürünleri sektöründeki sorunları araştırmak üzere kurulan Meclis araştırma komisyonu da çalışmalarını sürdürdü.

İhtisas ve Meclis araştırma komisyonlarında 155 birleşim ve 321 oturum gerçekleştirildi. Bu toplantılarda toplam 823 saat 23 dakika çalışılarak 27 bin 529 sayfa tutanak tutuldu. Yasama yılı boyunca, 1’i vefat, 1’i “Anayasa’ya göre vekilliğin düşmesi”, 4’ü belediye başkanlığını tercih etme, 1’i de Bakan olarak atanma gerekçesiyle 7 kişinin milletvekilliği sona erdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TBMM Genel Kurulu’nun 28. Dönem 2. Yasama Yılı Çalışmaları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Otuz Dört - Dünya'dan Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin